Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
18.54

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

20

Natisni članek

Joe Biden Evropska unija umor Rusija Vladimir Putin

Četrtek, 18. 3. 2021, 18.54

3 leta

EU: Putin politično odgovoren za umore kritikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

20

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za morilca, je tudi Evropska unija opozorila, da je Putin politično odgovoren za umore kritičnih oseb v Rusiji.

"Žal obstaja dolg seznam neuspešnih in uspešnih umorov kritičnih in neodvisnih osebnosti v Rusiji, med njimi politikov in novinarjev," je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki jo povzema STA, povedala tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella. Številni primeri niso bili preiskani, ostajajo nerazrešeni, storilci pa niso odgovarjali, je še poudarila.

Poleg tega so ruske sile nezakonito delovale proti Ukrajini in sodelovale v drugih konfliktih. "Veste, da Vladimir Putin kot predsednik Ruske federacije nazadnje nosi odgovornost za ruske sile, politiko in dejanja," je dejala.

Za morilca ga je označil tudi Biden

Ameriški predsednik Joe Biden je v pogovoru za ameriško televizijo ABC pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali meni, da je Putin, na katerega letijo očitki, da je neusmiljen do svojih nasprotnikov, morilec.

Ruski predsednik pa je bil zaradi tega danes kritičen do predsednika ZDA. "On bo že vedel," je dejal Putin v odzivu. "V drugih vedno vidimo svoje lastnosti in mislim, da je enako pri nama," je povedal v televizijski izjavi. Dodal je, da Moskva ne bi nikoli pretrgala vezi z Washingtonom, a se bo v odnosu z ZDA trudila za boljše pogoje za Rusijo.

Zaradi izjav je že v sredo rusko zunanje ministrstvo na pogovore v domovino poklicalo ruskega veleposlanika v ZDA Anatolija Antonova. Pri veleposlaništvu so posvarili, da so dvostranski odnosi tik pred propadom.

Ne spreglejte