Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
17.33

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Natisni članek

napad Izrael Libanon Hezbolah

Sreda, 23. 10. 2024, 17.33

2 dneva, 8 ur

Vojna na Bližnjem vzhodu

Izraelci v Libanonu napadli zgodovinsko mesto Tir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,79
Tir Libanon | Tir je že zapustila večina prebivalcev.  | Foto Guliverimage

Tir je že zapustila večina prebivalcev.

Foto: Guliverimage

Izraelska vojska je zatrdila, da je v napadu pred skoraj tremi tedni ubila klerika, ki naj bi bil predviden za naslednika Hasana Nasrale – konec septembra v napadu na Bejrut ubitega vodje libanonskega gibanja Hezbolah. Hašem Safidin naj bi bil ubit v obstreljevanju južnega predmestja libanonske prestolnice. Hezbolah je njegovo smrt potrdil pozno popoldne. Izraelska vojska je tudi danes nadaljevala napade na Libanon. Napadli so zgodovinsko mesto Tir. Državni sekretar ZDA z obiski poskuša pomiriti sprte strani.

Pregled dneva:

17.02 Hezbolah potrdil smrt predvidenega naslednika Hasana Nasrale
12.30 Blinken prepričan, da je napočil čas za končanje konflikta v Gazi
12.20 Izrael ob nadaljevanju napadov v Libanonu tudi nad zgodovinsko mesto Tir
6.39 Izrael trdi, da je ubil predvidenega naslednika Hasana Nasrale

17.02 Hezbolah potrdil smrt predvidenega naslednika Hasana Nasrale

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes potrdilo, da je bil v izraelskem napadu ubit Hašem Safidin, ki naj bi bil predviden za naslednika pokojnega vodje Hezbolaha Hasana Nasrale. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da je Safidina ubila v obstreljevanju južnega predmestja Bejruta pred skoraj tremi tedni.

"Žalujemo za vodjo izvršnega sveta Hezbolaha, njegovo eminenco Sajeda Hašema Safidina," je sporočil Hezbolah in dodal, da je bil ubit v "zločinski in agresivni sionistični raciji" skupaj z drugimi borci gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safidinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Izraelska vojska je nato v torek njegovo smrt potrdila. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj z več drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu.

Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. Izraelska vojska ga obtožuje, da je več let usmerjal napade na Izrael.

12.30 Blinken prepričan, da je napočil čas za končanje konflikta v Gazi

Zdaj je čas za končanje konflikta v Gazi, je danes ob zaključku obiska v Izraelu dejal državni sekretar ZDA Antony Blinken in Izrael pozval, naj se izogne nadaljnjemu zaostrovanju spora z Iranom. Turnejo na Bližnjem vzhodu nadaljuje v Savdski Arabiji, v petek pa se bo v Londonu sestal z arabskimi zunanjimi ministri.

"Od 7. oktobra lani je Izrael dosegel večino svojih strateških ciljev glede Gaze. Zdaj je čas, da te uspehe spremenimo v trajen strateški uspeh," je Blinken dejal ob koncu obiska v Izraelu, kjer se je sestal s premierjem Benjaminom Netanjahujem in drugimi visokimi izraelskimi uradniki.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo v okviru turneje v četrtek obiskal Katar, v petek pa se bo v Londonu sestal z arabskimi zunanjimi ministri, s katerimi bo razpravljal o vojnah v Gazi in Libanonu, je sporočil State Department. | Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo v okviru turneje v četrtek obiskal Katar, v petek pa se bo v Londonu sestal z arabskimi zunanjimi ministri, s katerimi bo razpravljal o vojnah v Gazi in Libanonu, je sporočil State Department. Foto: Reuters Glede dobave pomoči v Gazo Blinken opaža določen napredek, a ob tem poudarja, da jo je treba še okrepiti. O izraelski obljubi, da se bo Iranu maščeval za raketni napad 1. oktobra, pa je ponovil, da bi se Izrael moral odzvati na način, ki ne bo povzročil nadaljnjega zaostrovanja razmer v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je sicer v Izrael prispel v torek in Netanjahuja pozval, naj nedavni uboj vodje palestinskega islamisitčnega gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi. Netanjahu pa se je strinjal, da bi lahko Sinvarjeva smrt pozitivno vplivala na izpustitev zajetih talcev.

Svoje 11. potovanje na Bližnji vzhod Blinken nadaljuje z obiskom Rijada in ostaja optimističen. "Kljub vsemu, kar se je zgodilo, je v tej regiji še vedno neverjetna priložnost, da se premaknemo v povsem drugo smer. Savdska Arabija bi bila v središču tega dogajanja, kar bi lahko vključevalo normalizacijo odnosov z Izraelom," je dejal Blinken. Ob tem je Izrael pozval, naj izkoristi "neverjetno priložnost" in si prizadeva za normalizacijo odnosov s Savdsko Arabijo.

Blinken bo v okviru turneje v četrtek obiskal Katar, v petek pa se bo v Londonu sestal z arabskimi zunanjimi ministri, s katerimi bo razpravljal o vojnah v Gazi in Libanonu, je sporočil State Department, ki sicer ni navedel, kateri ministri se bodo srečanja udeležili.

12.20 Izrael ob nadaljevanju napadov v Libanonu tudi nad zgodovinsko mesto Tir

Izraelska vojska je danes ob nadaljevanju napadov na Libanon iz zraka napadla tudi zgodovinsko mesto Tir ob sredozemski obali. Pred tem so prebivalce mesta in okolice pozvali k umiku, poročajo tuje tiskovne agencije. Libanon je medtem obiskala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in opozorila, da je država na robu zloma.

Izraelske sile so danes napadle obalno mesto Tir na jugu Libanona, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je bilo na televizijskih posnetkih videti oblake črnega dima, ki so se vili nad zgodovinskim središčem mesta.

Gre za prve napade na Tir od septembrske zaostritve razmer v Libanonu po izbruhu spopadov med Izraelom in oboroženim gibanjem Hezbolah.

Tir je peto največje mesto v Libanonu in velja za enega najstarejših nepretrgoma poseljenih krajev na svetu, uvrščen je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred nedavnim izbruhom spopadov je imelo mesto okrog 200 tisoč prebivalcev, v njem je živela tudi številčna krščanska skupnost.

Pred napadi so objavili poziv k evakuaciji 

Izraelska vojska je pred današnjimi napadi objavila poziv k evakuaciji, prebivalce mesta z okolico so pozvali k umiku proti severu. Izraelci naj bi po poročanju libanonskih medijev izvedli najmanj šest zračnih napadov na Tir, vključno z napadi na del zgodovinskega središča.

"Lahko bi rekli, da evakuiramo celotno mesto," je povedal predstavnik mestnih oblasti in dodal, da je Tir že zapustila večina prebivalcev. Med tistimi, ki ostajajo, je po navedbah libanonskih virov izbruhnil preplah, saj v bližini ni zaklonišč, kamor bi se lahko zatekli.

Izrael še naprej izvaja napade tudi drugod po državi, zlasti na območjih blizu izraelske meje in v južnem delu prestolnice Bejrut.

Libanonsko gibanje Hezbolah pa je sporočilo, da je izvedlo raketni napad na vojaško obveščevalno oporišče Glilot v predmestju Tel Aviva. V izjavi so zapisali, da gre za "odziv na napade in poboje sionističnega sovražnika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanon je danes obiskala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je opozorila, da je država na robu zloma. "Humanitarne razmere so iz dneva v dan bolj obupne. Več sto tisoč ljudi beži z domov, otroci so ločeni od staršev, bolnišnice so na robu zmogljivosti," je dodala.

Dejala je tudi, da "vsak nameren napad na pripadnike mirovnih sil ZN pomeni kršitev mednarodnega humanitarnega prava". Izraelske sile so namreč v zadnjem obdobju večkrat streljale na položaje mirovnih sil ZN na jugu Libanona.

6.39 Izrael trdi, da je ubil predvidenega naslednika Hasana Nasrale

Izraelska vojska je zatrdila, da je v napadu pred skoraj tremi tedni ubila klerika, ki naj bi bil predviden za naslednika Hasana Nasrale – konec septembra v napadu na Bejrut ubitega vodje libanonskega gibanja Hezbolah. Hašem Safidin naj bi bil ubit v obstreljevanju južnega predmestja libanonske prestolnice. Hezbolah njegove smrt ni potrdil.

Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safidinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Mesto je bilo takrat tarča silovitega obstreljevanja izraelske vojske.

Ta je v torek v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zatrdila, da lahko zdaj njegovo smrt potrdi. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj z več drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu. Safidina so pri tem obtožili, da je leta usmerjal napade na Izrael.

Hašem Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. V času, ko naj bi umrl, je bil star okrog 60 let. | Foto: posnetek zaslona/Reuters Hašem Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. V času, ko naj bi umrl, je bil star okrog 60 let. Foto: posnetek zaslona/Reuters

Sorodnik ubitega Nasrale

Safidin je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij agencij predviden za naslednika Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. V času, ko naj bi umrl, je bil star okrog 60 let.

Izrael je ofenzivo proti Hezbolahu sprožil po skoraj letu dni medsebojnih sovražnosti zaradi vojne v Gazi. Posredovanje utemeljuje z besedami, da želi omogočiti varno vrnitev prebivalcev na sever Izraela, od koder so odšli zaradi Hezbolahovih napadov z raketami in droni.

V zadnjem letu je bilo glede na podatke libanonskih oblasti Libanonu ubitih več kot 2.400 ljudi, od tega več kot 1.500 od konca septembra.

Hašem Safedin
Novice Hezbolah po izraelskih napadih izgubil stik z domnevnim naslednikom Nasrale
Ajatola Ali Hamenej
Novice Po smrti Nasrale: napetost se stopnjuje
Vodja Hezbolaha šejk Nasrala
Novice Potrdil je tudi Hezbolah: Hasan Nasrala je mrtev
Hasan Nasrala
Novice Vodja Hezbolaha: skupaj z Iranom smo dolžni odgovoriti Izraelu. Odgovor bo močan in učinkovit.
Ne spreglejte