Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
6.15

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Sirija vojna Izrael Iran Irak

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 6.15

1 teden, 4 dni

V Iraku napadalci na ameriške sile izstrelil pet raket #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Po navedbah dveh iraških varnostnih virov je bilo včeraj iz iraškega mesta Zummar proti bazi ameriške vojske v severovzhodni Siriji izstreljenih pet raket. Iraške sile so po napadu začele iskati napadalce in v provinci Ninive na severu države našle vozilo, uporabljeno v napadu.

Raketomet je bil pritrjen na zadnji del majhnega tovornjaka, parkiranega v obmejnem mestu Zummar, so povedali viri.

Tovornjaki so zagoreli, ko so se na nebu pojavila bojna letala. "Za zdaj ne moremo potrditi, da so tovornjak bombardirala ameriška bojna letala," je dejal neimenovani vojaški uradnik.

Direktor Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman je odgovornost za napad po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pripisal zavezništvu skupin Islamski odpor v Iraku, ki ga podpira Iran. Ta skupina je bila odgovorna za večino napadov na ameriške sile na območju med oktobrom lani in začetkom februarja letos.

Iraški premier se je srečal z Bidnom

Napad se je zgodil dan po vrnitvi iraškega premierja Mohammeda Shia Al Sudanija z obiska v ZDA, kjer se je srečal z ameriškim  predsednikom Joejem Bidnom.

Ta napad iz Iraka na ameriške sile je prvi od začetka februarja, ko so skupine v Iraku, ki jih podpira Iran, prenehale napadati ameriške sile. Iraške varnostne sile, napotene na območje, so sprožile iskanje storilcev.

ZDA imajo v okviru mednarodne koalicije, ustanovljene leta 2014 za boj proti islamistični skupini Islamska država, v Iraku nameščenih približno 2.500 vojakov, v Siriji pa nekaj manj kot 900.

Zunanji ministri EU o razširitvi sankcij proti Iranu

Zunanji ministri držav članic EU bodo danes v Luxembourgu razpravljali o razširitvi sankcij proti Iranu po njegovem napadu na Izrael, o čemer bi lahko dosegli politični dogovor. 

Zunanji ministri, med njimi ministrica Tanja Fajon, ki so o iranskem napadu na izraelsko ozemlje govorili že na neformalnem zasedanju pretekli torek, bodo razpravljali o predlogu za razširitev sankcij proti Iranu zaradi dobav brezpilotnih letalnikov Rusiji.

V sankcije bi lahko vključili še rakete in pa dobavo orožja iranskim zaveznikom v regiji. Potem ko so dodatne sankcije podprli voditelji držav, je pričakovati, da bodo danes ministri dosegli politični dogovor o tem, so povedali viri pri EU.

Ti so poudarili, da se ob odzivu na napad Teherana, ki ga je ta sprožil kot odgovor na domnevni izraelski napad na konzulat v Siriji, ne sme pozabiti na razmere v Gazi, kjer se nadaljujejo spopadi med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko.

Dženin, Zahodni breg
Novice Incident na Zahodnem bregu: Izraelci ubili mlada Palestinca, ki naj bi poskušala napasti vojake
Protest v Izraelu
Novice Več tisoč Izraelcev protestiralo proti Netanjahujevi vladi
Ukrajinska vojska
Novice Izrael pozdravlja vojaško pomoč ZDA, v Moskvi kritični
Ne spreglejte