Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 9. 2024,
8.20

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Natisni članek

napad Libanon Izrael

Sobota, 28. 9. 2024, 8.20

0 minut

Izraelska vojska potrdila: Ubili vodjo Hezbolaha Hasana Nasralo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Vodja Hezbolaha šejk Nasrala | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V napadu v Bejrutu so v petek ubili vodjo šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasralo, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila izraelska vojska. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je gibanje preteklo noč izgubilo stik z Nasralo.

"Vojska je izvedla natančen napad na osrednji sedež teroristične organizacije Hezbolah," je v izjavi na televiziji v petek dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Štab proiranskega gibanja je bil po njegovih besedah pod stanovanjskimi stavbami v središču soseske Dahija.

Izraelski uradnik je za Times of Israel že včeraj potrdil, da je bil tarča napada voditelj Hezbolaha Hasan Nasrala, za katerega so domnevali, da je bil takrat v poveljniškem centru. 

"Hasan Nasrala je mrtev," je danes je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani. Tudi tiskovni predstavnik vojske David Avraham je za AFP potrdil, da je bil vodja Hezbolaha eliminiran po petkovih napadih na libanonsko prestolnico.

Vir blizu Hezbolaha je medtem sporočil, da je gibanje ponoči izgubilo stik z Nasralo. Vir sicer ni potrdil, ali so Nasralo ubili.

Hasan Nasrala | Foto: Reuters Foto: Reuters Šejk Hasan Nasrala, vodja libanonskega militantnega šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah, je ena najbolj znanih in najvplivnejših osebnosti na Bližnjem vzhodu. Odigral je ključno vlogo pri pri spreminjanju Hezbolaha v politično in vojaško silo. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal pri usposabljanju borcev palestinske oborožene skupine Hamas ter tudi milicah v Iraku in Jemnu, iz Irana je pridobil rakete ter rakete za uporabo proti Izraelu.

Nasrale že leta niso videli v javnosti zaradi strahu, da bi ga Izrael umoril. 

Hasan Nasrala se je rodil leta 1960, odraščal je v vzhodni soseski Bourj Hammoud v Bejrutu, kjer je njegov oče Abdul Karim vodil majhno trgovino z zelenjavo. Bil je najstarejši od devetih otrok.

Izrael nadaljuje napade na položaje Hezbolaha v Bejrutu in na vzhodu Libanona

Izraelske sile so preteklo noč sicer izvedle več letalskih napadov na južna predmestja Bejruta, kjer naj bi bila po trditvah Izraela skladišča orožja šiitskega gibanja Hezbolah. Izraelska vojska je davi začela tudi nove napade na cilje Hezbolaha v dolini Beka na vzhodu Libanona. S severa Izraela medtem poročajo o novih napadih iz Libanona.

Sosesko Dahije v južnem predmestju libanonske prestolnice, kjer naj bi bil pod eno od stanovanjskih stavb sedež Hezbolaha, je izraelska vojska napadla že v petek.

V napadih so sicer po navedbah libanonskih oblasti ubili najmanj šest ljudi, 91 so jih ranili. Po navedbah izraelske vojske so ubili poveljnika Hezbolahove raketne enote Muhamada Alija Ismaila, ki naj bi bil odgovoren za izstreljevanje raket na Izrael in naj bi vodil teroristične napade. Ubili naj bi bil tudi njegovega namestnika Huseina Ahmada Ismaila.

Hasan Nasrala
Novice Izraelska vojska izvedla natančen napad na sedež Hezbolaha. Je med mrtvimi tudi Hasan Nasrala?
Robert Golob
Novice Golob med govorom večkrat udaril po pultu: Gospod Netanjahu, ustavite to vojno takoj! #video
Bejrut
Novice Izrael potrdil smrt poveljnika Hezbolaha. ZDA zagotovile 8,7 milijarde dolarjev pomoči.

O morebitnih žrtvah nočnih napadov ni poročil

Ponoči in zgodaj davi je izraelska vojska napade nadaljevala in prebivalce soseske pozvala, naj se umaknejo od objektov Hezbolaha. "Nadaljevali bomo operacije, da bi uničili Hezbolahove ofenzivne zmogljivosti. Strateško je namestil orožje na civilnih območjih in s tem ogrozil libanonske civiliste, da bi škodoval Izraelcem," je sporočila izraelska vojska na družbenem omrežju X. "Naša vojna je proti Hezbolahu in ne proti libanonskemu ljudstvu," je dodala.

Hezbolah je zanikal navedbe Izraela, da ima v zgradbah, ki so bile tarča napadov, orožje ali skladišča.

Za zdaj ni poročil o morebitnih žrtvah nočnih napadov. | Foto: Reuters Za zdaj ni poročil o morebitnih žrtvah nočnih napadov. Foto: Reuters

Evakuirali bodo nekatere bolnišnice

Zaradi obsežnih izraelskih napadov na Bejrut je libanonsko ministrstvo za zdravje danes sporočilo, da nameravajo evakuirati bolnišnice v južnih predmestjih prestolnice. Ob tem je bolnišnice, ki jih izraelski napadi niso prizadeli, pozvalo, naj do konca prihodnjega tedna prenehajo sprejemati nenujne primere, da bi naredili prostor za sprejem evakuiranih pacientov.

Izraelska vojska je davi na Telegramu sporočila, da je začela novo serijo napadov na položaje Hezbolaha v dolini Beka na vzhodu Libanona. Kot je pozneje pojasnila, je na jugu in vzhodu države zadela več deset ciljev Hezbolaha.

Izrael je ponoči znova napadel tudi Sirijo, pri čemer naj bi ubil enega od poveljnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ahmada Muhameda Fada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so se na severu Izraela znova oglasile sirene. V središču mesta Tel Aviv je bilo slišati glasno eksplozijo.

Hezbolah je po lastnih navedbah izvedel raketni napad na sever Izraela. Ena od raket je padla na odprto območje v osrednjem Izraelu, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je prestregla več izstrelkov iz Libanona.

Ne spreglejte