SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanada začela postopek za izročitev direktorice Huaweia ZDA

0,05

termometer

Huawei Meng Wanzhou
Odvetnik Mengove David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade ter dejal, da gre za obtožbe ZDA, ki so povsem politične narave. Foto: Reuters

Kanadska vlada je v petek formalno odobrila začetek procesa izročitve direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzhou ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih podjetja v Iranu.

Kanadska vlada je v petek sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Wanzhou, ki je finančna direktorica Huaweia in hčerka njegovega ustanovitelja Rena Zhengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Direktorico so Kanadčani v skladu z nalogom ZDA aretirali na letališču v Vancouvru decembra lani ter jo zaprli. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga. Kitajska je začela zapirati Kanadčane.

Huawei Mate X Digisvet Začelo se je: Huawei agresivno v novo dirko pametnih telefonov

Odvetnik: Obtožbe so povsem politične narave

ZDA zatrjujejo, da primer Mengove ni povezan s trgovinskimi pogajanji, ki se odvijajo med državama, vendar je predsednik Donald Trump nekajkrat namignil, da bi bilo mogoče kaj urediti, če bodo pogajanja ugodna.

Odvetnik Mengove David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade ter dejal, da gre za obtožbe ZDA, ki so povsem politične narave. Martin je v sporočilu za javnost omenil Trumpove namige, da bo posredoval v primeru, če bo to ugodno za trgovinski dogovor med državama.

Huawei Novice Britanski obveščevalci tveganje zaradi Huaweia ocenjujejo kot obvladljivo

Kitajska je danes sporočila, da je zaradi začetka postopka izročitve uradno protestirala pri kanadskih oblasteh. "Gre za hud politični incident," je v sporočilu za javnost izpostavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Poudaril je, da je Kitajska zelo nezadovoljna in izročitvi Mengove ZDA odločno nasprotuje. Ob tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij pozval ZDA, naj umaknejo zaporni nalog za Mengovo.

Deutsche Telekom Digisvet Deutsche Telekom: Ob morebitni prepovedi Huaweia bo evropski 5G zamujal vsaj dve leti Huawei Digisvet V ZDA obtožnica proti kitajskemu podjetju Huawei Huawei Digisvet Huawei zaradi domnevnega vohunjenja odpustil uslužbenca Meng Wanzhou Novice Finančna direktorica Huaweia za prostost plačala 7,5 milijona dolarjev varščine Meng Wanzhou Digisvet Kaj Američani pravzaprav pripisujejo aretirani Huaweievi direktorici?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin