Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2024,
13.10

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,64

Natisni članek

morje obala tovorna ladja Indija

Petek, 5. 1. 2024, 13.10

6 mesecev, 2 tedna

Nov pomorski incident: ugrabili tovorno ladjo. Poslali so rušilec.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,64
INS Chennai | Po navedbah UKMTO se je na tovorno ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, pred somalijsko obalo vkrcalo pet ali šest oboroženih oseb. | Foto Guliverimage

Po navedbah UKMTO se je na tovorno ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, pred somalijsko obalo vkrcalo pet ali šest oboroženih oseb.

Foto: Guliverimage

Indijska mornarica je rešila posadko s tovorne ladje MV Lila Norfolk, ki naj bi jo v četrtek pred somalijsko obalo v Arabskem morju napadli pirati, je danes sporočila indijska vojska. Po njenih navedbah je na varnem vseh 21 članov posadke, med katerimi je 15 Indijcev. Ni sicer jasno, ali so napadalci kadarkoli prevzeli nadzor nad ladjo. Indija je po napadu v Arabsko morje poslala rušilec INS Chennai. O ugrabitvi je pred tem poročala britanska agencija za pomorsko trgovino (UKMTO).

"Poskus ugrabitve so pirati verjetno prekinili zaradi opozorila patruljnega letala indijske mornarice in nadzora indijske vojaške ladje," je indijska mornarica pojasnila v izjavi na omrežju X. Dodali so, da si posadka rušilca prizadeva obnoviti oskrbo z energijo na ladji in njen pogon, da bo ta lahko nadaljevala pot do pristanišča. Ob tem niso navedli natančne lokacije plovila.

UKMTO je sicer danes zatrdila, da na krovu ladje za prevoz razsutega tovora niso odkrili nepooblaščenih oseb in da so vsi člani posadke na varnem. Posadka naj bi se med napadom skrila v t. i. citadelo plovila, utrjen del ladje, ki je predviden za tovrstne situacije, navaja britanski BBC.

Po navedbah UKMTO se je na tovorno ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, pred somalijsko obalo vkrcalo pet ali šest oboroženih oseb. 

Poslali so tudi patruljno letalo 

Navedla je le, da je na območje poslala tudi patruljno letalo, ki naj bi že vzpostavilo stik z ladjo. "Letalo mornarice še naprej spremlja gibanje, INS Chennai pa se približuje plovilu, da bi mu pomagal," so še zapisali v izjavi.

Konec decembra lani je bil v bližini indijske obale tarča napada z brezpilotnim letalnikom tanker MV Chem Pluto, ki prav tako pluje pod liberijsko zastavo. ZDA so odgovornost zanj pripisale Iranu, ki očitke zavrača.

Nov pomorski incident se je zgodil v času, ko jemenski uporniki Hutiji v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi vse pogosteje izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki in raketami na trgovske ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu.

Ameriški vojaški rušilec USS John S. McCain
Novice Ameriška ladja v Rdečem morju sestrelila dve raketi iz Jemna
Ameriška mornarica
Novice Ali ameriška mornarica izgublja nadzor nad odprtim morjem?
Rdeče morje, Hutiji
Novice Ameriška vojska nad Rdečim morjem sestrelila dron in balistično raketo
Ne spreglejte