Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
12.06

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Narendra Modi mošeja premier Indija

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 12.06

3 mesece

Na ruševinah mošeje zgradili 240-milijonski hindujski tempelj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Indijski premier Narendra Modi je danes v zgodovinskem mestu Ayodhya na severu Indije simbolično odprl nov hindujski tempelj, ki stoji na mestu, kjer je nekdaj stala mošeja. Današnje odprtje pooseblja zmagoslavje Modijeve hindujske nacionalistične politike in neuraden začetek njegove kampanje za tretji mandat na premierskem položaju. Posnetek z odprtja si oglejte zgoraj.

"22. januar 2024 ni zgolj še en datum na koledarju, ampak napoveduje začetek novega obdobja. Država se mora dvigniti in se učiti iz svoje preteklosti, da bi se rešila okovov suženjstva," je na današnji slovesnosti med drugim dejal indijski premier Narendra Modi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slavnostnega in simbolnega odprtja novega templja v Ayodhyi se je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki jih bo zabavalo okoli 2500 glasbenikov na več kot sto odrih. Gradnja novega templja, ki je posvečen hindujskemu bogu Rami, je stala približno 240 milijonov dolarjev.

Za stranko BJP današnje odprtje templja predstavlja prelomni trenutek v desetletja trajajoči kampanji za uskladitev upravljanja države z večinsko hindujsko vero. | Foto: Reuters Za stranko BJP današnje odprtje templja predstavlja prelomni trenutek v desetletja trajajoči kampanji za uskladitev upravljanja države z večinsko hindujsko vero. Foto: Reuters

Mošejo, kjer stoji nov tempelj, so porušili hindujski fanatiki

Na mestu, kjer so zgradili nov tempelj, je nekdaj stala mošeja Babri Masjid, ki naj bi jo v 16. stoletju nad rojstnim krajem hindujskega boga Rame zgradil takratni muslimanski guverner Mir Baki. Mošejo so leta 1992 porušili hindujski fanatiki, tudi s podporo pripadnikov Modijeve stranke Bharatiya Janata (BJP).

Rušenje mošeje je sprožilo najhujše verske nemire po osamosvojitvi Indije. V njih je umrlo približno dva tisoč ljudi, večinoma muslimanov, kar je zatreslo temelje uradno sekularne politične ureditve v večinsko hindujski državi.

Za stranko BJP medtem današnje odprtje templja predstavlja prelomni trenutek v desetletja trajajoči kampanji za uskladitev upravljanja države z večinsko hindujsko vero. Strankarski veljaki pretekla obdobja islamske vladavine nad deli Indije redno označujejo za čas suženjstva, ko je bila njihova vera zatirana, pri čemer je Ayodhya ključna točka v njihovi zgodbi. Predani hindujski verniki namreč verjamejo, da se je Rama, eden najbolj spoštovanih hindujskih bogov, pred več kot sedem tisoč leti rodil prav na tem mestu. Iz tega razloga je Ayodhya za hindujce sveto mesto in velja za enega od sedmih najpomembnejših romarskih krajev.

Odkar je Modi s svojo stranko pred desetletjem prevzel oblast v Indiji, si prizadeva hindujsko vero postaviti v ospredje javnega življenja. To bo tudi ena ključnih točk njegove kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale aprila in maja. Modi je prepričljiv favorit za tretji mandat na čelu danes najštevilčnejše države na svetu, ki ima več kot 1,4 milijarde prebivalcev.

Slavnostnega in simbolnega odprtja novega templja v Ayodhyi se je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki jih je zabavalo okoli 2500 glasbenikov na več kot sto odrih. | Foto: Reuters Slavnostnega in simbolnega odprtja novega templja v Ayodhyi se je udeležilo več deset tisoč ljudi, ki jih je zabavalo okoli 2500 glasbenikov na več kot sto odrih. Foto: Reuters

Maldivi
Novice Rajsko otočje, ki je prišlo pod okrilje Kitajske
INS Chennai
Novice Nov pomorski incident: ugrabili tovorno ladjo. Poslali so rušilec.
Dostava hrane
Novice Hit video: dostavljavec hrano dostavil kar na konju #video
Ne spreglejte