SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Izredne zdravstvene razmere zahtevajo več sodelovanja in medsebojnega usklajevanja

0,22

termometer

Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v uvodnem nagovoru ob začetku vrha azijskih in evropskih držav (Asem), ki poteka v virtualni obliki, zavzel za okrepljeno sodelovanje zlasti v boju proti pandemiji bolezni covid-19.

Janša je poudaril, da je "pandemija covid-19 pokazala, da morajo partnerji Asema najti načine za spopadanje z globalnimi izzivi". "Boljše sodelovanje in učinkovit odziv na krize in izredne zdravstvene razmere zahtevata več sodelovanja in medsebojnega usklajevanja," se je zavzel.

"Premagovanje pandemije zahteva tako solidarnost, zlasti glede dostopa do cepiv, kot krepitev odpornosti družb. EU se tega popolnoma zaveda in je zato največja donatorica cepiv na svetu," je dejal Janša, ki se vrha Asema udeležuje v vlogi premierja predsedujoče države Svetu EU in regionalnega koordinatorja za evropsko skupino.

Janša je v svojem nagovoru poudaril še, da je pandemija drastično pospešila digitalizacijo. Univerzalni dostop do širokopasovnih in digitalnih aplikacij je postal ključen za gospodarsko okrevanje in dolgoročni razvoj. Slovenija lahko na tem področju ponudi marsikaj, je še dejal predsednik slovenske vlade.

"Ponosni smo, da gostimo mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca. Naši raziskovalci in oblikovalci politik so osredotočeni na razvoj etične uporabe umetne inteligence v skladu z demokratičnimi vrednotami in spoštovanjem človekovih pravic," je povedal.

ECDC Novice ECDC: Slovenija ostaja med najslabšimi v Evropi cepljenje otroci Novice Evropska agencija priporočila cepljenje otrok proti covid-19 #video

To je ključno za gospodarsko okrevanje po pandemiji

Uradni gostitelj srečanja, kamboški premier Hun Sen, je prav tako pozval h krepitvi multilateralizma za pospešitev svetovne rasti. Pomen multilateralizma v boju proti pandemiji covid-19 in za zagon gospodarskega okrevanja so poudarili tudi drugi azijski in evropski voditelji.

"Večstransko sodelovanje, zlasti močni odnosi med Evropo in Azijo, je ključnega pomena za naše okrevanje na svetovni ravni. Covid-19 je vplival na vse države in regije sveta ter na vse vidike našega življenja. To kaže, kako zelo smo povezani," je dejal predsednik Sveta EU Charles Michel.

Evropsko unijo na vrhu zastopa tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je opozorila na močne trgovinske odnose in tesne vezi med obema stranema in poudarila, da lahko celini skupaj veliko dosežeta.

Vrha se med drugim zadnjič v svoji vlogi udeležuje tudi odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila pomen gospodarske soodvisnosti in sodelovanja med Evropo in Azijo kot temelja blaginje. Poudarila je, da je glede na spremembe svetovnih političnih razmer od ustanovitve srečanja Asem pred 25 leti številna svetovna vprašanja zdaj mogoče rešiti le skupaj.

Glavna tema 13. azijsko-evropskega srečanja, ki ga tokrat gosti Kambodža, je sicer spodbujanje učinkovitega multilateralizma in skupnega odziva pri spoprijemanju s pandemijo covid-19. Med drugimi temami vrha so še podnebne spremembe, povezljivost, ženske, mir in varnost, regionalna vprašanja ter vključujoča in trajnostna rast in razvoj.

Asem je neformalni medregijski forum za krepitev političnega, gospodarskega in kulturnega dialoga med Evropo in Azijo. V okviru Asema se srečujejo voditelji evropskih in azijskih držav, Evropske unije in predstavniki Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Vrh Asema je običajno vsaki dve leti, vendar je bil lani zaradi pandemije bolezni covid-19 preložen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin