Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
6.30

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

Natisni članek

vojska civilisti Palestina Gaza Tel Aviv Doha Izrael

Četrtek, 30. 11. 2023, 6.30

4 mesece, 4 tedne

56. dan vojne v Izraelu

Objavljen posnetek streljanja napadalcev v Jeruzalemu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

V streljanju v bližini avtobusne postaje v Jeruzalemu so bili danes ubiti trije ljudje, je sporočila izraelska reševalna služba. Še šest je bilo poškodovanih, od tega več huje. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je sporočila, da so dva domnevna napadalca onesposobili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva: 

19.56 Golob in Fajonova obsodila strelski napad v Jeruzalemu

16.42 V teku sedma izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom
16.15 Sanchez z izjavami o operaciji v Gazi znova vznejevoljil Izrael

14.36 V napadu na Zahodnem bregu ranjena dva izraelska vojaka
14.13 Egipt in Katar si prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja v Gazi
13.15 Od začetka premirja v Gazo prispelo več kot tisoč tovornjakov s pomočjo
12.45 Nemčija pozdravlja podaljšanje premirja, Rusija hvaležna Hamasu za izpustitev talk

11.55 Blinken: Premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati
8.50 V streljanju v Jeruzalemu več mrtvih
6.30 Izrael in Hamas sta se dogovorila o podaljšanju prekinitve ognja

19.56 Golob in Fajonova obsodila strelski napad v Jeruzalemu

Predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta obsodila današnji napad v Jeruzalemu, za katerega je odgovornost prevzelo gibanje Hamas. V streljanju v bližini avtobusne postaje so bili ubiti trije ljudje, še 16 pa je bilo poškodovanih. Oba sta opozorila, da tovrstni napadi pomenijo oddaljevanje možnosti za konec konflikta.

"Ostro obsojam današnji teroristični napad v Jeruzalemu. Moje sožalje gre družinam žrtev. Tovrstni napadi ogrožajo že tako izjemno nestabilne razmere, podaljšujejo nesmiselno prelivanje krvi ter otežujejo in oddaljujejo politično rešitev," je sporočil premier Golob, kot je razvidno iz objave na računu slovenske vlade na omrežju X.

Napad je v objavi na omrežju X obsodila tudi zunanja ministrica Fajonova. "Odločno obsojam današnji teroristični napad v Jeruzalemu. Slovenija si bo vedno prizadevala za mir v regiji. Takšni grozljivi napadi ne pomenijo korakov proti koncu konflikta," je zapisala. Ob tem je izrazila sožalje družinam žrtev in želje za čimprejšnje okrevanje vsem ranjenim.

V Jeruzalemu sta danes dva oborožena moška med jutranjo prometno konico začela streljati na ljudi v bližini avtobusne postaje na obrobju mesta. V napadu je na kraju nesreče umrla 24-letna ženska. Preostale ranjence so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je zaradi poškodb umrl starejši moški. Kmalu zatem so reševalne službe poročale o tretji smrtni žrtvi napada.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je dejal, da sta bila napadalca člana skrajnega palestinskega gibanja Hamas in naj bi prebivala v vzhodnem Jeruzalemu. Hamas je kmalu zatem prevzel odgovornost za napad in pozval k stopnjevanju upora proti okupatorju.

16.42 V teku sedma izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom

Izraelska vojska je potrdila, da so sprejeli dve izraelski talki iz Gaze. Kot so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je ena od njiju tudi državljanka Francije. Nova, sedma izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom poteka vzporedno s prizadevanji mednarodnih partnerjev za podaljšanje dogovora o prekinitvi ognja v Gazi.

"V naslednjih nekaj urah bodo predvidoma Rdečemu križu predali še dodatne izraelske talce," je ob naznanitvi izpustitve dveh talk na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Izraelski mediji so pred tem poročali o današnji izpustitvi najmanj osmih talcev, strani naj bi se pogajali tudi o vrnitvi treh trupel, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinsko gibanje Hamas je v sredo izpustilo skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 civilistov in vojakov, ki so jih pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada zajeli med operacijo 7. oktobra.

Egipt in Katar si medtem še naprej prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja na območju Gaze, ki se izteče v petek zjutraj. Da začasno premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je med obiskom v Tel Avivu danes ocenil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

16.15 Sanchez z izjavami o operaciji v Gazi znova vznejevoljil Izrael

Izrael bo zaradi novih izjav španskega premierja Pedra Sancheza o izraelski vojaški operaciji v Gazi poklical na posvet svojo veleposlanico iz Madrida, je danes napovedal izraelski zunanji minister Eli Koen. Sanchez je med drugim izrazil dvom o izraelskem spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava v Gazi.

"Zaradi nazaslišanih pripomb španskega premierja, ki je znova ponovil neosnovane trditve, sem se odločil poklicati izraelsko veleposlanico v Španiji na posvetovanje v Jeruzalem," je na omrežju X zapisal Koen.

Še pred tem je izraelski premier Benjamin Netanjahu izjave Sancheza označil za "sramotne" in zunanjemu ministrstvu naročil, naj znova pokliče na pogovor špansko veleposlanico v Izraelu.

Ta je bila na zagovor pozvana že prejšnji teden, ko je Sanchez na obisku mejnega prehoda Rafa dejal, da je "nekritično ubijanje nedolžnih civilistov" na palestinskem ozemlju "popolnoma nesprejemljivo".

Danes je nato v intervjuju za špansko televizijo TVE dejal, da ima "resne dvome", da Izrael v Gazi spoštuje mednarodno humanitarno pravo, in ponovil, da "to, kar vidimo v Gazi, ni sprejemljivo".

V pogovoru je med drugim dejal še, da bi morala EU priznati palestinsko državo, češ da bi to pripomoglo h končanju konflikta in stabilizaciji regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjave španskega premierja, enega izmed najbolj kritičnih glasov do Izraela znotraj EU, so že večkrat sprožile napetosti z izraelsko vlado, ki je Madrid celo obtožila podpiranja terorizma.

14.36 V napadu na Zahodnem bregu ranjena dva izraelska vojaka

V napadu z avtomobilom na kontrolno točko na zasedenem Zahodnem bregu sta bila danes lažje poškodovana dva izraelska vojaka, ki so ju že odpeljali v bolnišnico. Izraelska vojska je napadalca "nevtralizirala", zavarovala območje in trenutno išče druge morebitne osumljence, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere v Izraelu in na palestinskih ozemljih so že dlje časa zelo napete, po začetku spopadov v Gazi 7. oktobra pa so se še dodatno zaostrile. Napad na okupiranem Zahodnem bregu se je zgodil po tem, ko sta se Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas dogovorila o enodnevnem podaljšanju prekinitve ognja v Gazi.

Pred tem je do napada prišlo tudi v Jeruzalemu, kjer so bili v streljanju v bližini avtobusne postaje ubiti trije ljudje, še 16 pa je bilo ranjenih. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je dva domnevna napadalca ubila. Prav tako je poostrila varnost v mestu, vključno z dodatnimi patruljami in cestnimi zaporami.

Odgovornost za napad v Jeruzalemu je prevzel Hamas in pozval k stopnjevanju upora proti okupatorju. "Ta operacija je naraven odgovor na zločine brez primere, ki jih je okupator zagrešil na območju Gaze in nad otroki v Dženinu na Zahodnem bregu," je sporočilo palestinsko gibanje.

14.13 Egipt in Katar si prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja v Gazi

Egipt in Katar si še naprej prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja na območju Gaze za dva dni, je danes sporočila egiptovska informacijska služba. Obe državi sta prepričani, da bi novo podaljšanje omogočilo izpustitev več ujetnikov in dodatno dobavo humanitarne pomoči v Gazo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas sta se le nekaj minut pred današnjim iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju. Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo prekinitev ognja nadaljevala, saj se strani nista uspeli dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze.

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je pojasnil, da bo enodnevno podaljšanje do petka zjutraj potekalo pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi, dostavo humanitarne pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Vir iz Hamasa je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP napovedal, da bodo danes z območja Gaze izpustili še deset izraelskih talcev, od katerih imata dva tudi rusko državljanstvo. Dodal je, da je Izrael sinoči zavrnil seznam, ki ga je predlagal Hamas in je vključeval tri trupla Izraelcev.

Hamas je v sredo izpustil skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev. Po oceni Izraela je sicer v Gazi še več kot 150 talcev.

