Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kitajsko novo leto praznovanje

Četrtek, 30. 1. 2014, 15.12

8 let

Kako praznovati kitajsko novo leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajci mu ne rečejo kitajsko, ampak lunarno novo leto oziroma praznik pomladi. Praznovanje traja več dni in vključuje prav posebne običaje.

Denar v rdečih pisemskih ovojnicah in ples glasnih zmajev na ulici sta le del tradicionalnega praznovanja kitajskega novega leta. Lunarno novo leto, kot ga imenujejo, se letos začne 31. januarja in bo v znamenju konja.

1. Ne kitajsko, ampak lunarno Na kitajskem novo leto imenujejo praznik pomladi oziroma lunarno novo leto. Po lunarnem koledarju se tudi določa. Kitajci sicer niso edini, ki ga praznujejo. Od konca januarja do začetka februarja ga praznujejo tudi v Koreji, Vietnamu, na Japonskem in nekaterih drugih državah.

2. Prometni kaos To je čas največjih migracij na Kitajskem. Prometni kaos je neizbežen. Vsak bi storil vse, samo da čim prej pride na srečanje sorodnikov. Vlaki in avtobusi so prenatrpani, po nekaterih podatkih pa naj bi letos organizirali kar 3,62 milijarde potovanj ob novem letu.

3. Ni samo en dan Praznovanje lunarnega novega leta bo trajalo 15 dni. Letos zadnji dan pade na valentinovo. To je praznik, poln akcije. Lahko se odpravite na ogled konjskih dirk, si pogledate parade, ugodno nakupujete ali pa se borite za čim boljše mesto v templju.

4. To je obdobje vraževerja Na dan novega leta živite kot "novinec". To pomeni, da se na ta dan ne tuširate, ne perete oblek, ne pospravljate. Še zlasti ne smete odnesti smeti, saj boste v tem primeru ostali brez sreče in blagostanja. Na drugi dan, ki velja za začetek novega leta, je obvezno druženje z družinskimi člani, tretji dan pa je čas za druženje s prijatelji in sorodniki. Sedmi dan si rezervirajte za proslavo in praznovanje rojstnega dne.

5. Lahko najamete partnerja Novo leto je lahko še posebej težko za tiste, ki so samski, saj so ti pogosto tarča zasliševanj na družinskih srečanjih. Za to obstaja rešitev – najem lažnega partnerja. Kitajska je država z največ sklenjenimi lažnimi partnerstvi prek spleta. Cene se gibljejo od 80 do 1300 dolarjev oziroma od 60 do skoraj 1000 evrov na dan, v storitev pa so vključeni objemi, držanje za roko in poljub na lice v slovo. Za odhod na večerjo so cene okoli šest evrov na uro, za kino pa štiri evre.

6. Petarde za odganjanje pošasti Legenda pravi, da pošast Nian, pol zmaj in pol lev, v tem času pride iz svojega skrivališča in napada ljudi, še posebej otroke. Njegova slabost so občutljiva ušesa. V preteklosti so ga odganjali z gorečimi stebli bambusa, danes pa pripravijo spektakularen ognjemet ali mečejo petarde.

7. Rdeče spodnje perilo Rdečo barvo povezujejo s srečo in blagostanjem, v kitajskem primeru pa jo uporabljajo tudi kot zaščito. Pošast Nian se namreč boji tudi rdeče barve. Zato so vsi okraski rdeči. Vsi tisti, ki so rojeni v letu konja – to pomeni, da praznujejo 12., 24., 36., 48., 60., 72., 84. ali 96. rojstni dan –, morajo obvezno nositi rdeče spodnje perilo, saj tako odganjajo nesrečo v novem letu.

8. Čas, da se posladkamo z namenom Hrana je ena izmed najpomembnejših stvari kitajskih praznikov, sladkanje za novo leto pa ima prav poseben pomen, saj napoveduje sladko novo leto. Tradicionalne slaščice so rižev puding, hrustljavi cmoki in kandirano sadje.

Ne spreglejte