SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protestih v Srbiji tudi z bagrom v množico ljudi #video

0,73

termometer

Protestniki so v soboto začasno blokirali več prometnic v Srbiji, med drugim avtocesto Beograd−Niš. Protestirali so proti spremembam zakonov o razlastitvi ter o referendumu in ljudski iniciativi, ki bodo po njihovem mnenju olajšale investicijo multinacionalki Rio Tinto v rudnik litija na zahodu Srbije. Na incident, ko je nek moški z bagrom zapeljal proti množici, ki je blokirala cesto, se je že odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić in dejal, da ni naredil nič narobe in da je bila vožnja z bagrom njegova ustavna pravica.  

Protestniki se zavedajo, da jim zaradi zapiranja cest grozijo ovadbe, zato so svoje nestrinjanje z oblastmi izrazili s protestnim prečkanjem ceste na prehodu za pešce. Na poziv več okoljskih organizacij so v Beogradu blokirali avtocesto pri Sava Centru, a se nato pred policijo umaknili. V Novem Sadu so blokirali most Duga, ceste so blokirali med drugim tudi v Čačku, Šabcu in Kragujevcu.

Prišlo je do več incidentov, policija v Beogradu ni uporabila sile, v Novem Sadu pa je več protestnikov priprla. V Šabcu je prišlo do spopada med dvema skupinama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je incident, ko je nek moški z bagrom zapeljal proti množici ljudi, v oddaji Hit Tvit komentiral, da je bila to njegova pravica saj tako določa 39.člen ustave Republike Srbije, ki pravi, da ima vsak pravico do prostega gibanja v Srbiji in da je svobodo gibanja mogoče omejiti le z zakonom, če je to potrebno in dodal, da so bile kršene ustavne pravice srbskih državljanov. 

protesti srbija 211127 Foto: Reuters

Bo rudnik litija povzročil ekološko katastrofo?

Protestniki so prepričani, da sta zakona namenjena olajšanju investicije avstralsko-britanskega rudarskega velikana Ria Tinta v rudnik litija v kraju Loznica na zahodu Srbije, ta pa, da bi pomenil ekološko katastrofo.

Srbska vlada in predsednik Aleksandar Vučić trdita, da spremembe zakonov niso povezane z načrtovano investicijo Ria Tinta, ampak z infrastrukturnimi projekti, predvsem z gradnjo cest.

Predsednica srbske vlade Ana Brnabić pa je blokado prometnic označila za "destrukcijo in fašizem". Poudarila je, da organizatorji protestov zasledujejo le politiko "popolnega uničenja vsega, kar je vredno, in vsega, kar delamo v Srbiji, da bi bilo vsem bolje".

V primeru, da bo predsednik Vučić spremembe zakonov podpisal, protestniki napovedujejo nove, še bistveno daljše blokade, čeprav se organizatorji zavedajo, da jim zaradi zapiranja cest, tudi mednarodnega koridorja deset, grozijo ovadbe. Zato so se nekateri protestniki znašli po svoje in neprekinjeno prečkali glavno cesto na prehodu za pešce.

Rotterdam protesti izgredi Novice Izgrednike na Nizozemskem mirijo z vodnimi topovi in tudi s streli #foto #video Peter Jančič. Milan Kučan Novice Milan Kučan: Petkovi protesti so daleč od mitingov v slogu Slobodana Miloševića protesti Novice Protest 5. oktobra: policija po ugotovitvah komisije prisilna sredstva uporabila zakonito

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin