Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2019,
13.53

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Janez Lenarčič Janez Potočnik Tanja Fajon Irena Joveva

Torek, 10. 9. 2019, 13.53

4 leta, 7 mesecev

Šarec o Lenarčiču: Naša naloga je, da naš komisar naredi optimalno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Evropska komisija Bruselj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji evropski komisar Janez Potočnik pravi, da Janez Lenarčič – seveda če bo nova ekipa Evropske komisije potrjena – prevzema resor, ki ima "ključno vlogo pri oblikovanju boljšega sveta". Medtem ko evropski poslanec Milan Zver meni, da z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčiču resor za krizno upravljanje, hrvaška komisarka bo tudi podpredsednica #video

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje, ki med drugim vključuje humanitarno pomoč in civilno zaščito. Lenarčič je v prvem odzivu dejal, da gre za pomembno, a hkrati zelo zahtevno področje dela EU, saj gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski.

Šarec z odločitvijo von der Leynove zadovoljen

Marjan Šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters Premier Marjan Šarec ocenjuje, da gre za dober resor, ki razpolaga s precej velikim proračunom."Tukaj gre za neke vrste krizni menedžment, pod to se šteje tudi humanitarna pomoč, civilna zaščita, se pravi pomoč ljudem v nesreči, ob krizah. Slovenija je znana po tem, da ima dober sistem zaščite in reševanja, je znana po tem, da se v krizah, ki zadenejo prebivalstvo, zelo dobro odziva, od nas se učijo tudi drugi. Verjamem, da bo slovenski komisar na tem področju lahko veliko pripomogel," je dejal Šarec.

Predsednik slovenske vlade ob tem ni želel komentirati razdelitve drugih resorjev v komisiji, predvsem dejstva, da je Hrvaška dobila podpredsedniško mesto, Madžarska pa resor širitve. "Odločitev o sestavi komisije je suverena odločitev predsednice komisije, nima smisla, da bi to komentiral," je še dejal Šarec in izrazil prepričanje, da je von der Leynova razdelila resorje, "kot je ocenila, da je prav, kot je menila, da je optimalno".

"Naša naloga je, da naš komisar naredi optimalno delo in naredi vse v skladu s pričakovanji, drugih resorjev in držav pa ne bi komentiral," je še ponovil.

Potočnik optimističen

Lenarčič bo odgovoren tudi za koordiniranje odzivov na naravne nesreče, kar bo zaradi podnebne krize čedalje pomembnejše, je prepričan eden od njegovih predhodnikov Janez Potočnik (na fotografiji). | Foto: Matej Leskovšek Lenarčič bo odgovoren tudi za koordiniranje odzivov na naravne nesreče, kar bo zaradi podnebne krize čedalje pomembnejše, je prepričan eden od njegovih predhodnikov Janez Potočnik (na fotografiji). Foto: Matej Leskovšek Da gre za pomemben resor, se strinja tudi Janez Potočnik, ki je bil dvakrat komisar. Prvič je bil pristojen za znanost in raziskave, drugič pa za okolje. 

Evropska unija je največji humanitarni igralec na svetu, je poudaril Potočnik. Humanitarni sklad za letošnje leto so na primer v Bruslju po podatkih Evropske komisije zastavili pri 1,6 milijarde evrov, kar je desetkrat več kot leta 2015.

Lenarčič bo odgovoren tudi za koordiniranje odzivov na naravne nesreče, kar bo zaradi podnebne krize čedalje pomembnejše, je še prepričan.

"Delo v tem resorju je zagotovo mogoče opravljati srčno in predano, kar je za dobro delo najpomembnejše. Ker je kandidat poleg tega tudi izkušen diplomat, znan po svojem trdem delu in znanju, sem prepričan, da se bo na zagovor pred Evropskim parlamentom dobro pripravil in zaupano nalogo opravil z odliko," je dodal.

Janez Lenarčič
Novice Kako pomemben je resor, ki ga bo vodil Lenarčič? #video

Priložnost za Lenarčiča in tudi za Slovenijo ...

Irena Joveva, kongres LMŠ, aprila 2019 | Foto: LMŠ Foto: LMŠ Evropska poslanka iz vrst LMŠ Irena Joveva je novemu komisarju prek družbenega omrežja Twitter zaželela srečno ter uspešno delo v svojem imenu in imenu bruseljskega poslanskega kolega Klemna Grošlja. Po njenem mnenju je odločitev komisije "velika odgovornost in veliko priznanje" za Lenarčiča in tudi za Slovenijo.

Poslanka LMŠ Jerca Korče resor, dodeljen Sloveniji, ocenjuje kot izjemno ambiciozen. Je nov resor in Lenarčič bo lahko postavil temelje, kako bomo v prihodnje na tem področju ravnali. "Danes, ko se soočamo s podnebnimi spremembami in migrantsko krizo, je težko reči, da to ni dober resor," je prepričana poslanka, ki ne vidi razloga za nezadovoljstvo.

Je pa po njenem mnenju v domeni kandidata in vse slovenske politike, da delujejo usklajeno in resor izkoristijo maksimalno. Prepričana je, da se bo Lenarčič znal gibati na evropskem parketu, lobirati in tudi na tem resorju postaviti nove temelje. Glede resorjev, ki so jih dobile sosednje države, tudi Hrvaška, pa Korčetova ugotavlja, da v Sloveniji v preteklosti nismo znali dovolj stopiti skupaj, da bi "zlobirali tudi za kakšno višje mesto". A verjame, da se bo v prihodnje to spremenilo.

Matjaž Nemec | Foto: STA , Foto: STA , Po mnenju SD je to pomemben izziv in pomemben resor, predvsem v luči izzivov, ki jih ima EU v prihodnje. "Prispevek Slovenije bo lahko dostojen in velik. Lahko je velika priložnost, da se izkažemo," je danes ocenil poslanec Matjaž Nemec. 

Težko reče, kot je dejal, ali bi njihova evropska poslanka Tanja Fajon, ki je bila favoritka SD za komisarsko kandidatko, dobila boljši resor. Določene sugestije od predsednice Evropske komisije so bile, "a kot slovenski politik in predstavnik koalicijske stranke si želim, da bi v zunanji politiki delovali kot reprezentanca", je pojasnil Nemec.

Na resorje, ki so jih dobile naše sosede, pa je odgovoril: "Človek naredi funkcijo in ne funkcija človeka. Lenarčič je izkušen diplomat, pozna evropski parket. Na njem in na Sloveniji bo, da si izbori mesto med bolj aktivnimi komisarji."

Tanja Fajon | Foto: STA , Foto: STA , Tanja Fajon iz vrst SD, ki je že leta evropska poslanka in tudi podpredsednica evropske poslanske skupine S&D, je na Twitterju zapisala, da pozdravlja odločitev komisije.

"Upravljanje kriz in humanitarne pomoči je dobra izbira, saj ima Lenarčič kot preizkušen diplomat nedvomno vse potrebne izkušnje in znanje. Sloveniji posredno odpira priložnosti, da okrepi svojo vlogo na mednarodnem parketu," je dodala v zapisu.

Še en SD-jev evropski poslanec Milan Brglez je ocenil, da je slovenski kandidat dobil resen in zahteven resor, na katerem bo lahko nadaljeval svoje delo, ki ga je začel v Varšavi.

Franc Bogovič, ki pripada politični skupini EPP, je mnenja, da gre za zahteven in odgovoren resor. "V Evropi poznamo več vrst kriz, od migrantske do okoljske. Zaradi neprizanesljivega okolja se pogosteje srečujemo s požari, poplavami in potresi, zato mu zagotovo ne bo zmanjkalo dela na tem področju," je ocenil.

Meni, da je za Slovenijo nova vloga lahko tudi velika priložnost, da ponudi izkušnje, ki jih ima s sistemom zaščite in reševanja in so zelo uspešne. Pri tem kot zgled ponuja gasilstvo.

Ljudmila Novak | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Priložnost, ki jo je von der Leynova "ponudila Sloveniji s komisarskim mestom za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, je izjemna in hkrati tudi zelo odgovorna", je prepričana Ljudmila Novak, ki od Lenarčiča pričakuje, da bo Slovenijo v komisiji zastopal z jasno vizijo in visoko stopnjo integritete, saj ima njegov resor predviden proračun v višini milijarde evrov.

Izrazila je tudi upanje, da Lenarčič ne bo pozabil na priložnosti, ki se bodo v okviru njegovega dela ponudile za dobrobit in razvoj Slovenije. Ob pregledu seznama komisarjev pa Novakova ni najbolj zadovoljna s kandidati, ki se jim očita sum koruptivnosti, saj to že vnaprej "slabi moč komisarja in zmanjšuje njegovo avtoriteto ter integriteto oziroma ugled celotne komisije".

V SAB pa so izpostavili, da je sodelovati pri reševanju življenj in pomagati ljudem v stiski zaradi naravnih nesreč ali konfliktov pomembno in zelo odgovorno delo. "Države članice EU in tudi širše so izpostavljene številnim potencialnim grožnjam, ki so pogosto čezmejne narave. To zahteva usklajen multilateralen odziv tako znotraj kot zunaj Unije, za katerega pa mislimo, da ima slovenski kandidat dovolj diplomatskih izkušenj in kompetenc," so navedli v SAB.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič po pogovoru z Ursulo von der Leyen brez komentarja glede resorja

Resor, ki ni v "top paketu" ...

Gregor Perič | Foto: STA , Foto: STA , Poslanec SMC Gregor Perič meni, da je področje, ki ga je dobila Slovenija, z zunanjepolitičnega vidika pomembno za EU, saj se ukvarja z vprašanjem stabilnosti tudi zunaj Unije, kjer pa imamo tudi številne varnostne izzive. A ugotavlja, da je z vidika prihodnosti EU to resor, ki ni v "top paketu". V SMC obžalujejo, da nismo dobili nobenega podpredsedniškega mesta v komisiji, ob čemer je Perič spomnil na boljši izplen sosednjih držav: "Tudi Hrvaška je veliko bolje unovčila svoje karte ter bo lahko veliko lažje in močneje vplivala na prihodnji razvoj evropskih politik in EU."

Perič razloge vidi tudi v politični neizkušenosti Lenarčiča, na kar so opozarjali že v postopku izbire kandidata. "Dodeljeni resor odgovarja bolj diplomatskim izkušnjam, manj pa političnim," je ugotavljal. Po njegovih ocenah bi zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar, ki se ga je omenjalo kot možnega komisarskega kandidata, dobil veliko pomembnejši resor. "Slovenija bi lahko naredila daljši korak, kot ga je," je še dodal Perič.

Ursula von der Leyen
Novice Lenarčič se še ni sestal z Von der Leynovo

... ali le obrobni resor?

Bolj zadržani so poslanci SDS, ki so člani politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Milan Zver | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Tako je Milan Zver zapisal, da "z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni", češ da ne predstavlja dodane vrednosti. Po njegovem mnenju je sicer glavno vprašanje, ali bo von der Leynova zagotovila, da "bo ta komisija, bolj kot prejšnja, pri svojem delu upoštevala demokratično voljo volivcev".

Ob informaciji, da je Sloveniji dodeljen resor kriznega upravljanja, ni niti posebnega razočaranja niti navdušenja, se je odzvala Romana Tomc. Kot je zapisala na Twitterju, bodo z zanimanjem spremljali, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje. Glede na to, da gre za nov resor, lahko samo ugibamo, je dodala in ocenila, da očitno resor ni med najpomembnejšimi, saj ga je von der Leynova omenila med zadnjimi, brez vsebinskih pojasnil.

Ne glede na to, da Slovenija ostaja zunaj ključnih igralcev v EU, je resor, ki ima izrazito humanitarno vsebino, vendarle priložnost, da Lenarčič pokaže večjo dodano vrednost kot njegovi predhodniki, ocenjuje Tomčeva. Lenarčiču je zaželela "dobro predstavitev in potrditev, nato pa uspešno delo".

Franc Jurša | Foto: STA , Foto: STA , Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je še bolj kritičen in meni, da je Slovenija dobila zelo nepomemben resor. V izjavi je spomnil, da je imela Slovenija nekoč odlično priložnost glede prevzema pomembnega komisarskega resorja, ki "smo jo izgubili, ker se nismo poenotili". Jurša priznava, da je to pot upal na resor za širitev.

Sosednje države so se po njegovih ocenah očitno dobro pogajale, je pa res, da so bistveno večje in imajo močnejši vpliv. Na vprašanje, ali je šlo tudi za stvar slabega lobiranja, je odgovoril z besedami, da je treba to vprašanje postaviti tistim, ki so odgovorni za to, da lobirajo. Sicer pa Jurša ugotavlja, da je Lenarčič "neke vrste dober kandidat, manjka pa mu politična teža". "Nekdo, ki je bil predsednik vlade ali večkrat minister, bi lahko bolje odtehtal," je prepričan.

Interpelacija Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , Resor za krizno upravljanje, ki je dodeljen komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču, je po mnenju obrambnega ministra Karla Erjavca pomemben za državljane EU in za Slovenijo. Za nas je, kot je dejal, zanimiv tudi s stališča, da imamo sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami zelo razvit in smo lahko zgled za druge države.

Da je to pomemben resor, po njegovem mnenju kaže tudi proračun, s katerim razpolaga. Iz njega se črpajo sredstva za pomoč državam, ki jih prizadenejo takšne ali drugačne naravne in druge nesreče, terorizem in kibernetski napadi. Naloga komisarja bo po Erjavčevih navedbah učinkovito upravljanje s temi sredstvi ob naravnih in drugih nesrečah v okviru EU in tudi drugje po svetu.

Ne spreglejte