Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2023,
6.44

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

223

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Torek, 14. 2. 2023, 6.44

1 leto, 2 meseca

356. DAN VOJNE V UKRAJINI

Kdaj in kako se bo končala vojna v Ukrajini? To so napovedi analitikov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

223

Po javnomnenjski raziskavi agencije Ipsos državljani zahodnih držav še vedno podpirajo Ukrajino v njenem boju zoper Rusijo in ostajajo naklonjeni tudi pošiljanju pomoči. A kdaj se lahko nadejamo konca vojne in kako se bo končala? O tem so za Defense News spregovorili analitiki.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:
21.30
Rusija kopiči letala blizu meje z Ukrajino
18.56 Koliko bo še trajala vojna? Od nekaj mesecev do "neskončnosti", pravijo analitiki.
16.50 "Putin se je motil o vsem. Ruska vojska je plačala ogromno ceno."
16.29 Zahodna javnost še vedno podpira pošiljanje pomoči Ukrajini
13.40 Satelitski posnetki kažejo, da Rusi kopičijo sile ob ukrajinski meji
13.38 Stoltenberg ne izključuje ločenega vstopa Švedske in Finske v Nato
12.12 Rusija zanika načrtovanje državnega udara v Moldaviji
9.59 Nato je v bližini Poljske prestregel tri ruska letala
6.59 Mesto Bahmut tarča močnih topniških napadov
6.57 Stoltenberg: Začela se je nova velika ruska ofenziva
6.51 Ministri zveze Nato o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini

21.30 Rusija kopiči letala blizu meje z Ukrajino, opažajo zahodne obveščevalne službe

Rusija po navedbah zahodnih obveščevalnih služb kopiči bojna letala in helikopterje blizu meje z Ukrajino. Novice o premikih so spodbudile domneve, da želijo sile Vladimirja Putina invazijo spremeniti v "zračni boj".

Medtem ko je ameriški obrambni minister Lloyd Austin vztrajal, da ZDA ne vidijo neposrednih znakov "množičnega zračnega napada", naj bi na današnjem srečanju z zaveznicami v Natu opozoril na grožnjo ruskih zračnih sil.

Dogajanje je spodbudilo zahteve po nujnih pošiljkah sredstev zračne obrambe in topniškega streliva Ukrajini.

"Ruske kopenske sile so precej izčrpane, zato je to najboljši znak, da prehajajo na zračne boje. Če hočejo Ukrajinci preživeti, morajo imeti čim več zmogljivosti zračne obrambe in toliko streliva, kot je mogoče," piše Financial Times.

18.56 Koliko bo še trajala vojna? Od nekaj mesecev do "neskončnosti", pravijo analitiki.

Defense News se je o končanju konflikta pogovarjal z varnostnimi analitiki, poslanci in upokojenimi uradniki. V svojih odgovorih so bili črnogledi: vojna bo draga, zahtevala bo veliko življenj in bo verjetno trajala vsaj nekaj let ali celo postala neskončna. Pravijo, da bo zmaga odvisna od ameriškega kongresa in njegove vztrajnosti pri nadaljnji podpori Ukrajini.

Na vprašanje o trajanju vojne v Ukrajini so analitiki v Združenih državah in Evropi dali podobne napovedi, s časovnimi razponi od mesecev do let ter "do nadaljnjega".

Yohann Michel, analitik na Mednarodnem inštitutu za strateške študije, napoveduje "dolge mesece" pred nami, medtem ko Michael Kofman, direktor raziskav programa ruskih študij v Centru za pomorske analize v Washingtonu, pričakuje, da se bodo spopadi nadaljevali še leta. "Vojne običajno trajajo dlje, kot ljudje pričakujejo ali upajo, zlasti tako dolgotrajni spopadi," je dejal Kofman. "Zgodovina nam pove, da bodo vojne, ki trajajo tako dolgo ... Verjetno trajale več let."

Še bolj pesimističen je italijanski analitik Lucio Caracciolo, urednik italijanske geopolitične revije Limes. "Ta vojna se ne bo nikoli končala," je dejal. "Konflikt se bo končal, ko bo propadla Ukrajina ali Rusija ali obe. To je zanje vprašanje življenja in smrti."

Po mnenju Benjamina Jensena, strokovnjaka za bojevanje pri Centru za strateške in mednarodne študije, tudi propad ruskih konvencionalnih sil ali tradicionalna ukrajinska zmaga ne pomenita nujno konca vojne. Oba položaja bi lahko vodila do tega, da bi Rusija posegla po jedrskem orožju, pravi.

