SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Reforma Nata: kakšni so predlogi?

0,05

termometer

Nato
Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes obrambnim ministrom članic zavezništva predstavil niz predlogov za reformo Nata do leta 2030, ki vključujejo krepitev skupnega proračuna za jedrne dejavnosti odvračanja in obrambe. To naj bi potrdilo zavezanost k vzajemni obrambi in zagotovilo pravičnejšo delitev bremen.

Generalni sekretar je današnje pogovore o viziji Nato 2030 na splošno opisal kot zelo dober začetek razprave. Na konkretno vprašanje glede razprave o predlogu krepitve skupnega proračuna pa je na novinarski konferenci najprej odgovoril, da je predstavil vrsto predlogov, ki pokrivajo številna pomembna področja, povzema STA.

Poleg krepitve skupnega proračuna predlaga tudi jasnejše nacionalne cilje o odpornosti, letni pregled ranljivosti ključne infrastrukture in tehnologij, novo zavezniško inovacijsko pobudo za zagotovitev tehnološke odličnosti Nata, krepitev usposabljanja in zmogljivosti v partnerskih državah in soseščini, krepitev sodelovanja s podobno mislečimi državami, krepitev političnega usklajevanja, nadgradnjo zavezniškega strateškega koncepta in naslovitev vprašanja vpliva podnebnih sprememb na varnost.

Kako bi vplačevali?

Nato Foto: Reuters V ospredju pozornosti je sicer prav predlog krepitve skupnega proračuna za jedrne dejavnosti odvračanja in obrambe, na primer v podporo pri nameščanju zavezniških sil v vzhodnih članicah, pri varovanju zračnega prostora, pri pomorskih dejavnostih in pri izvajanju vaj.

Namen tega je po Stoltenbergovih besedah zaveznice spodbuditi, da prispevajo več zmogljivosti na ozemlju članic Nata. Zdaj stroške za zagotavljanje teh zmogljivosti plačajo zaveznice same, njegov predlog pa predvideva, da del teh stroškov pokrije Nato, je dejal. Ob tem je poudaril, da so se vsi strinjali, da je treba okrepiti obrambne izdatke. Pri tem pa gre za nekaj drugega, gre za to, kako se porablja denar, gre za to, da se več denarja porabi skupaj, je pojasnil, poroča STA.

Natov proračun sedaj znaša 2,57 milijarde evrov. Slovenija vanj prispeva 5,9 milijona evrov ali 0,23 odstotka. Kolikšno naj bi bilo povečanje skupnega proračuna, za zdaj ni znano. Je pa o tem mogoče pričakovati še veliko razprave.

Prvo zasedanje z novo ameriško administracijo

To je prvo ministrsko zasedanje z novo ameriško administracijo pod vodstvom predsednika Joeja Bidna, ki se ga udeležuje tudi novi ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Ta je pred zasedanjem tvitnil, da bodo njegova sporočila kolegom jasna: da se morajo skupaj posvetovati, skupaj odločati in delovati. "Trdno verjamem, da so ZDA najmočnejše, ko delujejo kot del ekipe," je še zapisal.

Stoltenberg poudarja, da bo prvi vrh zavezništva z Bidnom, ki bi po neuradnih navedbah lahko bil konec junija, edinstvena priložnost za začetek novega poglavja v čezatlantskih odnosih in za okrepitev zavezništva, ki se spopada z vse močnejšo Kitajsko in vse agresivnejšo Rusijo.

Tudi od nove ameriške administracije je sicer mogoče pričakovati vztrajanje pri krepitvi obrambnih izdatkov v evropskih zaveznicah in Kanadi.

Matej Tonin Foto: STA

Izdatki so se v sedmih letih povečali za 190 milijonov dolarjev

Ministri so danes znova pregledali napredek pri uresničevanju obrambnih ciljev. Letošnje leto bo po Stoltenbergovih besedah sedmo zaporedno leto krepitve obrambnih izdatkov, pri čemer so evropske zaveznice in Kanada od leta 2014 izdatke povečale za 190 milijard ameriških dolarjev.

Devet članic naj bi letos izpolnilo cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo, 24 pa naj bi jih izpolnilo cilj, da se petina obrambnega proračuna nameni za naložbe v opremo, poroča STA.

Slovenija naj bi, upoštevaje novi zakon o naložbah v vojsko, ki pa še ne velja, po neuradnih informacijah letos namenila 1,29 odstotka BDP za obrambo in 15,38 odstotka obrambnega proračuna za naložbe. To je še daleč od omenjenih Natovih ciljev dveh in 20 odstotkov, ki naj bi ju zaveznice izpolnile do leta 2024.

Obrambni ministri, med njimi slovenski minister Matej Tonin, bodo dvodnevno virtualno zasedanje nadaljevali v četrtek, ko bodo razpravljali o misijah v Afganistanu in Iraku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin