SiolNET. Novice Svet
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogovor Kima in Putina na štiri oči trajal dvakrat dlje kot je bil načrtovan

1,17

termometer

Kim Jong Un in Vladimir Putin
Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta v Vladivostoku končala prve pogovore na štiri oči. Po dvournem srečanju sta pogovore označila za vsebinske. Kim je dejal, da sta govorila tudi o razmerah na Korejskem polotoku, po Putinovih besedah sta razpravljala, kako jih izboljšati.

"Pogovorila sva se tudi o zgodovini dvostranskih odnosov, sedanjem stanju in njihovem nadaljnjem razvoju," je po srečanju še dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Kim pa je povedal, da sta izmenjala stališča o vseh zadevah skupnega interesa in o vseh glavnih težavah. Izrazil je še upanje, da bodo pogovori med stranema še naprej tako plodni in konstruktivni kot doslej. Podrobnosti pogovorov voditelja nista razkrila.

Pogovori med voditeljema so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass trajali dvakrat dlje od predvidenih 50 minut.

Putin je po pogovorih s severnokorejskim voditeljem poudaril, da Severna Koreja potrebuje varnostna zagotovila ter da je moč denuklearizacijo Korejskega polotoka doseči samo prek mednarodnega prava.

Severna Koreja "potrebuje zagotovila za svojo varnost, ohranitev svoje suverenosti", je še dejal ruski predsednik in dodal, da je potrebno "vzpostaviti veljavo mednarodnega prava, se vrniti k temu, da bo razmere po svetu obvladovalo mednarodno pravo in ne zakon najmočnejšega".

Putin bo o vsebini pogovorov seznanil tudi ZDA

Putin je tudi napovedal, da bo o pogovorih s Kimom seznanil tudi Washington. "Ni nobenih skrivnosti, nobenih zarot. Kim sam nas je zaprosil, naj Američane seznanimo z našimi stališči," je še dejal predsednik Rusije.

Povedal je tudi, da ruski interesi sovpadajo z washingtonskimi, saj se obe državi zavzemata za "popolno denuklearizacijo". "Dobil sem vtis, da ima severnokorejski voditelj enako stališče. A potrebujemo zagotovila za varnost, to je vse. O tem moramo razmisliti vsi skupaj," je še dejal Putin.

Ob začetku srečanja je Putin Kim Jong-unu dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Kim pa je izpostavil, da pričakuje pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku.

Sledijo pogajanja med delegacijama

Srečanju med Kimom in Putinom za zaprtimi vrati, na katerem sta bila poleg voditeljev prisotna le še tolmača, sledijo razširjena pogajanja delegacij obeh strani, ki naj bi trajala več ur. Na njih med drugim sodeluje tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Po navedbah ruskih virov po pogajanjih ni pričakovati, da bi državi sklenili kak sporazum, prav tako ni predvidena skupna izjava ob koncu vrha.

Putin Kimu izrazil podporo prizadevanjem na Korejskem polotoku

Ob začetku srečanja je Putin Kimu dejal, da podpira sedanja prizadevanja za omilitev napetosti na Korejskem polotoku in izrazil željo po krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Kim pričakuje pomemben dialog o Korejskem polotoku.

"Prepričan sem, da bo vaš današnji obisk v Rusiji pomagal pri boljšem razumevanju možnih načinov za rešitev razmer na Korejskem polotoku, kaj lahko naredimo skupaj in kaj lahko stori Rusija za podporo pozitivnega procesa, ki trenutno poteka," je dejal Putin ob začetku srečanja v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu.

Pozdravil je prizadevanja Severne Koreje za normalizacijo odnosov z ZDA in dialog z Južno Korejo.

Na področju dvostranskih odnosov pa vidi ruski predsednik veliko možnosti za razvoj gospodarskih odnosov.

Kim je izrazil pričakovanje, da bosta imela z ruskim kolegom pomemben dialog o razmerah na Korejskem polotoku.

Kim Jong-un Novice Kim z vlakom prišel na obisk k Putinu #video

Izrazil je prepričanje, da bo njuno srečanje "zelo koristno za razvoj zgodovinskih odnosov med državama, ki sta dolgo prijateljici in imata zgodovino, v bolj trdne in stabilne odnose".

Današnji vrh je prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljev po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla oče sedanjega voditelja Kim Jong-il in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Kim Džong Un Novice Severna Koreja potrdila napovedano srečanje Kima s Putinom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin