Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 6. 2021,
7.17

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

strah dogovor Joe Biden Izrael ZDA Iran jedrsko orožje

Torek, 29. 6. 2021, 7.17

2 leti, 10 mesecev

Izraelce skrbi jedrsko orožje v Iranu, prvi mož ZDA miri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Radioaktivnost, jedrsko sevanje | Biden si v tem trenutku ne dela iluzij o možnosti ponovnega zagona mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci. Za začetek bo Bidnova vlada znova oživila odnose s Palestinci, ki so zamrli pod Trumpovo vlado. | Foto Thinkstock

Biden si v tem trenutku ne dela iluzij o možnosti ponovnega zagona mirovnega procesa med Izraelci in Palestinci. Za začetek bo Bidnova vlada znova oživila odnose s Palestinci, ki so zamrli pod Trumpovo vlado.

Foto: Thinkstock

Ameriški predsednik Joe Biden je izraelskemu predsedniku Reuvenu Rivlinu zagotovil, da ne bo dovolil, da bi Iran prišel do jedrskega orožja. S tem poskuša pomiriti izraelske strahove zaradi vračanja ZDA v jedrski sporazum z Iranom, ki ga je vlada predsednika Baracka Obame skupaj s še peterico velesil sklenila leta 2015.

Donald Trump je od sporazuma enostransko odstopil leta 2018, Joe Biden pa se želi vrniti, zaradi česar Izraelci niso najbolj zadovoljni. Biden je spomnil, da je dan pred Rivlinovim obiskom ukazal letalske napade na proiranske milice v Siriji in Iraku, piše STA. S tem je pokazal, da ne bo prenašal škodljivih dejavnosti Irana, čeprav želi oživiti jedrski sporazum.

"Lahko vam zagotovim, da Iran ne bo dobil jedrskega orožja, dokler sem na čelu vlade," je dejal Biden na srečanju z Reuvenom Rivlinom, ki je na svoji zadnji poti v tujino na položaju predsednika Izraela. 7. julija ga bo na položaju predsednika zamenjal Isaac Herzog.

Biden za umiritev odnosov

Biden je izrazil upanje, da bo lahko kmalu v Beli hiši gostil tudi novega izraelskega premierja Naftalija Bennetta, ki je pred nekaj tedni zamenjal Benjamina Netanjahuja.

Rivlin se je pred Bidnom srečal tudi s predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Biden in Rivlin sta govorila tudi o posledicah zadnjih spopadov v Gazi. Biden je obljubil, da bodo Američani obnovili zaloge protiraketnega sistema "jeklena kupola", ki so se izpraznile med enajstdnevno vojno s palestinskim gibanjem Hamas, ter izrazil nadaljevanje podpore ZDA za umiritev odnosov med Izraelom in arabskimi državami.

iran
Novice Iran ima 16-krat več obogatenega urana, kot dovoljuje jedrski sporazum
Jedrska eksplozija, gobast oblak, atomska bomba
Novice Razkrit tajni načrt ZDA za jedrski napad na Kitajsko
NSA
Novice Razkrili novo afero: "Kot da bi ZDA ukradli jedrsko podmornico"
Joe Biden
Novice Kremelj pozdravlja Bidnov predlog za podaljšanje novega starta #video
Ne spreglejte