Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2019,
10.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Severna Koreja Kim Džong Nam Kim Džong Un umor

Petek, 3. 5. 2019, 10.30

4 leta, 11 mesecev

Iz zapora izpustili še drugo osumljenko za umor Kimovega polbrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Kim Džong Un | Kim Džong Nam, polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una (na fotografiji), je umrl po napadu z živčnim strupom na letališču v Kuala Lumpurju. | Foto Reuters

Kim Džong Nam, polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una (na fotografiji), je umrl po napadu z živčnim strupom na letališču v Kuala Lumpurju.

Foto: Reuters

Iz malezijskega zapora so izpustili še drugo osumljenko za umor Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Vietnamka Doan Thi Huong je zapor v Kajangu v Maleziji zapustila v petek nekaj po sedmi uri po lokalnem času, je povedal njen odvetnik.

Malezijsko sodišče je 30-letno Vietnamko Doan Thi Huong v začetku aprila spoznalo za krivo namerne telesne poškodbe ter jo obsodilo na tri leta in štiri mesece zapora. Pred tem je tožilstvo umaknilo točko obtožnice, ki jo je bremenila umora. Za obsodbo za umor je v Maleziji sicer predpisana smrtna kazen z obešanjem.

Kim Jong Un
Novice Kim se po končanem obisku v Rusiji z vlakom vrača v domovino #video

Osumljenki trdili, da so ju severnokorejski agenti ukanili

Pred tem je bila 30-letnica že več kot dve leti v preiskovalnem priporu, danes pa so jo izpustili na prostost. Že marca je sicer tožilstvo umaknila obtožnico proti Indonezijki Siti Aisyah, ki so jo obtožili skupaj z Vietnamko.

Kim Džong Nam je umrl 13. februarja 2017 po napadu z živčnim strupom VX na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na polet za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in mu nekaj nanesli na obraz. Še preden so Kima lahko prepeljali v bolnišnico, je ta umrl.

Vietnamka Doan Thi Huong je zapor v Kajangu v Maleziji zapustila v petek nekaj po sedmi uri po lokalnem času. | Foto: Reuters Vietnamka Doan Thi Huong je zapor v Kajangu v Maleziji zapustila v petek nekaj po sedmi uri po lokalnem času. Foto: Reuters

Obe obtoženki sta sicer na sodišču trdili, da so ju severnokorejski agenti ukanili, da sta izvršili umor z izjemno toksičnim živčnim strupom. Sami sta namreč mislili, da sodelujeta v potegavščini v resničnostni televizijski oddaji.

Kim Jong Un in Vladimir Putin
Novice Pogovor Kima in Putina na štiri oči trajal dvakrat dlje kot je bil načrtovan

Kim Džong Nam poudarjal, da si ne želi prevzeti oblasti v državi

Kim Džong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Džong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland.

Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel njegov polbrat Kim Džong Un. Južnokorejski mediji so pred umorom Kim Džong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in severnokorejskim voditeljem ter namigovali, da se želi Kim Džong Un znebiti polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

Doan Thi Huong je ob izpustitvi povedala, da so jo že prevzeli v uradu za migracije, vendar pa v tistem trenutku še ni mogla potrditi destinacije. Njen odvetnik je dodal, da se bo vrnila v Vietnam.

Izstrelišče Sohae
Novice Ameriški strokovnjaki: Kimovo raketno izstrelišče je spet operativno

 

Ne spreglejte