Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
12.23

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

180

Natisni članek

protest Peter Jančič Milan Kučan

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 12.23

2 leti, 7 mesecev

Milan Kučan: Petkovi protesti so daleč od mitingov v slogu Slobodana Miloševića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

180

Peter Jančič. Milan Kučan | Foto Bojan Puhek, Ana Kovač

Foto: Bojan Puhek, Ana Kovač

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je odzval na kolumno odgovornega urednika Siol.net Petra Jančiča z naslovom Kučanov dolgi pohod. Odziv nekdanjega predsednika objavljamo v celoti in brez lektorskih popravkov.

Peter Jančič
Mnenja Kučanov dolgi pohod

Peter Jančič povsem napačno interpretira mojo udeležbo na petkovih protestih. (»Kučanov dolgi pohod«, Peter Jančič, Siol plus, sobota, 6.11.2021)

Naj sam pojasnim razloge za mojo udeležbo.  Podtika mi namreč vlogo »skritega akterja protestov ob sredah« in »anticepilsko sporočilo«. Nič od tega mi ni mogoče pripisati, pa mislim da tudi ne petkovim protestnikom. Sam sem večkrat javno podprl cepljenje, med protestniki pa tudi nisem zaznal proticepilskih pozivov, kvečjemu pozive k upoštevanju varnostnih ukrepov.

Protestnikom sem se pridružil na njihovih 75. demonstracijah v znak podpore pravici, da brez policijskega nasilja izrazijo svojo kritiko ob zlorabah oblasti, ob neutemeljenem oblastniškem nasilju in njenem rušenju veljavne ustavne ureditve. Z zanimanjem sem prisluhnil tudi zahtevam kolesarske ljudske skupščine. Mislim, da so vse podpore vredni njihovi razmisleki, zavzetost, skrbi, tudi znanje in predvsem pozitivna energija, s katero iščejo odgovore na izzive časa za oblikovanje vizije države, v kakršni bi želeli živeti. Vse to pa je daleč od mitingov »v slogu Slobodana Miloševića«, ki ga Jančič pripiše protestnikom. Mitingi Slobodana Miloševića so bili mitingi oblastnikov in njihovih pristašev proti ljudstvu in proti demokraciji. Pri petkovih protestih pa gre za zborovanje ljudi proti manipulativni oblasti in za demokracijo.

Milan Kučan

P.S. Še to. Tudi na protestih sem se držal zdravstvenih navodil oblasti in k spoštovanju varnostnih ukrepov pozivam tudi bralce Siol Plus.  

Peter Jančič je v svoji kolumni, na katero se je odzval Kučan, med drugim zapisal:

Pojavljanje Kučana pred volitvami je običajno. Da pride na ulico, pa je novost. Je pa nekoč v Ljubljani s skupino svojih levih pristašev pred volitvami javno prosil župana Zorana Jankovića, naj kandidira.

Kar je Janković storil. S Pozitivno Slovenijo je tudi dosegel relativno zmago na volitvah, a je propadel kot mandatarski kandidat. Zavladal je takrat drugič Janez Janša. Kučan, skratka, vzorec pomoči svojemu bloku ponavljal iz volitev v volitve, da bi onemogočil Janšo, ki realno edini konkurira za vladanje Kučanovem bloku, ki je deloma še iz socializma.

Pojavljanje na protestih in drugi javni nastopi nikakor niso slučajen dogodek. Podobno ni slučajno, ko Kučan ponavlja mantro z leve, da so ukrepi vlade Janeza Janše za omejevanje epidemije pretveza za doseganje političnih in ideoloških ciljev.   Gre za povsem jasno anticepilsko sporočilo, ki Kučana in še vrsto njegovih somišljenikov predstavi kot skrite akterje protestov tudi ob sredah. Vseh teh mitingov. V slogu Slobodana Miloševiča. Da se na oblast spravi prave "komuniste". Mimo rezultatov volitev. Tudi čez trupla.

Za KUL stranke pa je pred volitvami Kučan pomemben še, ker lahko vpliva, kdo bo privzdignjen za prvega igralca bloka proti Janezu Janši. Bo Tanja Fajon, bo Luka Mesec, bo Alenka Bratušek, bo Marjan Šarec, bo kdo drug? Za druge na levi, če Kučan najde in razglasi novega Jankovića, bo to hud udarec, ker na volitvah potem pristanejo povsem na obrobju ali celo izven parlamenta. Pozneje sicer dobijo nagrade. Kot Kebri. A le če kot blok vladajo.

Za to podporo zdaj poteka spopad. Kot kažejo izkušnje z Jankovićem ali njegovim naslednikom na zadnjih volitvah Šarcem, pa Kučanova tiha ali glasna podpora nikakor ne jamči zmage. Celo obratno.
Ne spreglejte