Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
7.01

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Palestina Hamas Gaza Izrael

Sreda, 29. 11. 2023, 7.01

4 mesece, 4 tedne

55. dan vojne v Izraelu

Hamas: Ubit je bil najmlajši talec, desetmesečni dojenček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
Kfir Bibas | Družina dojenčka, ki je najmlajši talec v Gazi, je že pred časom pozvala k njegovi izpustitvi skupaj z izpustitvijo njegovega štiriletnega brata. | Foto Guliverimage

Družina dojenčka, ki je najmlajši talec v Gazi, je že pred časom pozvala k njegovi izpustitvi skupaj z izpustitvijo njegovega štiriletnega brata.

Foto: Guliverimage

Teroristična organizacija Hamas je v sredo sporočila, da so bili med izraelskim bombardiranjem Gaze ubiti desetmesečni Kfir Bibas, njegov štiriletni brat in njuna mama, ki so bili talci. Izraelska vojska je sporočila, da preverja trditev brigad al-Kasama, oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas. Reuters, ki je o tem poročal, trditve ni mogel takoj neodvisno preveriti.

Poudarki dneva:

22.23 Hamas izpustil novo skupino talcev

20.37 Hamas: Ubit je bil najmlajši talec, desetmesečni Kfir Bibas
17.28 Hamas izpustil dve ruski talki
17.18 V Varnostnem svetu ZN pozivi k vzpostavitvi trajnega premirja v Gazi

14.55 Blinken: ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov v Gazi
9.50 Netanjahu vztraja z uničenjem Hamasa po koncu premirja
9.10 Fajon: Enostransko priznanje Palestine ne bi zagotovilo varnosti

8.17 V Katarju pogajanja o podaljšanju prekinitve ognja v Gazi
8.00 Izrael z novimi racijami na Zahodnem bregu
6.51 Hamas napovedal izpustitev šeste skupine talcev

22.23 Hamas izpustil novo skupino talcev

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes Rdečemu križu predalo novo skupino 10 izraelskih talcev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa objavila izraelska vojska. Ob 10 Izraelcih so bili v skupini še štirje Tajci. Kmalu za izpustitvijo naj bi sledila izpustitev 30 palestinskih zapornikov.

To bo šesta izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom od začetka prekinitve spopadov.

Hamas je pred tem izpustil tudi dve talki z ruskim državljanstvom in jih predal Rdečemu križu. Kot je pojasnilo gibanje, je talki izpustilo zaradi prizadevanj ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Izraelska vojska je potrdila, da sta talki že prispeli v Izrael. Ob tem je pojasnila, da ju bodo po prvem zdravstvenem pregledu odpeljali v bolnišnico, kjer se bosta srečali s svojimi družinami, poroča britanski BBC.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je pred šesto izmenjavo ujetnikov ocenil da se na območju Gaze še vedno nahaja 161 talcev. Ta številka vključuje 146 Izraelcev in 15 tujih državljanov oziroma 126 moških in 35 žensk.

20.37 Hamas: Ubit je bil najmlajši talec, desetmesečni Kfir Bibas

Oboroženo krilo Hamasa je v sredo sporočilo, da so bili med izraelskim bombardiranjem Gaze ubiti desetmesečni Kfir Bibas, njegov štiriletni brat in njuna mama, ki so bili talci. Izraelska vojska je sporočila, da preverja trditev brigad al-Kasama. Reuters, ki je o tem poročal, trditve ni mogel takoj neodvisno preveriti.

Družina dojenčka, ki je najmlajši talec v Gazi, je že pred časom pozvala k njegovi izpustitvi skupaj z izpustitvijo njegovega štiriletnega brata.

Kfir Bibas je star deset mesecev in je skoraj petino svojega življenja preživel v ujetništvu, potem ko so ga ugrabili iz njegovega doma v južnem izraelskem kibucu med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi, 240 pa je bilo vzetih za talce.

Bil je ugrabljen iz Nir Oza skupaj s svojim starejšim bratom Arielom, njuno mamo Shiri in očetom Yardenom. V torek so izraelske oblasti sporočile, da verjamejo, da je Hamas družino predal drugi palestinski militantni skupini v možnem zapletu pri prizadevanjih za njegovo osvoboditev.

Kfir je bil najmlajši od približno 30 otrok, ki so jih vzeli za talce. V skladu s trenutno začasno prekinitvijo ognja je Hamas izpustil ženske, otroke in najstnike, a dojenček po besedah njegove družine ni bil vključen na sezname tistih, ki jih je treba izpustiti.

Njegova usoda je postala zborni krik za Izraelce, ki zahtevajo izpustitev vseh talcev. V Tel Avivu so v torek potekale demonstracije v podporo družini Bibas.

Glavni tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je na torkovem brifingu dejal, da družino zadržuje druga palestinska frakcija, vendar je dodal, da Hamas nosi odgovornost za njihovo varnost. Drugi vojaški tiskovni predstavnik, podpolkovnik Avichay Adraee, pa je dejal, da je bila družina na območju Khan Younis na južnem območju Gaze. Hamas sicer ni razkril lokacij ali stanja približno 170 ljudi, ki jih še vedno drži.

V Izraelu in drugod je Kfir postal simbol brutalnosti Hamasovega napada, ki je sprožil izraelsko vojaško ofenzivo, v kateri je bilo po podatkih zdravstvenih oblasti na območju, ki ga vodi Hamas, ubitih več kot 15 tisoč ljudi v Gazi.

20.20 Izrael z novimi racijami na Zahodnem bregu 

Izraelska vojska med premirjem v Gazi nadaljuje racije na zasedenem Zahodnem bregu. Med drugim je vdrla v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni. V Dženinu je vojska po navedbah palestinskih oblasti ubila osemletnega dečka in najstnika, že v torek pa je ubila dva najstnika drugod na Zahodnem bregu.

Po informacijah palestinskega ministrstva za zdravje so izraelske sile danes v Dženinu ubile osemletnika in 15-letnika. Predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca je pojasnil, da sta se deček in najstnik nahajala na območju, do katerega izraelska vojska ne bi smela dostopati, saj je pod izključnim nadzorom palestinskih oblasti.

Izrael je medtem sporočil, da so se vojaki v Dženinu odzvali s streli, potem ko so nanje začeli metati eksplozivne naprave. Ob tem je dodal, da so v Dženinu ubili dva terorista, od katerih naj bi bil eden povezal s preteklimi napadi na Izraelce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki izraelskih sil, ki so sinoči vdrli v Dženin, po navedbah katarske televizije Al Jazeere tam še vztrajajo. V raciji, med katero so vojaki obkolili tudi bolnišnico, je bilo poškodovanih osem ljudi.

V bližini Ramale je medtem vojska danes aretirala 12-letnega dečka, je sporočila nevladna organizacija Klub palestinskih zapornikov. Deček bi lahko postal najmlajši palestinski zapornik v Izraelu, saj je bilo v zadnjih dneh v skladu z dogovorom o prekinitvi spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas izpuščenih skoraj 200 žensk in moških, starih 18 let ali manj.

V izraelskih racijah na Zahodnem bregu je bil po navedbah palestinskih oblasti v torek v Tubasu ubit 14-letnik. Nanj so po navedbah očividcev vojaki streljali v odgovor na metanje kamnov. Izraelska vojska je pojasnila, da je v kraju iskala dva osumljenca, ko so bili tarča strelskega napada, na kar so se odzvali. V bližini Ramale pa je bil v torek ubit tudi 17-letnik.

Od 7. oktobra je v napadih izraelskih sil in naseljencev na Zahodnem bregu ubitih že skoraj 240 Palestincev.

17.28 Hamas izpustil dve ruski talki

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da je izpustilo dve talki z ruskim državljanstvom in jih predalo Rdečemu križu. Kot je pojasnilo gibanje, je talki izpustilo zaradi prizadevanj ruskega predsednika Vladimirja Putina, Rdeči križ pa naj bi ju predal predstavnikom ruskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izpustitev ruskih talk je pred tem za eno od radijskih postaj v Gazi napovedal predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk. Dodal je, da naj bi danes izpustili še deset izraelskih talcev v skladu z dogovorom o prekinitvi ognja.

Hamas je Izraelu po poročanju medijev že posredoval najnovejši seznam talcev. Pričakovati je, da bo Izrael v zameno za deset talcev izpustil 30 palestinskih zapornikov. Skupno je sicer doslej Hamas izpustil 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je medtem izjavil, da se na območju Gaze še vedno nahaja 161 talcev. Ta številka vključuje 146 Izraelcev in 15 tujih državljanov oziroma 126 moških in 35 žensk, poroča britanski BBC.

17.18 V Varnostnem svetu ZN pozivi k vzpostavitvi trajnega premirja v Gazi

Na odprtem zasedanju Varnostnega sveta ZN o humanitarnih prekinitvah ognja je danes večina udeležencev pozvala k trajnemu premirju v Gazi. Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je te pozive odločno zavrnil in vztrajal pri pravici Izraela do samoobrambe.

Zasedanju, ki se ga udeležuje tudi nekaj zunanjih ministrov - med njimi tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon - predseduje kitajski zunanji minister Wang Yi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je uvodoma povedal, da so prebivalci Gaze sredi velike humanitarne katastrofe, in to pred očmi vsega sveta. Pozdravil je pogajanja za nadaljevanje premirja, vendar dejal, da potrebujejo pravo humanitarno premirje.

Trenutni premor v spopadih je posledica dogovora med Izraelom in Hamasom ob posredovanju Katarja in Egipta ter iz ozadja pritiskov ZDA. Iztekel naj bi se v četrtek, po poročanju medijev pa še potekajo pogajanja o morebitnem novem podaljšanju prekinitve ognja oz. trajnem premirju.

Hamas je v tem času doslej izpustil 60 od okrog 240 talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra, Izrael je prekinil vojaške operacije za uničenje Hamasa, dovolil dostavo humanitarne pomoči in izpustil 180 palestinskih zapornikov.

Napad Hamasa je na izraelski strani zahteval 1.200 življenj, odgovor Izraela pa doslej okrog 15 tisoč palestinskih življenj. Guterres je dejal, da je v Gazi poškodovanih ali uničenih 45 odstotkov domov.

"Življenja Palestincev niso nič manj vredna kot življenja ljudi iz drugih držav po svetu. V Gazi ljudi pobijajo vsepovsod. Varni niso civilisti, zdravniki, novinarji, varen ni nihče. Maščevanje ni odgovor. Odgovor je pravičnost," je v svojem nastopu povedal zunanji minister Palestinske uprave Rijad al Maliki.

Posebni koordinator ZN za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland je opisal trenutno stanje na terenu glede spopadov in uničenega palestinskega gospodarstva.

Predsedujoči Wang Yi je med drugim pozval k pospešenim pogajanjem v smeri rešitve dveh držav in sprejetju trajnega premirja, pri čemer se je zavzel za priznanje Palestine kot samostojne države članice ZN.

Izraelski veleposlanik Erdan pa je pred njim vztrajal, da miru ne bo, dokler Izrael ne bo uničil teroristične organizacije Hamas, ki po njegovih besedah nadaljuje politiko "končne rešitve" Adolfa Hitlerja - popolnega iztrebljenja Judov.

Obtožbe o genocidu Palestincev je označil za višek hinavščine in napadel Varnostni svet, da od 7. oktobra še ni nedvoumno obsodil napada Hamasa na Izrael. Pozive k premirju in pogajanjem o miru je zavrnil in dejal, da so paradoksalni, dokler Hamas ne bo uničen.

Na zasedanje Varnostnega sveta, ki se bo predvidoma končalo brez za vse strani sprejemljive resolucije, so prišli tudi zunanji ministri nekaterih članic Varnostnega sveta ZN, kot je Brazilija, pa tudi arabskih oziroma muslimanskih držav, kot so Savdska Arabija, Jordanija, Katar, Indonezija, Turčija, Egipt in Združeni arabski emirati.

14.55 Blinken: ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov v Gazi

ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas v Gazi, je po današnjem srečanju zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju izjavil državni sekretar ZDA Antony Blinken. Ocenil je, da si za podaljšanje dogovora prizadeva tudi Izrael, saj bi to omogočilo dodatno izmenjavo ujetnikov.

"Želimo, da se prekinitev ognja podaljša, saj omogoča izpustitev talcev, njihovo vrnitev domov in združitev z družinami. Omogočila nam je tudi, da smo okrepili dobavo humanitarne pomoči v Gazo," je dejal Blinken. Ob tem je ocenil, da si podaljšanja prekinitve ognja želi tudi Izrael, saj si prizadeva osvoboditi vse zajete talce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken bo v prihodnjih dneh obiskal Izrael in zasedeni Zahodni breg. V Tel Avivu se bo sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v Ramali pa s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. V ospredju pogovorov bo podaljšanje prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Katarju medtem danes že potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Po napovedih se bo danes odvila šesta izmenjava ujetnikov. Skupno je sicer doslej Hamas izpustil 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

9.50 Netanjahu vztraja z uničenjem Hamasa po koncu premirja

Izrael bo po izteku premirja nadaljeval vojaško kampanjo na območju Gaze s ciljem uničiti palestinsko gibanje Hamas, je v pogovoru za nemško televizijo Welt TV, objavljenim v torek, ponovil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je medtem zagrozil z razpadom vlade, če se vojna ne bo nadaljevala.

Po besedah Netanjahuja je dogovor Izraela s Hamasom predvideval, da bo gibanje najprej izpustilo ženske, otroke in tujce, ki jih je zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. "Ko se bo to zgodilo, bomo nadaljevali boj," je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade.

"Nimamo druge izbire, kot da uničimo Hamas," je ocenil v luči 1200 smrti, ki jih je Hamas povzročil med napadom. Ob tem je zagotovil, da bodo poskušale izraelske sile po najboljših močeh obvarovati civiliste v Gazi, kjer je zaradi izraelskega obstreljevanja doslej življenje izgubilo že skoraj 15.000 ljudi, okoli 36.000 pa je bilo ranjenih.

Izraelski minister za nacionalno varnost Ben Gvir pa je v torek zagrozil z razpadom vlade, če Izrael po izteku premirja, ki je v torek trajal peti dan, ne bo nadaljeval vojne proti Hamasu. "Prekinitev vojne je razpad vlade," je dejal.

Njegova nacionalistična stranka Ocma Jehudit, kar v prevodu pomeni Judovska moč, ima v izraelskem knesetu šest sedežev, v vladi pa tri ministre, zaradi česar gre pričakovati, da bi vlada tudi ob njenem morebitnem izstopu iz koalicije preživela, na svoji spletni strani poroča časnik Times of Israel.

Ben Gvir in druga dva ministra Judovske moči so bili sicer edini ministri v vladi, ki so nasprotovali sporazumu s Hamasom, v okviru katerega je gibanje v zadnjih petih dneh izpustilo 81 talcev, Izrael pa je v zameno osvobodil 180 palestinskih zapornikov.

V Katarju medtem danes potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter nadaljnje izmenjave talcev in zapornikov.

9.10 Fajon: Enostransko priznanje Palestine ne bi zagotovilo varnosti

Ministrica se bo danes na sedežu ZN v New Yorku udeležila posebnega odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN o položaju na Bližnjem vzhodu. Govorila bo o svojih vtisih po nedavnem obisku v regiji, čakata jo tudi srečanji s kitajskim kolegom Wang Yijem in generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom, za katerega je ministrica dejala, da je doslej vodil dosledno in jasno politiko do Bližnjega vzhoda.

Na vprašanje, kdaj bo napočil čas za slovensko priznanje Palestine oziroma o zadržkih, ki to priznanje ovirajo, je ministrica odgovorila, da v tem času nobena država ne bo priznala Palestine.

"Najprej moramo zagotoviti stalno premirje, ustaviti nasilje, vzpostaviti res močno palestinsko oblast in razmere, v katerih bo zagotovljena varnost za Izraelce in Palestince. Mislim, da so napori v tej smeri izjemno veliki, pogovarjamo se z arabskimi državami, z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom in ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, da pridemo do rešitve dveh držav," je dejala.

Tako arabske kot druge države, s katerimi se je pogovarjala, verjamejo, da je zdaj pravi čas za iskanje rešitve dveh držav. Enostransko priznanje je sicer možno, a to ne bo zagotovilo varnosti v regiji, kar pa ostaja ključni cilj, je dodala.

Povedala je, da je Slovenija sicer med petimi ali šestimi državami članicami EU, ki intenzivno delajo v smeri priznanja Palestine, vendar je trenutno najbolj pomembno doseči trajno prekinitev ognja, vzpostaviti močno palestinsko upravo in zagotoviti varnost.

8.17 V Katarju pogajanja o podaljšanju prekinitve ognja v Gazi

V Katarju se danes intenzivno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in zapornikov. ZDA so sporočile, da sodelujejo z Izraelom, Katarjem in Egiptom in da se zavzemajo za podaljšanje premirja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns in vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea sta v torek po informacijah dpa prispela v Doho, kjer sodelujeta pri pogajanjih skupaj s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, ki je tudi zunanji minister.

Po poročanju katarske televizije Al Jazeera sta direktorja obveščevalnih agencij igrala pomembno vlogo že pri zadnjem sestanku 9. novembra, po katerem so se dogovorili o osnovnem štiridnevnem humanitarnem premoru. Prekinitev ognja so vmes podaljšali za dva dneva, to pa se glede na trenutni dogovor izteče v četrtek ob 7. uri po lokalnem času.

Neimenovan vir blizu palestinskega gibanja Hamas je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je gibanje pripravljeno premirje podaljšati za štiri dni. Ob tem naj bi privolilo tudi v dodatne izpustitve talcev v zameno za v Izraelu zaprte Palestince.

Danes se sicer pričakuje še ena izmenjava. Skrajna palestinska skupina Hamas pa je Izraelu po poročanju medijev že posredovala najnovejši seznam talcev. Točne številke talcev, ki jih bodo predvidoma izpustili danes, časnik Times of Israel, ni navedel. Bo pa to šesta skupina talcev, ki jo bodo izpustili iz Gaze.

V zadnji izmenjavi v torek zvečer je Hamas izpustil 12 ljudi, od tega dva tajska delavca in deset Izraelcev, med njimi več oseb z dvojnim državljanstvom. Izrael je v zameno izpustil 20 palestinskih zapornikov, žensk in mladoletnikov. Skupno so doslej izpustili 81 talcev, Izrael pa je iz zaporov izpustil 180 Palestincev.

8.00 Izrael z novimi racijami na Zahodnem bregu

Izraelska vojska med premirjem v Gazi nadaljuje racije na zasedenem Zahodnem bregu. V torek so okupacijske sile ubile dva palestinska najstnika, nato pa znova vdrle še v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Po informacijah palestinskega ministrstva za zdravje je bil v torek v Tubasu na severu palestinskega ozemlja ubit 14-letnik. Nanj so po navedbah očividcev vojaki streljali v odgovor na metanje kamnov na njihova vozila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je pojasnila, da je v kraju iskala dva osumljenca, ko so bili tarča strelskega napada, na kar so se odzvali.

17-letni Palestinec je pozneje bil še ubit v izraelski raciji v bližini Ramale. Gre za novi žrtvi v nizu več kot 230 Palestincev, ki so od 7. oktobra izgubili življenje v napadih izraelskih sil in naseljencev.

Pripadniki izraelskih sil, ki so sinoči vdrli v Dženin, po navedbah Al Jazeere tam še vztrajajo. V raciji, med katero so vojaki obkolili tudi bolnišnico, je bilo poškodovanih osem ljudi.

Izraelski vojaki so domnevno izvedli tudi operaciji v begunskih taboriščih pri Nablusu in Ramali.

6.51 Hamas napovedal izpustitev šeste skupine talcev

Izrael je prejel nov seznam talcev, ki jih bodo danes morda izpustili iz Gaze, je za BBC povedal Tal Heinrich, tiskovni predstavnik premierja Benjamina Netanjahuja. "Prejeli smo seznam, obveščamo družine ljudi, ki so na seznamu, in tudi družine tistih, ki so še zaprti na območju Gaze," je povedal Heinrich.

"Strinjali smo se, da za vsakih deset dodatnih izraelskih talcev, ki jih Hamas izpusti, za en dan podaljšamo premirje," je dodal. 

Če se bo napoved Hamasa uresničila, bodo danes izpustili že šesto skupino talcev od prekinitve spopadov prejšnji petek. V torek je teroristična organizacija Hamas sicer iz Gaze izpustila 12 novih izraelskih talcev, skupno 81. Izrael je na drugi strani izpustil 30 palestinskih zapornikov, skupno 180.

Izrael in Hamas sta se v torek dogovorila za podaljšanje dogovorjenega štiridnevnega premirja v Gazi še za dva dneva.

Izpustitev pete skupine izraelskih talcev:

Fotogalerija
1 / 5
Izpuščeni izraelski talci
Novice Po izpustitvi iz Hamasovega ujetništva izvedela novico, ki ju je popolnoma potrla #video
Shod za Palestino
Novice DZ podprl deklaracijo o Palestini in Izraelu, opozicija ni glasovala
Ruth Munder
Novice 50 dni v ujetništvu teroristov: pretresljiva izpoved 78-letne Izraelke #video
aretacija
Novice Zaradi povezav s Hamasovimi teroristi aretirali slovenskega državljana
Izraelski talci
Novice Nova izmenjava ujetnikov: Gazo zapustilo 11 izraelskih talcev #video
Ne spreglejte