13.15 Od začetka premirja v Gazo prispelo več kot tisoč tovornjakov s pomočjo

Od začetka začasnega premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas pretekli petek je na območje Gaze prispelo več kot tisoč tovornjakov s humanitarno pomočjo za tamkajšnje prebivalce, je danes sporočila palestinska veja organizacije Rdeči polmesec.

Vsega skupaj je do srede mejni prehod Rafa med območjem Gaze in Egiptom prečkalo 1.132 tovornjakov s pomočjo, je navedel Rdeči polmesec, ni pa podrobneje pojasnil, za katero vrsto pomoči gre.

Izrael in Hamas sta se za začasno premirje, ki s sabo prinaša ustavitev spopadov, prihod večje količine humanitarne pomoči in izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike, ob posredovanju Katarja prvič dogovorila pretekli teden.

Štiridnevna prekinitev spopadov je začela veljati v petek, nato pa so jo v ponedeljek podaljšali za dva dneva, tik pred današnjim iztekom pa še za en dan. Vsega skupaj naj ne bi trajala več kot deset dni.

12.45 Nemčija pozdravlja podaljšanje premirja, Rusija hvaležna Hamasu za izpustitev talk

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je enodnevno podaljšanje premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem danes pozdravila kot "izjemno pomembno". Ob tem je pozvala k politični rešitvi konflikta. Po oceni prvega moža ZN Antonia Guterresa pa podaljšanje premirja ne zadostuje. Rusija se je medtem Hamasu zahvalila za izpustitev ruskih talk.

"Jasno je, da moramo zgraditi most od prekinitve ognja do političnega procesa," je ob robu vrha zunanjih ministrov držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Skopju izjavila Baerbockova. Po njenih besedah je varnost Izraela in Palestincev vzajemno odvisna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"To pomeni tudi, da terorizem ne sme dobiti priložnosti," je poudarila, pri čemer je imela v mislih krepitev palestinskega gibanja Hamas. Dodala je, da je treba prekinitev ognja izkoristiti za nadaljnje izmenjave izraelskih talcev za palestinske zapornike in dostavo humanitarne pomoči v Gazo.

Generalni sekretar ZN Guterres je še pred današnjim podaljšanjem premirja med Izraelom in Hamasom za en dan izjavil, da to ni dovolj. "Potekajo pogajanja za podaljšanje premirja, kar zelo pozdravljamo, vendar potrebujemo resnično humanitarno premirje," je zapisal na družbenem omrežju X. Dodal je, da so po zaslugi premirja prebivalci Gaze v zadnjih dneh "končno videli žarek upanja in človečnosti".

"Vendar pa je raven pomoči še vedno popolnoma nezadostna za zadovoljitev velikih potreb več kot dveh milijonov ljudi," je opozoril prvi mož ZN in poudaril, da civilisti v Gazi potrebujejo zaščito in neprekinjen dotok pomoči. Omenil je tudi številne primere spolnega nasilja, kar naj bi se zgodilo med napadom Hamasa na Izrael, ter pozval k preiskavi in pregonu odgovornih.

V Moskvi so se medtem Hamasu zahvalili za sredino izpustitev dveh talk z ruskim državljanstvom. Gibanje je talki po lastnih navedbah izpustilo v zahvalo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Hvaležni smo vodstvu gibanja Hamas za pozitiven odziv na naše nenehne pozive," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo in dodalo, da si bo še naprej prizadevalo za hitro izpustitev preostalih Rusov, pridržanih v Gazi.

Rusija sicer v nasprotju s številnimi zahodnimi državami Hamasa ne uvršča med teroristične organizacije, Putin pa je v preteklosti že večkrat pozval k ustanovitvi in priznanju palestinske države.

11.55 Blinken: Premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati

Začasno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je danes dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je pomagal pri pogajanjih za podaljšanje prekinitve ognja. Po oceni prvega moža ameriške diplomacije je bil namreč svet zaradi premirja "priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov".

"V zadnjem tednu smo bili priča zelo pozitivnemu razvoju dogodkov, ko so se talci vrnili domov in se ponovno združili s svojimi družinami," je na srečanju s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom v Tel Avivu dejal Blinken. Dodal je, da je dogovor omogočil tudi povečanje nujno potrebne humanitarne pomoči za prebivalce območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta proces torej prinaša rezultate. Pomemben je in upamo, da se bo nadaljeval," je poudaril vodja ameriške diplomacije, ki se v Izraelu mudi že tretjič od začetka vojne s Hamasom. Po napovedih se bo med tokratnim obiskom srečal tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu pa s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Po navedbah ameriških virov želi Blinken med drugim razpravljati o nadaljnjih korakih za vzpostavitev palestinske države in o potrebi po preprečitvi širjenja konflikta, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael in Hamas sta se danes le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo, pa tudi še eno izmenjavo talcev v rokah Hamas in Palestincev v izraelskih zaporih.

8.50 V streljanju v Jeruzalemu več mrtvih

Dva domnevna napadalca sta med jutranjo prometno konico začela streljati v bližini avtobusne postaje na obrobju Jeruzalema, je pojasnila izraelska policija. Eden od njiju naj bi bil oborožen s puško M-16, drugi pa s pištolo. Ob tem je policija dodala, da sta bila oba kmalu po napadu ubita, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Dogajanje po napadu si lahko ogledate v tem videoposnetku: 

Še šest je bilo poškodovanih, od tega več huje. | Foto: Reuters Še šest je bilo poškodovanih, od tega več huje. Foto: Reuters

V napadu je na kraju nesreče umrla 24-letna ženska. Preostale ranjence so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je poškodbam podlegel starejši moški. Kmalu za tem pa so reševalne službe poročale o tretji smrtni žrtvi napada, poroča britanski BBC.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je povedal, da sta bila domnevna napadalca člana skrajnega palestinskega gibanja Hamas in naj bi prebivala v vzhodnem Jeruzalemu.

streljanje Jeruzalem | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Očitno gre za pripadnika gibanja Hamas, ki govori dva jezika, prvi je glas tako imenovane prekinitve ognja, drugi pa je glas terorja," je dejal in ob tem ponovno izpostavil pomembnost oboroževanja civilistov.

Razmere v Izraelu in na palestinskih ozemljih so že dlje časa zelo napete. Napada se je zgodil kmalu potem, ko sta se Izrael in skrajno palestinsko gibanja Hamas dogovorila o enodnevnem podaljšanju prekinitve ognja v Gazi.

streljanje Jeruzalem | Foto: Reuters Foto: Reuters streljanje Jeruzalem | Foto: Reuters Foto: Reuters

6.30 Izrael in Hamas sta se dogovorila o podaljšanju prekinitve ognja

Izrael in teroristična organizacija Hamas sta se le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o podaljšanju za en dan. Za to so se odločili v luči napora pogajalcev, da se nadaljuje proces osvobajanja talcev, je sporočila izraelska vojska. Hamas je v ločeni izjavi potrdil podaljšanje premirja za sedmi dan.

Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo začasna prekinitev ognja nadaljevala, saj se stranema ni uspelo dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze, poroča katarska televizija Al Jazeera. | Foto: Guliverimage Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo začasna prekinitev ognja nadaljevala, saj se stranema ni uspelo dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze, poroča katarska televizija Al Jazeera. Foto: Guliverimage

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je potrdil, da so se strinjali za podaljšanje premirja pod enakimi pogoji kot do zdaj. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obenem to pomeni še eno izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Kot je dodal predstavnik katarskega ministrstva, se danes nadaljujejo pogajanja o nadaljnjem podaljšanju prekinitve ognja.

V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. Na seznamu so ženske in otroci, točnega števila talcev pa niso razkrili.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 talcev.

Šesti dan premirja bi se sicer moral izteči ob 7. uri po lokalnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem).

Hamas je v sredo izpustil skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, kasneje pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Kfir Bibas
Novice Hamas: Ubit je bil najmlajši talec, desetmesečni dojenček
Izpuščeni izraelski talci
Novice Po izpustitvi iz Hamasovega ujetništva izvedela novico, ki ju je popolnoma potrla #video
Shod za Palestino
Novice DZ podprl deklaracijo o Palestini in Izraelu, opozicija ni glasovala
Ruth Munder
Novice 50 dni v ujetništvu teroristov: pretresljiva izpoved 78-letne Izraelke #video
Ne spreglejte