Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
13. 7. 2022,
22.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

75

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin džihadisti džihad islam Čečeni Čečenija Magomed Daudov Ahmat Kadirov Ramzan Kadirov

Sreda, 13. 7. 2022, 22.08

1 leto, 9 mesecev

Kaj v Ukrajini počnejo Putinovi krvoločni džihadisti?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

75

Ramzan Kadirov | Vodja Čečenije Ramzan Kadirov, ki ima v ruski vojski čin generala, je zvest ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. | Foto Reuters

Vodja Čečenije Ramzan Kadirov, ki ima v ruski vojski čin generala, je zvest ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Foto: Reuters

Čečeni, ki se v vrstah ruske vojske bojujejo proti Ukrajincem, so skoraj od prvega dne letošnje rusko-ukrajinsko vojne medijsko zelo izpostavljeni. Nekateri jih imajo zaradi tega za nekakšne vojščake z Instagrama. Za Vladimirja Putina pa imajo ti čečenski samooklicani džihadisti zelo pomembno propagandno vlogo v islamskem svetu.

"Ahmat sila! Allahu akbar!" (sl. Ahmat je sila! ali Ahmat je moč! ter Alah je velik!) Tako je pred dnevi po ruskem zavzetju Severodonecka pred zbranimi novinarji v vojaški opravi vzklikal predsednik čečenskega parlamenta Magomed Daudov.

Čečeni bi radi šli do Berlina

"V prvi vrsti naši (čečenski, op. p.) vojaki branijo islam. Branijo vrednote. Branijo veličino Vsemogočnega (Alaha, op. p.)," je še dejal Daudov in napovedal še zavzetje Doneške ljudske republike (mišljeno je zavzetje delov ukrajinske regije Doneck, ki še niso pod nadzorom samooklicane Doneške ljudske republike), Mikolajeva, Hersona in Odese.

Brižinski spomeniki
Novice Razkrita velika slovenska skrivnost

"Če bo treba, bomo šli vse do Berlina, dokler ne bo Vladimir Vladimirovič Putin rekel, naj se ustavimo," je Zahodu zažugal predsednik čečenskega parlamenta.

Razlogi za medijsko izpostavljanje Čečenov

Čečeni se bojujejo tako na strani Rusije kot Ukrajine, dejstvo pa je, da so čečenski vojaki, ki se bojujejo za Rusijo, zaradi propagandnih razlogov načrtno medijsko izpostavljeni. Razlogov za to je več.

Grožnje Magomeda Daudova:

Eden od razlogov je želja Ramzana Kadirova, vodje Čečenske republike (to je republika znotraj Ruske federacije), da bi se pred svojimi rojaki predstavil kot neustrašen vojskovodja, si tako povečal priljubljenost in še bolj utrdil oblast. Hkrati želi svoje čečenske nasprotnike, ki se bojujejo za Ukrajino, preostalim Čečenom prikazati kot protiislamske.

Zastraševanje Ukrajincev

Drugi razlog je zastraševalni. Ker imajo Čečeni sloves pogumnih in zagrizenih, a tudi izjemno okrutnih bojevnikov, je Rusija z veliko medijsko izpostavljenostjo čečenskih vojakov poskušala Ukrajincem oziroma ukrajinskim vojakom pognati strah v kosti.

Protest v Cetinju
Novice Se lahko srhljivi ukrajinski scenarij ponovi še kje v Evropi?

Z izpostavljanjem Čečenov poskušajo tudi dvigati bojno moralo na ruski strani - češ neustrašni Čečeni se bojujejo za nas in nam prinašajo zmage.

Pridobivanje simpatij med muslimani

Četrti razlog pa je bolj globalen. Z medijskim izpostavljanjem Čečenov in njihovega zatrjevanja, da je vojna proti Ukrajini džihad, to je sveta islamska vojna proti nevernikom in izrojenemu Zahodu, poskuša Putinova Rusija v času spopada z Ukrajino in merjenjem moči z Zahodom pridobiti čim več simpatij med skoraj dvema milijardama muslimanov po svetu.

Vladimir Putin je leta 2015 odprl največjo mošejo v Moskvi, ki lahko sprejme deset tisoč vernikov. V Ruski federaciji, ki šteje okoli 145 milijonov prebivalcev, po nekaterih ocenah živi okoli 20 milijonov muslimanov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vladimir Putin je leta 2015 odprl največjo mošejo v Moskvi, ki lahko sprejme deset tisoč vernikov. V Ruski federaciji, ki šteje okoli 145 milijonov prebivalcev, po nekaterih ocenah živi okoli 20 milijonov muslimanov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred dobrima dvema desetletjema je ruski predsednik Vladimir Putin začel drugo čečensko vojno in med njo do tal porušil čečensko glavno mesto Grozni. V tistih letih je bila Rusija tudi tarča terorističnih napadov čečenskih radikalnih islamistov.

Kako se je Putin prikupil desnici

Z bojem proti islamistični Čečeniji na začetku 21. stoletja, s trdo roko do domačih islamskih teroristov in sodelovanjem pri uničenju zloglasne Islamske države v Siriji se je Putin pred leti prikupil številnim evropskim desničarjem, ki nasprotujejo množičnemu priseljevanju muslimanov v Evropo.

Vladimir Putin
Novice Kako vse lahko Putin izsiljuje Evropo

Evropska desnica, zlasti v vzhodnoevropskih državah, je bila navdušena tudi nad Putinovim modelom iliberalne države ter njegovim bojem proti gibanju LGBT in ameriško-madžarskemu liberalnemu milijarderju Georgeu Sorosu.

Stroga islamska država znotraj Ruske federacije

Po drugi strani pa je Putin, ko je pridobil na svojo stran del Čečenov, tem dovolil, da so v okviru Ruske federacije Čečenijo spremenili v strogo islamsko državo. V Moskvi je nato Putin leta 2015 tudi zgradil veliko mošejo. Zdaj pa Putin izkorišča Čečene, da bi svojo vojno proti Ukrajini v islamskem svetu prikazal kot džihad proti Zahodu.

Kdo je Ahmat

Ahmat Kadirov | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ahmat iz vzklika Ahmat sila! (morda bi ga lahko prevajali tudi kot Ahmat je silen!) je Ahmat Kadirov, oče čečenskega predsednika Ramzana Kadirova (po čečensko je Qadar Ahmat-hant Ramzan). Ta je iz svojega očeta, ki je padel kot žrtev atentata leta 2004, naredil pravi kult in osrednji ideološki steber svoje vladavine. Ahmat Kadirov je v Čečeniji tako skorajda izpodrinil islamskega preroka Mohameda. Tako je Ramzan Kadirov svojega pokojnega očeta nekoč primerjal z Mohamedom in ga opisal kot Alahovega leva, čečenski uradniki pa, ko omenijo Ahmatovo ime, po poročanju BBC pogosto dodajo besede, da naj bo Alah zadovoljen z njim, podobno kot za Mohameda. Na fotografiji vidimo tekmovanje v rokoborbi v Čečeniji. V ozadju je velika fotografija Ahmata Kadirova.

Ivan Iljin
Novice Kdo je skrivnostni mož, na čigar grob Putin redno prinaša rože?
Francoski vojak pred Eifflovim stolpom
Novice Je Francija na robu državljanske vojne?
Dunaj
Novice Kako se islamisti kalijo v prestolnici Balkana
Elvira Nabiulina, Vladimir Putin
Novice Razkrivamo, zakaj Zahodu ni uspelo uničiti ruskega rublja
Ne spreglejte