SiolNET. Novice Svet
5,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj so o leseni Melanii iz Sevnice napisali svetovni mediji? #video

5,66

termometer

Melania

Skulptura Melania, ki so jo uradno odkrili včeraj v okviru razstave Ta Eho ameriškega umetnika Brada Downeyja v bližini Sevnice, odmeva tudi v svetovnih medijih. Britanski BBC med drugim piše, da so kipu ameriške prve dame domačini nadeli naziv Smrketa, ameriški New York Post pa je pisal o bizarni skulpturi.

  Melania Trendi Melania bo pri Sevnici dobila prvi javni kip

V Rožnem v Občini Krško so v okviru razstave Brada Downeyja v ljubljanski Galeriji Vžigalica v petek odkrili skulpturo Melania, ki uteleša v bližnji Sevnici odraščajočo ameriško prvo damo. Naročilo je dobil rokodelec in kipar z motorno žago Aleš Župevc, znan pod imenom Maxi.

Novinar oddaje Danes na Planetu si je kip ogledal že pred uradnim odprtjem. "Prvič sem mislila, da je Marija, saj ima modro obleko," je novo pridobitev, ki si jo lahko ogleduje z domačega dvorišča, komentirala bližja prebivalka Katarina Klemenšek. "Prvič, malo je predebela. Melanija je bolj suha. Pa lepši obraz ima."

Kustos razstave pa je povedal, da so drevo izbrali v Rožnem (torej tam, kjer zdaj stoji). Downey ga je odkupil, Župevc pa nato izdelal skulpturo.

Melania Novice Kip Melanie pri Sevnici že privablja obiskovalce #video

Na družbenih omrežjih so kip označili za strašilo

Že pred uradnim odkritjem so se zvrstili prvi odzivi na družbenih omrežjih. Prva javna skulptura Melanie Trump, kot jo je označil Downey, te dni odmeva tudi v tujih medijih, ki so sicer objavili precej podobne zapise.

Francoska tiskovna agencija AFP je pisala, da se lahko sedaj rojstni kraj Melanie ponaša tudi s kipom svoje slavne hčere. Zaradi naivnega sloga skulpture so jo kritiki na družbenih omrežjih označili za strašilo.

"Razumem, zakaj ljudje morda mislijo, da ne odraža njenega fizičnega videza," je dejal Downey za AFP. Kot je dodal, se njemu zdi naravnost čudovita.

Palačinke Tončkov dom Sportal Planinski dom, ki slovi po palačinkah. Tudi tistih v čast Melanii Trump. #foto

Kip naj bi predstavljal prvo damo na dan inavguracije njenega soproga Donalda Trumpa (ob tem dogodku v januarju 2017 je nastala tudi ta fotografija). To je bilo edino navodilo, ki ga je Župevc prejel od Downeyja. Kip naj bi predstavljal prvo damo na dan inavguracije njenega soproga Donalda Trumpa (ob tem dogodku v januarju 2017 je nastala tudi ta fotografija). To je bilo edino navodilo, ki ga je Župevc prejel od Downeyja. Foto: Getty Images

Ironičen lesen prikaz prve dame ZDA

Britanski BBC je zapisal, da je rezultat umetniškega podviga ironični lesen prikaz Melanie Trump v modrem plašču in roko dvignjeno proti zraku. Nekateri domačini so skulpturo označili za sramoto in Smrketo ter da ni podobna prvi dami, so še dodali.

Kip naj bi predstavljal prvo damo na dan inavguracije njenega soproga Donalda Trumpa, kar pa je bilo tudi edino navodilo, ki ga je Župevc prejel od Downeyja, piše Independent.

Pri televiziji Sky News so še pojasnili, da se je Župevc rodil isti mesec in v isti porodnišnici kot Melania.

Ameriški New York Post je med drugim navajal še odziv domačinov, da je bizarna podoba žalitev slavne nekdanje sosede.

m Novice Satiriki iz EU: "Melania in Talking Tom, alko in traktor v vsak dom" #video

Hiša staršev Melanie Trump v Sevnici. Hiša staršev Melanie Trump v Sevnici. Foto: Matej Leskovšek

Razburjenje domačinov

"Čeprav so domačini ponosni na najbolj slaven izvoz, Melanio, niso prav nič navdušeni nad podobnostjo med kipom in njo," je poročala tudi britanska ITV.

Podobno so skulpturo komentirali pri nemški televiziji RTL. "Moralo bi biti lepo presenečenje za kraj, ki ga zaradi Melanie obiščejo številni turisti. Ampak namesto tega se domačini razburjajo," so zapisali.

Več medijev je ob tem spomnilo tudi na turistično ponudbo v Sevnici in okolici, ki je posvečena slavni Slovenki - od tort, medu do copat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin