Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sobota,
27. 4. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Kanada poplave

Sobota, 27. 4. 2019, 4.05

4 leta, 12 mesecev

Slovenka iz poplavljene Kanade: Tu so izredne razmere, mnogi ne želijo iz svojih domov #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
poplave Kanada Quebec Montreal | Samo v Quebecu je bilo poplavljenih že več kot 3.000 domov, dodatno pa je več kot 2.700 domov zaradi poplavljenih cest ali plazov popolnoma odrezanih od sveta. | Foto Reuters

Samo v Quebecu je bilo poplavljenih že več kot 3.000 domov, dodatno pa je več kot 2.700 domov zaradi poplavljenih cest ali plazov popolnoma odrezanih od sveta.

Foto: Reuters

Močno deževje in taljenje snega sta v Kanadi na območju med provinco Ontario ter južnim Quebecom in New Brunswickom povzročila obsežne poplave. Najhuje je na vzhodu Kanade - v provinci Quebec, je povedala Slovenka iz Kanade, ki sicer ni med ogroženimi prebivalci. Samo v Quebecu je bilo poplavljenih že več kot tri tisoč domov, dodatno pa je več kot 2.700 domov zaradi poplavljenih cest ali plazov popolnoma odrezanih od sveta.

Montreal je že razglasil izredno stanje, na območje Ottave so že pred dnevi prispele tudi kanadske vojaške sile. Vode še vedno močno naraščajo in tudi za danes napovedujejo obilne padavine.

Prebivalci si še niso opomogli od katastrofalnih poplav, ki so Kanado prizadele leta 2017, a hkrati naj bi bili na tokratne razmere prav zaradi preteklih dogodkov tudi bolje pripravljeni. Kljub temu jih skrbi naraščanje voda in nove obsežne padavine, ki so napovedane v teh dneh. Veliko domov so evakuirali, a mnogi jih ne želijo zapustiti, poročajo kanadski mediji.

Županja Montreala Valerie Plante je sicer dejala, da so razmere pod nadzorom, vendar se lahko zaradi napovedi močnega deževja te hitro spremenijo, in prebivalce pozvala, naj razmere jemljejo skrajno resno in upoštevajo navodila.

Ker so razglasili izredne razmere, pomeni, da lahko načelnik gasilcev Montreala odloča o stroških, ne da bi za to moral zahtevati odobritev mestnega sveta, in lahko zato zahteva evakuacijo, če bi bila ta potrebna, poročajo kanadski mediji. | Foto: Reuters Ker so razglasili izredne razmere, pomeni, da lahko načelnik gasilcev Montreala odloča o stroških, ne da bi za to moral zahtevati odobritev mestnega sveta, in lahko zato zahteva evakuacijo, če bi bila ta potrebna, poročajo kanadski mediji. Foto: Reuters

"Ljudje si med seboj zelo pomagajo"

Kot nam je povedala Slovenka, ki sicer ne želi biti imenovana, so ljudje, ki si še niti niso dobro opomogli od predlanskih obsežnih poplav, tokrat ponovno stopili skupaj.

"Ljudje si med seboj zelo pomagajo, neznancem gradijo cele dneve, kuhajo kosila gasilcem in policistom, ljudem, ki so izgubili svoje hiše," opisuje stanje v državi, kjer je pozornost usmerjena le v reševanje nastale situacije.

V mestu Rigaud, ki leži približno 80 kilometrov zahodno od Montreala, so odredili evakuacijo ljudi, ki živijo na najbolj ogroženih območjih. Po osmih dneh naraščanja voda, ki so zdaj dosegle že 100-letno mejo, oblasti pravijo, da varnost prebivalcev ni več v njihovih rokah.

sintija zupan
Novice Slovenka v Kanadi: Slovenija mora postati bolj odprta

Vsi spremljajo jez, ki se spoprijema s skoraj desetkrat preseženo obremenitvijo

Zaradi hude obremenitve organi v Quebecu pozorno spremljajo jez hidroelektrarne na reki Rouge, pritoka reke Ottawa. Slapovi jezu Bell Falls so dosegli "tisočletno" višino gladine, kar pomeni, da je možnost, da bi se takšne poplave sploh zgodile, 0,1-odstotna.

Osebje podjetja Hydro-Quebec je prepričano, da bo jez zdržal obremenitev kljub nenehnemu naraščanju voda zaradi padavin v naslednjih dneh. Za prebivalce so že odredili evakuacijo, a nekateri kljub temu niso želeli zapustiti svojih domov.

Poplava je v tem tednu zahtevala tudi prvo smrtno žrtev. | Foto: Reuters Poplava je v tem tednu zahtevala tudi prvo smrtno žrtev. Foto: Reuters

Huawei Meng Wanzhou
Novice Kanada začela postopek za izročitev direktorice Huaweia ZDA

Država bo za trajno zapustitev domov Kanadčanom ponudila 200 tisoč dolarjev

Potem ko je država z letošnjim letom povračila za poplave omejila na 100 tisoč dolarjev, premier Francois Legault zdaj pravi, da bo vlada lastnikom domov, ki jih poplavlja leto za letom, ponudila 200 tisoč dolarjev za zapustitev domov.

Županja Montreala Valerie Plante je že v četrtek posvarila vse, ki jim je dom poplavilo v letu 2017, naj se pripravijo na ponovne poplave in morebitno evakuacijo, če tega še niso storili. "Grožnja je zelo neposredna in to je sporočilo, ki ga želimo posredovati vsem prebivalcem," je dejala.

poplave Kanada Quebec Montreal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novice Nova Zelandija: iz prodaje umaknili knjigo kontroverznega kanadskega zvezdnika

poplave Kanada Quebec Montreal | Foto: Reuters Foto: Reuters

poplave Kanada Quebec Montreal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte