SiolNET. Novice Svet
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iranu grozi izguba 70 odstotkov kmetijskih zemljišč

0,80

termometer

iran iranska zastava
Foto: Reuters

Iranu grozi, da bo izgubil 70 odstotkov svojih kmetijskih zemljišč, če kmalu ne sprejme nujno potrebnih ukrepov, je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP povedal iranski minister za okolje Isa Kalantari. Izpostavil je tudi druge težave, ki jih le še povečujejo mednarodne sankcije.

Kot je povedal iranski okoljski minister, država trenutno porabi približno 100 odstotkov površinske vode, medtem ko svetovni standardi narekujejo, da ta številka ne sme biti višja od 40 odstotkov. "Prekomerna poraba vode, zlasti podzemne vode, je resna grožnja, ki ima velike posledice za družbo," je opozoril.

Boris Vitez, Vatta Trendi Vatta: v enem najboljših barov v Italiji govorijo tudi slovensko

V dvajsetih letih bi lahko izgubili 70 odstotkov zemljišč

Če težav ne bodo odpravili in sprejeli nujno potrebnih ukrepov, bi lahko po njegovi oceni izgubili okoli 70 odstotkov obdelanih zemljišč, in sicer v največ 20 do 30 letih. Gre predvsem za zemljišča južno od Alborza in vzhodno od Zagrosa, gorskih območij na severu in zahodu Irana.

Država z 80 milijonov prebivalcev se ob tem že dlje časa sooča z hudimi ameriškimi in mednarodnimi sankcijami. Slednje, pa tudi napačne odločitve, so po besedah Kalantarija pripomogle, da so v preteklih desetletjih zanemarili skrb za okolje. "V bistvu smo mislili, da okolje ni tako pomembno," je dejal.

Laurene Powell Jobs Digisvet Ena najbogatejših Zemljank: vsi poznajo njen priimek, kaj pa njo?

Največje napake so bile po njegovih besedah narejene v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so gradili jezove tam, kjer jih ne bi smeli, tam, kjer bi jih morali, pa niso zgradili nobenega, je dejal. Stanje je po njegovih besedah poslabšala še visoka rast prebivalstva.

Izpostavil je tudi, da bi bil Iran tudi z najsodobnejšo tehnologijo lahko največ dvotretjinsko samozadosten, ko gre za oskrbo s hrano. Izpostavil je tudi problem smoga v mestih, ki je posledica pomakanje novih avtomobilov zaradi mednarodnih sankcij. Slednje namreč Irance spodbuja k uporabi domačih motorjev, ki ne upoštevajo sodobnih okoljskih standardov, je dejal.

Peugeot 3008 1.5 BlueHDI EAT8 GT Line Avtomoto Motor, ki vrača vero v dizelski pogon #foto JAM Novice Zakaj se je Perujec iz New Yorka vrnil v Prekmurje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin