Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2023,
9.09

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

napad Pariz

Nedelja, 3. 12. 2023, 9.09

3 mesece

Tožilstvo: Osumljenec za napad z nožem v Parizu prisegel zvestobo Islamski državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39
napad v Parizu | Mati osumljenca, ki je do smrti zabodel turista v bližini Eifflovega stolpa, je že oktobra dejala, da je zaskrbljena zaradi sina, ki je bil oblastem že znan po radikalnem islamizmu in zaprt zaradi načrtovanja napada, so pojasnili na drevišnji novinarski konferenci tožilstva. | Foto Reuters

Mati osumljenca, ki je do smrti zabodel turista v bližini Eifflovega stolpa, je že oktobra dejala, da je zaskrbljena zaradi sina, ki je bil oblastem že znan po radikalnem islamizmu in zaprt zaradi načrtovanja napada, so pojasnili na drevišnji novinarski konferenci tožilstva.

Foto: Reuters

Moški, ki je osumljen, da je v bližini Eifflovega stolpa v Parizu v soboto zvečer do smrti zabodel turista in ranil še dva človeka, je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, prisegel zvestobo skupini Islamska država, je danes zvečer na novinarski konferenci v Parizu pojasnil višji tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard.

Oblasti so po besedah tožilca osumljenca poznale kot radikaliziranega islamista, ki je bil prek družbenih omrežij povezan s storilci drugih nedavnih napadov v Franciji, bil pa je tudi pod strogim psihološkim nadzorom zaradi težav z duševnim zdravjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mati osumljenca, ki je do smrti zabodel turista v bližini Eifflovega stolpa, je že oktobra dejala, da je zaskrbljena zaradi svojega sina, ki je bil oblastem že znan po radikalnem islamizmu in zaprt zaradi načrtovanja napada, so pojasnili na drevišnji novinarski konferenci tožilstva.

Mati napadalca poročala o zaskrbljenosti zaradi sinovega vedenja

"Konec oktobra je mati napadalca poročala o zaskrbljenosti zaradi sinovega vedenja. Vendar ni bilo ničesar, kar bi omogočalo nov pregon," je na novinarski konferenci dejal Ricard.

Pariško tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto, poroča AFP. Osumljenca je policija identificirala, gre za 26-letnega francoskega državljana iranskega rodu Armanda Rajabpoura-Miyandoaba.

napad v Parizu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob napadu je vzklikal: "Alah je velik!"

Po navedbah časnika Le Parisien, ki se sklicuje na policijske vire, naj bi napadalec turista zabodel v hrbet in ramo, posledično je nastopil srčni zastoj. Nato je pobegnil in ranil še dva človeka, britanskega in francoskega državljana, ki pa nista v smrtni nevarnosti.

Policija naj bi v zvezi z napadom pridržala še tri ljudi. Vsi naj bi bili iz krogov napadalca, med njimi pa naj bi bili tudi njegovi starši, pa poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Osumljeni napadalec je med napadom vzklikal: "Alah je velik!" Policistom, ki so ga ustavili, naj bi dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, pa je na današnji novinarski konferenci povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Zaradi načrtovanja napada aretiran že leta 2016

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja napada v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Ne spreglejte