Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
16.37

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

8

Natisni članek

predsedovanje Svetu EU Evropska unija Janez Janša Janez Janša

Torek, 1. 6. 2021, 16.37

2 leti, 11 mesecev

Janša o ciljih EU: širitev na Balkan in boj s pandemijo koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

8

Ključen izziv pred Evropsko unijo v naslednjem obdobju je, da se postavi nazaj na noge po pandemiji covid-19 in si zastavi strateške cilje, del katerih je tudi širitev unije na Zahodni Balkan, je dejal premier Janez Janša v nagovoru na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju.

Janša, ki je diplomatski zbor nagovoril drugi dan posveta, je poudaril, da je vprašanje širitve za Slovenijo še posebej pomembno, saj je blizu te regije. Širitev je po njegovih besedah strateški odgovor tudi na varnostne izzive.

Turčija "podstavlja noge med vrata" širitvi

Kot je dejal, bo treba spoznati, da če se na evropski celini ne širi EU, se širi nekdo drug, kar lahko vidimo na Balkanu in vzhodni soseščini. Kot primer je izpostavil Turčijo, ki z nekaterimi svojimi politikami na Balkanu "podstavlja noge med vrata" širitvi. "Dlje, kot bo EU oklevala s spoznanjem, da je širitev strateški odgovor na strateške izzive, večji bo problem," je opozoril.

Pandemija pospešila trende

Pandemija je po Janševih besedah spremenila marsikaj v mednarodnih odnosih, predvsem pa je pospešila določene trende, ki so bili že v teku. Globalna gospodarska slika kaže, da so se zgodile velike razlike med glavnimi igralci v svetu, in to bo te trende še pospešilo, je poudaril.

Kritična infrastruktura

Kot je dejal, je pandemija odplaknila iluzije, da je svet globalen in da če česa nimaš doma, lahko ceneje dobiš iz kateregakoli dela sveta. Za kritično infrastrukturo se je lani jasno izkazalo, da to ne drži, je dejal.

Opozoril je, da v EU ni bila nobena država pripravljena na pandemijo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je oceno pripravljenosti leta 2017 pripravila tudi za Slovenijo, vendar tega ni nihče jemal resno, zato na začetku ni bilo zaščitne opreme in pravih odgovorov na epidemijo, je spomnil.

Brexit kot zgodovina

Izrazil je upanje, da je pred EU obdobje, ko bomo premagali pandemijo, brexit pa bo počasi postal zgodovina. "V tem obdobju se bo treba osredotočiti na to, kako bomo varnost in združitev Evrope, ki bo v miru sama s sabo, ponovno uvrstili na vrh dnevnih redov," je poudaril.

Zeleni prehod

Spomnil je, so države članice EU relativno hitro našle soglasje o tem, kako z obsežnim gospodarsko-finančnim paketom odgovoriti na vprašanje okrevanja po pandemiji, bistveno težje pa bo soglasje pri zelenem prehodu. EU ima 27 držav z različnimi gospodarstvi, in veliko je odvisno od tega, kako bo Evropski komisiji že na začetku uspelo nasloviti specifične probleme posameznih držav, je dejal.

Ne spreglejte