Patrick Donahoe, upokojeni ameriški generalmajor, meni, da bodo Ukrajinci, ki prejemajo zahodno orožje, potrebovali šest mesecev, da oblikujejo bataljone, ki jih bodo potrebovali za osvoboditev zasedenega ozemlja.

Ekonomski pritiski niso dali takojšnjih rezultatov, pravi ekonomist Charles Lichfield, vendar bo ruski narod letos občutil posledice vojne. "Vendar pa lahko Rusi prenesejo številne gospodarske sankcije," meni Lichfield, "Področje, ki mu je treba posvetiti pozornost, je izplačevanje pokojnin v Rusiji. Neizplačevanje bi lahko povečalo nezadovoljstvo tako, da bi se lahko javno mnenje obrnilo proti vojni.

Ključno vprašanje je, kako dolgo lahko privrženci Ukrajine še podarjajo orožje Kijevu. "Viri niso neskončni," je dejal Jensen, analitik CSIS, in dodal: "Na neki točki bodo spopadi izčrpali vso podporo zahodnega sveta Ukrajini."

Medtem ko izdatki za obrambo v Združenih državah in Evropi naraščajo predvsem zaradi ruske invazije, se proizvodne zmogljivosti za proizvodnjo orožja že kažejo kot nezadostne.

16.50 "Putin se je motil o vsem. Ruska vojska je plačala ogromno ceno."

V Bruslju, kjer so se zbrali obrambni ministri članic Nato, je imel ameriški obrambni minister Lloyd Austin tiskovno konferenco, ki jo je odprl z besedami, da bo svet 24. februarja svet "zaznamoval temno obletnico" začetka ruske invazije.

"Naša srca so z vsemi ukrajinskimi družinami, ki so bile ubite in ranjene, ko so branile svojo suverenost. Izgubili so otroke, starše in ljubljene, ker Rusija namerno napada na civilne cilje," je dejal Austin in dodal: "Rusija je uvedla leto tragedije in terorja v Ukrajini, vendar je ukrajinsko ljudstvo navdihnilo svet."

Dodal je tudi, da ZDA in zavezniki "skrbijo, da ima Ukrajina vse, kar potrebuje in ko potrebuje", in da so "zavezniki Ukrajini dali orožje in opremo za več kot osem bojnih brigad".

"Putin je domneval, da bo Ukrajina lahka tarča. Domneval je, da bo Kijev hitro padel. Motil se je o vsem," je zatrdil Austin in dodal, da je "ruska vojska plačala veliko ceno za agresivno vojno in je zdaj omejena na pošiljanje vojaških obveznikov in ujetnikov v neizbežno smrt".

Povedal je tudi, da pričakuje, da bo Ukrajina spomladi začela ofenzivo proti ruskim silam na svojem ozemlju, pa tudi, da je zanj in njegove kolege prednostna naloga zagotoviti, da se zahodne donacije Ukrajini "uporabijo tako, kot so bile predvidene".

16.29 Zahodna javnost še vedno podpira pošiljanje pomoči Ukrajini

Nedavna raziskava Ipsosa, ki je bila izvedena v 28 državah po svetu, je pokazala, da se svetovno javno mnenje o vojni v Ukrajini ni bistveno spremenilo od tednov takoj po začetku invazije. Večina državljanov zahodnih držav še vedno podpira pošiljanje pomoči Ukrajini. 

Od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj enim letom je Kijev prejel znatno finančno in vojaško pomoč zahodnih zaveznikov v času, ko so se številne zahodne države prisiljene spopadati s povišanimi življenjskimi stroški.

ZDA, ki so Ukrajini poslale daleč največ materialne pomoči, so doslej poslale za 24 milijard dolarjev orožja in vojaške opreme. Kar zadeva Združeno kraljestvo, je ta znesek dosegel 2,8 milijarde dolarjev, letos naj bi se ta številka podvojila.

V ZDA anketa Fox News in Chicago Council on Global Affairs kaže, da večina Američanov še vedno podpira pomoč Ukrajini, čeprav je to vprašanje v zadnjih mesecih vse bolj politizirano.

13.40 Satelitski posnetki kažejo, da Rusi kopičijo sile ob ukrajinski meji

Iz satelitskih posnetkov, ki jih je objavil OSINTdefender, je razvidno, da Rusi svoje sile kopičijo v bližini ukrajinske meje. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov trdi, da naj bi Putin zbral 500 tisoč vojakov. 

