Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
15.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

novinarstvo

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 15.28

7 let, 12 mesecev

Je novinarstvo poklic, ki izumira?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medijska hiša Associated Press je skozi šestmesečni eksperiment dokazala učinkovitost avtomatiziranega novinarstva, ki ga ne opravljajo ljudje, temveč roboti. Je novinarstvo umirajoča obrt?

Vse novice niso enake, niti po pomembnosti, zanimivosti ali bogastvu izkušnje, ki jo bralec doživlja pri potrošnji dane vesti. Tudi ustvarjalni proces pri vseh vesteh ni enako zahteven. Pri Associated Press (AP) so zato pred šestimi meseci začeli eksperiment, v sklopu katerega so za kreiranje tipiziranih in ponavadi suhoparnih zgodb, kot so periodični finančni rezultati podjetij, uporabili robote - računalniške sisteme, ki so članke tvorili brez človeškega vmešavanja. Vsak tak članek je bil pospremljen s podnapisom "This story was generated by Automated Insights".

Ogromne kapacitete Omenjeni podnapis je bil hkrati edino, kar je računalniško ustvarjeni članek ločilo od kopice podobnih predhodnikov, ki jih je sestavila človeška roka. Po navedbah AP z novim sistemom objavijo okoli tri tisoč tovrstnih zgodb na četrtletje, pričakujejo pa, da bo ta dinamika narasla. Meje kapacitet so po navedbah njihovih strokovnjakov nekje na tisoč tovrstnih člankih na sekundo. AP omenjenih vsebin ne uporablja zgolj v lastne namene, temveč so njihovi odjemalci tudi drugi medijski portali, kot so Comcast, Yahoo in Allstate.

Ljudje smo bolj zmotljivi, a globlji Kot navaja spletni portal The Verge, avtomatizacija pisanja generičnih člankov za zdaj še ni imela direktnih negativnih učinkov na delovno silo. Pri AP navajajo, da želijo z novim načinom produkcije generičnih vsebin novinarje motivirati, da bodo pri ustvarjanju zgodb bolj ustvarjalni, globoki in zanimivi. Eden od pozitivnih učinkov avtomatiziranega pisanja je tudi manjše število napak - ljudje smo bolj zmotljivi.

Dolgoročna usoda novinarstva ni svetla Uspešnost projekta postavlja pod vprašaj smiselnost, predvsem pa dolgoročno preživetje enega pomembnejših družbenih poklicev - novinarstva. Če so pametne naprave dovolj razvite, da že danes brez težav pišejo o poslovnih rezultatih in športnih razpletih, ali to pomeni, da bodo lahko na osnovi ogromne baze preteklih vsebin in neskončne množice podatkov jutri pisali tudi poglobljene zgodbe? Ali bo mogoč intervju brez novinarja?

Medijske hiše, ki se že tako ali tako soočajo s padcem naklade tradicionalnih medijev ter z izzivom konkurence Googla in drugih posredovalcev novic, morda pri nižanju stroškov ne bodo imele druge izbire kot popolno dehumanizacijo novinarskega poklica.

Ne spreglejte