Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
9.30

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Giorgio Napolitano smrt predsednik Italija

Sobota, 23. 9. 2023, 9.30

7 mesecev, 2 tedna

Umrl je nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano

Izrazi sožalja ob smrti Napolitana tudi iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Giorgio Napolitano | Napolitano je umrl v petek v starosti 98 let v rimski bolnišnici. | Foto Reuters

Napolitano je umrl v petek v starosti 98 let v rimski bolnišnici.

Foto: Reuters

Ob smrti bivšega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana se izrazi sožalja vrstijo tudi iz Slovenije. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izrazila sožalje v imenu države, bivši predsednik Borut Pahor pa se je zahvalil za njegovo prizadevanje za dobre odnose med državama.

"V imenu Republike Slovenije po smrti nekdanjega predsednika Italije Giorgia Napolitana izrekam sožalje in globoko sočutje predsedniku Sergiu Mattarelli in prebivalcem Italije," je na omrežju X zapisala predsednica.

Pahor, ki se je z Napolitanom tudi večkrat srečal, pa je na omrežju X izrekel sožalje in se zahvalil za njegova prizadevanja za prijateljstvo, spravo in dobre odnose med Slovenci in Italijani. "Ohranil ga bom v najbolj žlahtnem spominu," je dodal.

Napolitano je umrl v petek v starosti 98 let v rimski bolnišnici. Že dlje časa je imel zdravstvene težave, v zadnjih dneh pa se je njegovo stanje še poslabšalo.

Pripomogel je tudi k otoplitvi odnosov med Slovenijo in Italijo. Med drugim z obiskom Narodnega doma v Trstu leta 2010 skupaj še s takratnima predsednikoma Slovenije in Hrvaške Danilom Türkom in Ivom Josipovićem. Takrat so se zavzeli za preseganje tragedij iz preteklosti. Ob obisku Slovenije leta 2012 pa je Napolitano postal prvi tuji predsednik, ki je nagovoril državni zbor.

Italija bo za Napolitana priredila državniški pogreb

Italijanska vlada se je odločila, da bo za nekdanjega predsednika države Giorgia Napolitana priredila državniški pogreb, ki bo v torek. Z njim bo sovpadal dan žalovanja. Vse do pogreba bodo zastave pred parlamentom spuščene na pol droga. Iz sveta se medtem še naprej vrstijo izrazi sožalja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pogrebna slovesnost Napolitana bo v torek v spodnjem domu parlamenta. Od nekdanjega predsednika pa se bodo lahko žalujoči poslovili v nedeljo in ponedeljek v senatu.

Več vidnih italijanskih politikov, med njimi premierka Giorgia Meloni, je že izrazilo sožalje ob smrti nekdanjega predsednika države. Njegov naslednik Sergio Mattarella se mu je poklonil z besedami, da je zvesto sledil ustavi. Nekdanji premier Mario Draghi pa je Napolitana označil za enega od glavnih protagonistov zgodovine Italije in Evrope v zadnjih 70 letih.

Sožalje prebivalcem Italije sta izrekla tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Slednji je Napolitana opisal kot "izjemnega človeka, evropsko zgodovinsko knjigo z ostrim očesom za dogajanje v resničnem svetu", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je označila za državnika z močnim evropskim srcem. "V težkih časih je bil sidro stabilnosti za svojo državo, globoko prepričan, da je združena Evropa v interesu njenih državljanov," je še dodala.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pohvalil delo Napolitana v italijanskih in evropskih političnih institucij. "Pogrešali bomo njegove spodbude, ostal pa nam je njegov nauk, ki je svetilnik za vse reformatorje," je poudaril.

"Pridružujem se prebivalcem Italije in sveta, ki žalujejo za nekdanjim predsednikom Napolitanom, državnikom, ki je svoje življenje posvetil demokraciji, človekovim pravicam in evropski enotnosti," pa je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Giorgio Napolitano
Novice Umrl je nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano
tornado
Novice V okolici Milana divjal tornado #video
Pismo
Novice Družini poslal pismo, da bo naredil samomor. Po desetih letih so ga našli živega.
Ne spreglejte