Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 3. 2021,
13.14

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

vohuni Italija

Sreda, 31. 3. 2021, 13.14

3 leta

Italijani aretirali mornariškega častnika, ker je Rusom hotel prodati vojaške skrivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Italijanska mornarica | Protiobveščevalci so zaradi vohunjenja aretirali kapitana fregate italijanske mornarice.  | Foto Italijanska mornarica

Protiobveščevalci so zaradi vohunjenja aretirali kapitana fregate italijanske mornarice.

Foto: Italijanska mornarica

Domnevnega vohuna so Italijani v mornarici odkrili po dolgotrajni preiskavi, ki jo je vodila italijanska notranja obveščevalna služba AISI ob podpori generalštaba vojske. Italijan naj bi prodajal tudi dokumente severnoatlantskega vojaškega zavezništva NATO.

V Italiji so zaradi vohunjenja za Rusijo aretirali kapitana fregate italijanske mornarice. Mornariški častnik je v zameno za denar ruskemu vojaškemu diplomatu izročil zaupne dokumente, poroča STA. Med podatki naj bi bili tudi dokumenti vojaškega zavezništva NATO, kar je vzbudilo veliko skrbi med članicami, poročajo tuji mediji.

Vladimir Putin
Novice EU: Putin politično odgovoren za umore kritikov

Ujeta v akciji

Osumljenega kapitana je italijanska notranja obveščevalna služba AISI ob podpori generalštaba italijanske vojske ujela med predajo dokumentov Rusu. Kot je poročal časnik Corriere della Sera, je Rus italijanskemu častniku plačal 5000 evrov v gotovini. Dogodek se je odvil včeraj zvečer v Rimu, podrobnejših podatkov pa organi pregona ne želijo izdati. Italijanu je bila odvzeta prostost na kraju dogodka, uslužbenec ruskega veleposlaništva pa se je pridržanju izognil, ker ima diplomatsko imuniteto.

Italija je zaradi dogodka že pozvala na zagovor ruskega veleposlanika Sergeya Razova. Ta je sicer po poročanju ruske agencije RIA že izrazil upanje, da dogodek ne bo vplival na bilateralne odnose med državama.

Volvo S60
Avtomoto Nova afera: poslovnež, pod krinko pa vohun za Ruse?

Ruski vohuni vse bolj aktivni

Včerajšnji incident je sicer le zadnji v vrsti obtožb o vohunjenju, ki letijo proti Moskvi iz Evrope v zadnjih mesecih. Pred dobrim tednom dni je Bolgarija aretirala šest svojih državljanov, ker naj bi Rusom prodajali vojaške skrivnosti. Dva ruska diplomata pa so zaradi vohunjenja decembra lani izgnali iz države Nizozemci. 

Nato
Novice Reforma Nata: kakšni so predlogi?
Ne spreglejte