Več preberite tukaj: 

Rdeče morje, EU, ZDA, ladje, vojaške ladje
Novice ZDA nad Rdečim morjem v bližini tovornih ladij sestrelile tri oborožene drone

13.38 Stoltenberg ne izključuje ločenega vstopa Švedske in Finske v Nato

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Bruslju dejal, da si zelo prizadeva za to, da bi Turčija in Madžarska čim prej ratificirali pristopna protokola Finske in Švedske za članstvo v zavezništvu. Vendar je zatrdil tudi, da ne izključuje možnosti, da nordijski državi v Nato vstopita ločeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več preberite tukaj: 

Jens Stoltenberg
Novice Stoltenberg ne izključuje ločenega vstopa Švedske in Finske v Nato

12.12 Rusija zanika načrtovanje državnega udara v Moldaviji

Obtožbe Moldavije, da Rusija s pomočjo saboterjev načrtuje nasilno strmoglavljenje proevropske moldavske vlade, so popolnoma neutemeljene, so danes sporočili iz Moskve. S tem so se odzvali na ponedeljkovo izjavo moldavske predsednice Maie Sandu, ki je Rusijo obtožila, da namerava v nekdanji sovjetski republiki izvesti državni udar.

Več preberite tukaj: 

Moldavija
Novice Rusija zanika načrtovanje državnega udara v Moldaviji

9.59 Nato je v bližini Poljske prestregel tri ruska letala

Nizozemski bojni letali sta v bližini poljskega zračnega prostora prestregli tri ruska vojaška letala in jih pospremila z območja, je v ponedeljek zvečer sporočilo obrambno ministrstvo v Haagu. Ruska letala so se meji poljskega zračnega prostora približevala iz smeri ruske enklave Kaliningrad, so še navedli.

Nizozemska lovca F-35 sta prestregla formacijo treh ruskih vojaških letal, jih pospremila in nato predala drugim Natovim partnerjem, je v izjavi sporočilo nizozemsko obrambno ministrstvo.

Kot je razvidno iz tvita obrambnega ministrstva, sta lovca prestregla rusko izvidniško letalo IL-20M in dve spremljevalni lovski letali Su-27 oziroma Flanker, kot ta letala označujejo pri Natu.

Nizozemska lovca sta delovala v okviru Natove misije, ki nadzoruje zračni prostor srednje in vzhodne Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski lovci F-35 so nameščeni na Poljskem za zaščito zračnega prostora zavezništva in za okrepitev obrambe vzhodnega krila zavezništva v luči trajajoče ruske agresije proti Ukrajini.

6.59 Mesto Bahmut tarča močnih topniških napadov

Vzhodnoukrajinsko mesto Bahmut se srečuje z močnimi topniškimi napadi ruskih sil. "V Bahmutu ni kvadratnega metra, ki bi bil varen," je pozno v ponedeljek za ukrajinsko nacionalno televizijo povedal Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck.

Ukrajinski branilci, ki že mesece branijo mesto, se pripravljajo na nov pehotni napad, je sporočila ukrajinska vojska.

"Mesto, predmestje, celotno območje in pravzaprav celotna smer Bahmut-Kostjantnivka so pod norim, kaotičnim obstreljevanjem," je dejal Volodimir Nazarenko, namestnik poveljnika ukrajinskega bataljona Svoboda.

Ukrajinska vojska je dodala, da je bilo bombardiranih 16 krajev blizu Bahmuta.

V preteklem dnevu so ukrajinske sile odbile ruske napade v enem od naselij v regiji Harkov, v petih naseljih v regiji Lugansk in šestih naseljih v regiji Doneck, je sporočil generalštab ukrajinskih oboroženih sil.

Fotogalerija
1 / 3

6.57 Stoltenberg: Začela se je nova velika ruska ofenziva

Začela se je nova velika ruska ofenziva, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ta je pred dvodnevnim srečanjem obrambnih ministrov Nata v Bruslju, kjer bodo voditelji razpravljali o morebitni nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, dejal, da se je začela nova velika ruska ofenziva. "Vidimo, kako pošiljajo več vojakov, več orožja, več zmogljivosti," je novinarjem v Bruslju povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in dejal, da gre za začetek nove ofenzive.

Dodal je, da pričakuje, da se bo razpravljalo o pošiljki letal, in poudaril, da Ukrajina potrebuje takojšnjo podporo na terenu.

6.51 Ministri zveze Nato o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini

Ministri za obrambo članic zveze Nato bodo danes v Bruslju razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo, pri čemer se jim bo pridružil tudi ukrajinski kolega Oleksij Reznikov. Drugi dan zasedanja pa se bodo posvetili predvsem krepitvi zmogljivosti vojaške industrije in ponovni zapolnitvi zalog vojaške opreme.

Več preberite tukaj: 

Oleksij Reznikov
Novice Na zasedanju obrambnih ministrov tudi ukrajinski predstavnik

 

 

Ne spreglejte