Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
18.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

8

Natisni članek

Turčija potres

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 18.40

1 leto, 2 meseca

Turčijo in Sirijo stresel nov močan potres. Več kot deset mrtvih, več kot 800 ranjenih.#video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,46

8

Jug Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek zvečer stresel nov močan potres z magnitudo 6,4. Epicenter potresa je bil v provinci Hatay, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potres naj bi povzročil dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel uničujoč potres pred dvema tednoma. V potresu je več kot deset ljudi umrlo, več kot 800 je ranjenih. 

Zgornji video prikazuje trenutke potresa, viden je tudi skrivnosten svetlobni pojav - modra svetloba, o izvoru katere ni enotnega mnenja. 

Po potresu z magnitudo 6,4, ki je stresel provinco Hatay in severozahod Sirije, so ljudje skakali s streh in balkonov hiš, ko so poskušali priti na varno, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Dodal je, da so bili poškodovani ljudje v sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Hirbet al Džoz in na podeželskih območjih blizu Alepa žrtve padajočih opek in ruševin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Padanje delov stavb, ki so bile uničene ali poškodovane v potresu, ki je jugovzhod Turčije in severozahod Sirije stresel pred dvema tednoma in v obeh državah terjal več kot 47 tisoč življenj, so zabeležili tudi v Alepu in Hami v osrednji Siriji, kjer je bilo prav tako poškodovanih več ljudi.

Oblasti menijo, da je bilo število žrtev tokrat razmeroma majhno, ker je potres prizadel območje, ki je bilo večinoma prazno, potem ko ga je hudo prizadel potres 6. februarja.

 Na letališču Hatay je zavladala panika.

Gre za najhujši potres po uničujočem potresu z magnitudo 7,8, ki je pred štirinajstimi dnevi v Turčiji zahteval več kot 41 tisoč življenj, je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad. Še okoli šest tisoč smrtnih žrtev potresa pred dvema tednoma so zabeležili v sosednji Siriji.

Epicenter novega potresa je bil po navedbah Afada v kraju Defne. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da je bil epicenter v kraju Samandag, ki leži ob morju, slabih 20 kilometrov vzhodneje od kraja Defne.

Reševalne ekipe preverjajo, ali je bil kdo poškodovan 

Tla so se stresla ob 20.04 po lokalnem oziroma ob 17.04 po srednjeevropskem času. Kot poroča AFP, so ga čutili prebivalci mest Antakya in Adana, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra. Čutili so ga tudi v Siriji, Libanonu in Palestini, navaja dpa.

Ob 20.07 se je zgodil še en naknadni potres z magnitudo 5,8, katerega epicenter je okrožje Samandağ v Hatayu.

Erdogan
Novice Erdogan obljubil gradnjo 200 tisoč novih domov: Nobena stavba ne bo višja od štirih nadstropij
reševalni psi, potres, Turčija
Novice V Turčiji preživele iščejo le še v dveh pokrajinah
Turčija, Sirija, potres
Novice ZN: V Siriji zaradi potresa prizadetih skoraj devet milijonov ljudi
Ne spreglejte