Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
9.41

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86

47

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina evropski poslanci Evropski parlament

Sreda, 15. 2. 2023, 9.41

1 leto, 2 meseca

Znane podrobnosti o novem odmerku "počasnega strupa" za Vladimirja Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,86

47

Ursula | Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško invazijo na sosednjo Ukrajino. Od takrat so Evropska unija in njeni mednarodni zavezniki odločno podprli vlado v Kijevu. Ta podpora je privedla do obsežne finančne in druge pomoči, dobav orožja Ukrajini, sankcij proti Moskvi in dodelitve statusa kandidatke EU Ukrajini in Moldaviji.  | Foto R. K.

Rusija je 24. februarja 2022 začela obsežno vojaško invazijo na sosednjo Ukrajino. Od takrat so Evropska unija in njeni mednarodni zavezniki odločno podprli vlado v Kijevu. Ta podpora je privedla do obsežne finančne in druge pomoči, dobav orožja Ukrajini, sankcij proti Moskvi in dodelitve statusa kandidatke EU Ukrajini in Moldaviji. 

Foto: R. K.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila predlog novega, desetega svežnja sankcij proti Moskvi, ki med drugim vključuje prepoved trgovanja in izvoza tehnologije v Rusijo. Prvič pa vsebuje tudi ukrepe proti iranskim pravnim osebam, povezanim z Iransko revolucionarno gardo, zaradi pomoči Rusiji pri agresiji nad Ukrajino, poroča STA. Poleg von der Leynove je evropske poslance v Strasbourgu nagovoril tudi Josep Borrell, visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU. "Sankcije delujejo kot počasen strup, kot arzenik, in ta strup je nepovratno učinkovit. Rusija bo plačala visoko ceno za to vojno," je prepričan Borrell.

Tanja Fajon (zajem zaslona)
Novice Fajonova: Slovenija bo še naprej pomagala Ukrajini

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so današnjo uvodno razpravo posvetili preteklemu letu, ki ga je zaznamoval napad Rusije na Ukrajino. Razpravljali so o tem, kaj mora Evropska unija še storiti v podporo Kijevu. Zbrane sta nagovorila visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Josep Borrell in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Slednja je predstavila sankcije, ki jih je EU proti Moskvi zaradi njene agresije nad Ukrajino že uvedla. Da bi ohranili pritisk na Rusijo in njeno gospodarstvo ter slabili njeno sposobnost, da vzdržuje svoj "vojaški stroj", Evropska komisija predlaga nov, deseti sveženj sankcij, je v svojem govoru poslancem Evropskega parlamenta v Strasbourgu naznanila von der Leynova. 

Kot je dejala, nov sveženj ukrepov, vreden 11 milijard evrov, vključuje prepoved trgovanja in nadzor izvoza tehnologije v Rusijo. Evropska komisija med drugim predlaga omejitve izvoza več elektronskih komponent, ki se uporabljajo v ruskih oboroženih sistemih, kot so brezpilotna letala, rakete in helikopterji.

Ker Rusija na bojiščih uporablja tudi brezpilotna letala iranske proizvodnje, komisija prvič predlaga sankcioniranje iranskih pravnih oseb, vključno s tistimi, ki so povezane z Iransko revolucionarno gardo. "Naša dolžnost je, da jih sankcioniramo in se soočimo z Iranom glede dobave brezpilotnih letal in prenosa znanja in izkušenj za gradnjo proizvodnih obratov v Rusiji," je po poročanju STA še poudarila von der Leynova. 

Josep Borrell: Sankcije delujejo kot počasen strup

"Invazija na Ukrajino nas je zbudila, to je bila geopolitična budnica ne samo za Nemčijo, ampak za vso Evropo. Vidimo, kako majhne so naše vojaške zaloge. Prišli smo v drug svet, vse je geopolitična razprava. EU se je odzvala in danes bomo komentirali, kaj smo storili in kaj lahko še storimo. Vojaško, ekonomsko, finančno in diplomatsko podpiramo Ukrajino. Naredili smo veliko, a menim, da ne dovolj. Nedavno sem bil v Ukrajini in tam sem še enkrat videl narod, ki brani svojo neodvisnost. Danes je položaj v Ukrajini dramatičen, vendar Ukrajinci gledajo Evropo tako, kot smo jo gledali mi, kot prihodnost, ki obljublja," je v uvodu povedal Borrell. 

Po njegovih besedah je položaj na terenu skrb vzbujajoč: "Rusija ima več kot 360 tisoč vojakov, Ukrajina nima več prednosti, nima več mož na terenu. Pogovarjati se moramo o tem, kako bomo dosegi mir. Če želimo doseči mir, moramo vojaško bolj podpirati Ukrajino, kot smo jo do zdaj. Če želimo mir, moramo najprej zmagati v vojni."

Strasbourg | Foto: R. K. Foto: R. K.

"Ne verjamem tistim, ki pravijo, da je treba za pogajanja najprej prenehati dobavljati orožje Ukrajini. Tukaj gre za razpravo med golobi in jastrebi. Evropa mora razumeti, da morajo biti njene vojaške zmogljivosti veliko večje, kot so zdaj. Izkazalo se je, da naše vojaške zmogljivosti niso dovolj dobre. Ta vojna bo trajala dolgo, tukaj gre za logistično vojno, vojno informacij," je pojasnil Borrell.

Dotaknil se je tudi devetih svežnjev sankcij proti Rusiji, ki jih je že sprejel Svet, desetega pa je danes predstavila von der Leynova. "Dejstvo je, da se stvari zaradi naših sankcij, predvsem zaradi kapice, ki smo jo uvedli, spreminjajo. Sankcije delujejo kot počasen strup, kot arzenik, in ta strup je nepovratno učinkovit. Rusija bo plačala visoko ceno za to vojno," je prepričan Borrell.

Pretekli teden je sicer evropski parlament obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je v svojem nagovoru zahvalil za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji. Ob tem pa je voditelje EU znova pozval k hitrejšim in obsežnejšim dobavam orožja, tudi bojnih letal.  

Zelenski, Bruselj
Novice Zelenski v Bruslju: Hvala vsem v Evropi za podporo Ukrajini v tej zgodovinski bitki
Vladimir Putin
Novice Tihi upor v Kremlju: "Putinova podoba je porušena, prepiri se stopnjujejo"
Rdeče morje, EU, ZDA, ladje, vojaške ladje
Novice ZDA nad Rdečim morjem v bližini tovornih ladij sestrelile tri oborožene drone
Moldavija
Novice Rusija zanika načrtovanje državnega udara v Moldaviji
letalo rusko
Novice Kdaj in kako se bo končala vojna v Ukrajini? To so napovedi analitikov.
Ne spreglejte