Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2019,
9.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja Vladimir Putin Rusija

Petek, 26. 4. 2019, 9.19

5 let

Kim se po končanem obisku v Rusiji z vlakom vrača v domovino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

3

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po četrtkovem vrhu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom danes z vlakom odpotoval iz Vladivostoka na ruskem Daljnem vzhodu v domovino.

Kim Jong-un
Novice Kim z vlakom prišel na obisk k Putinu #video

Kim Džong Un in Vladimir Putin sta se v četrtek v Vladivostoku sešla na svojem prvem vrhu, na katerem sta se zavzela za tesnejše odnose med Moskvo in Pjongjangom.

Pred odhodom v Pjongjang se je severnokorejski voditelj udeležil slovesnosti polaganja venca na mornariškem spomeniku v Vladivostoku. Po poročanju naj bi ga častna straža in preostali visoki uradniki čakali kar dve uri. 

Severna Koreja: ZDA so v Hanoju delovale nepošteno

Vrh je bil prvo srečanje Kima s katerim od tujih voditeljev po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju. To ni prineslo dogovora. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Kim je ob srečanju s Putinom dejal, da so ZDA na vrhu v Hanoju delovale nepošteno ter da so razmere na Korejskem polotoku in v regiji trenutno zastale in dosegle kritično točko.

Kim Jong Un Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poudaril je tudi, da bosta mir in varnost na Korejskem polotoku v prihodnje povsem odvisna od stališča ZDA. Njegova izjava bo najverjetneje dodaten pritisk na ZDA, naj bodo bolj prožne glede zahteve Pjongjanga za ublažitev mednarodnih sankcij.

Putin je v Vladivostoku tudi sprejel Kimovo vabilo za obisk v Severni Koreji, naslednje srečanje obeh voditeljev pa bo potekalo "ob primernem času".

Putin je iz Vladivostoka odpotoval v četrtek na mednarodno konferenco o novi svilni poti v Pekingu, Kim pa je ostal čez noč in se v mestu udeležil nekaj slovesnosti. Njegov vlak je z železniške postaje v Vladivostoku odpeljal danes okoli 7.30.

Kim Jong Un in Vladimir Putin
Novice Pogovor Kima in Putina na štiri oči trajal dvakrat dlje kot je bil načrtovan
Ne spreglejte