Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
17.54

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Kasem Solejmani Islamska država eksplozija Iran

Četrtek, 4. 1. 2024, 17.54

3 mesece, 3 tedne

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Kerman, Iran | Oblasti v Teheranu so sicer že kmalu po napadu za obe eksploziji obtožile teroriste, vendar niso natančno definirale, za katero skupino naj bi šlo. Danes je odgovornost za napad prevzela Islamska država. | Foto Reuters

Oblasti v Teheranu so sicer že kmalu po napadu za obe eksploziji obtožile teroriste, vendar niso natančno definirale, za katero skupino naj bi šlo. Danes je odgovornost za napad prevzela Islamska država.

Foto: Reuters

Islamska država je danes prevzela odgovornost za sredin bombni napad na komemoraciji ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Solejmanija, poročajo tuje tiskovne agencije. Šlo je za najhujši tovrstni napad v 45-letni zgodovini islamske republike, v katerem je umrlo 84 ljudi.

Džihadistična skupina Islamska država je danes prevzela odgovornost za dvojni bombni napad, v katerem je bilo v sredo v Iranu ubitih 84 ljudi.

V izjavi na omrežju Telegram je skupina sporočila, da sta dva izmed njenih članov na komemoraciji v mestu Kerman na jugu Irana aktivirala telovnika z eksplozivom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran eksplozija
Novice Eksplozija na pokopališču: Iran znižal število smrtnih žrtev na 84 #video

Samomorilski napad z bombo

Oblasti v Teheranu so sicer že kmalu po napadu za obe eksploziji obtožile teroriste, vendar niso natančno definirale, za katero skupino naj bi šlo. Neimenovan vir je v sredo za iransko tiskovno agencijo Irna povedal le, da je šlo za samomorilski napad z bombo.

Iranski voditelji so danes napovedali maščevanje za napad. "Soleimanijevi vojaki se bodo odločno maščevali," je dejal prvi iranski podpredsednik Mohamad Mokber. Oblasti so ob tem ljudi pozvale k množičnim protestom v petek, ko bodo potekale pogrebne slovesnosti za žrtve sredinih eksplozij, poroča tiskovna agencija Reuters.

Irak zastava
Novice Konflikt se širi: v Iraku z dronom ubili pripadnika proiranske milice

Najbolj smrtonosen napad po iranski revoluciji

Iranski mediji so sicer sprva poročali, da je v napadu umrlo več kot sto ljudi. Minister za zdravje Bahram Einolahi je kmalu za tem število smrtnih žrtev popravil na 95 in pojasnil, da so nekatere žrtve pomotoma zabeležili dvakrat. Število mrtvih so nato danes znova znižale reševalne službe, in sicer na 84, še 284 pa je bilo ranjenih. Šlo je za najbolj smrtonosen tovrsten napad od iranske revolucije leta 1979.

Dve eksploziji sta v sredo odjeknili na obletnico Solejmanijevega uboja v bližini njegovega groba v mošeji Saheb al Zaman v Kermanu. Generala Solejmanija so na ukaz bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa pred štirimi leti ubili Američani z zračnim napadom na bagdadskem letališču.

Iran napad
Novice Eksplozija na pokopališču: ubitih več kot 100 ljudi. Množice blokirajo cesto. #video
Hamas
Novice Ubili pomembnega islamskega terorista
napad v Parizu
Novice Tožilstvo: Osumljenec za napad z nožem v Parizu prisegel zvestobo Islamski državi
Hasan Nasrala
Novice Srečanje Hezbolaha, Hamasa in Islamskega džihada: Doseči moramo resnično zmago!
Ne spreglejte