SiolNET. Novice Svet
9,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izvršni ukaz: Biden prepovedal vstop v ZDA zaradi položaja na Zahodnem Balkanu

9,44

termometer

Joe Biden
Joe Biden je sklenil, da položaj na Zahodnem Balkanu v zadnjih dveh desetletjih ogroža napredek v smeri učinkovitega in demokratičnega vladanja ter integracijo v evroatlantske ustanove. V to je vključeno tudi spodkopavanje povojnih sporazumov in ustanov. Vse to po Bidnovem sklepu predstavlja grožnjo nacionalni varnosti in zunanji politiki Združenih držav Amerike.  Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek izdal izvršni ukaz za zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v Združene države Amerike vsem tistim, ki prispevajo k destabilizaciji položaja na Zahodnem Balkanu. Te osebe bo določilo ameriško ministrstvo za finance po posvetovanju s State Departmentom.

Sankcije lahko Združene države Amerike uvedejo proti vsaki osebi, ki ogroža mir, varnost, stabilnost ali ozemeljsko celovitost katerekoli države Zahodnega Balkana ali spodkopava demokratične procese in ustanove na Zahodnem Balkanu. Sankcije grozijo vsem vpletenim v zlorabe človekovih pravic in korupcijo na Zahodnem Balkanu.

Sankcije grozijo tudi vsem osebam, ki kršijo ali ovirajo regionalne mirovne sporazume, kot so prespanski sporazum iz leta 2018, ohridski okvirni sporazum iz leta 2001, resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov številka 1244, daytonski mirovni sporazum ali sklepi londonskega sporazuma iz leta 1995.

Celotni izvršni ukaz iz Bele hiše si lahko preberete na tej povezavi

Anže Logar Novice Logar s komisarko Johanssonovo o prednostnih nalogah predsedovanja Svetu EU Janša Novice Janša o ciljih EU: širitev na Balkan in boj s pandemijo koronavirusa #video

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin