Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
10.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

napad Gaza

Nedelja, 15. 7. 2018, 10.15

5 let, 9 mesecev

Izraelska vojska z močnim ognjem nad Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Gaza, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izrael je v soboto sprožil najmočnejše napade na območje Gaze od vojne leta 2014. Ubita sta bila najmanj dva Palestinca, ranjeni pa trije Izraelci. Strani sta sicer zvečer sicer dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ki za zdaj drži.

Napetosti med Izraelom in gibanjem Hamas so se v soboto zaostrile. Izrael je izvajal najhujše zračne napade od leta 2014, medtem ko je z območja Gaze na izraelsko ozemlje priletelo več deset izstrelkov. Po navedbah Izraela je bilo v 24 urah na njegovo ozemlje izstreljenih okoli 100 raket.

Kot je po poročanju britanskega BBC sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu, se je Izrael odzval na rakete, ki so z območja Gaze priletele na Izrael.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva z območja Gaze sta v izraelskih napadih umrla 15- in 16-letnik, še 25 ljudi je bilo ranjenih. Izrael poroča o treh ranjenih.

Gaza, napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gaza, napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ponoči izstrelili še štiri izstrelke

Hamas, ki vlada na območju Gaze, in gibanje Islamski džihad sta nato v soboto zvečer sporočila, da sta z Izraelom dosegla dogovor o prekinitvi ognja. Izrael teh navedb ni potrdil. Dogovor je trenutno upoštevan, čeprav ga Izrael ni potrdil. Ponoči je prišlo le do nekaj manjših izmenjav ognja, večinoma pa je situacija mirna.

V noči na nedeljo so sicer Palestinci na ozemlje Izraela po navedbah izraelske vojske izstrelili še štiri izstrelke. Eno od raket je prestregel izraelski protiraketni sistem Železna kupola, je navedla vojska, kot odziv pa je Izrael izstrelil mino.

Na območju Gaze se mudi odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nickolay Mladenov, ki "dela z vsemi vpletenimi stranmi za deeskalacijo situacije", je za dpa povedal neimenovani predstavnik ZN.

Policija z območja Gaze danes poroča tudi o eksploziji hiše, v kateri sta umrla 35-letnik in njegov 13-letni sin, še ena oseba je bila ranjena. Okoliščine eksplozije še raziskujejo, po prvih poročilih pa naj bi bil moški pripadnik oboroženega gibanja Brigade mučenikov Al Aksa, eksplozija pa naj bi bila posledica tehnične napake pri sestavljanju bombe.

Haiti, protesti
Novice Po smrtonosnem nasilju odstopil haitijski premier
Ne spreglejte