SiolNET. Novice Svet
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iran ima 16-krat več obogatenega urana, kot dovoljuje jedrski sporazum

0,47

termometer

iran
Iranski predsednik Hassan Rouhani med pregledom jedrskih zmogljivosti islamske države aprila letos. Foto: Reuters

Iran ima 16-krat večjo zalogo obogatenega urana, kot dovoljuje dogovor o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, kaže poročilo Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA).

Iran ima po oceni IAEA 3.241 kilogramov obogatenega urana na različnih stopnjah čistosti, medtem ko mednarodni jedrski sporazum omogoča največ 202,8 kilograma urana. Agencija sicer ni mogla v celoti preveriti zalog, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teheran Novice Po padcu s stolpnice umrla švicarska diplomatka

Potreben je 90-odstotno obogaten uran

2,4 kilograma naj bi bilo 60-odstotno obogatenega. Za jedrsko orožje je sicer potreben okoli 90-odstotno obogaten uran, ki pa ga je mogoče hitro pridobiti iz 60-odstotno obogatenega, je pretekli teden opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Natanz Novice Napad na jedrski objekt: Iran krivi Izrael in grozi s povračili

Pogovori niso prenesli rezultatov

Ta je medtem v ločenem poročilu izrazil zaskrbljenost, ker Teheran agenciji ni posredoval informacij o jedrskih aktivnostih. Pogovori med predstavniki agencije in Irana, katerih cilj je bil pojasniti morebitno prisotnost jedrskega materiala na več krajih, niso prinesli rezultatov, je povedal.

Iranski jedrski program, jedrska elektrarna Novice Nesreča na jedrskem objektu v osrednjem delu Irana

Trump odstopil od dogovora

Na Dunaju se hkrati nadaljujejo tudi pogovori o oživitvi jedrskega sporazuma iz leta 2015. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k sporazumu, od katerega je leta 2018 odstopil tedanji ameriški predsednik Donald Trump in uvedel sankcije proti Teheranu. Ta je nato začel postopoma opuščati zaveze iz dogovora.

Joe Biden Novice Bidnova vlada uvedla prve sankcije proti Iranu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin