Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 4. 2021,
13.45

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

22

Natisni članek

Evropa Turčija Ursula von der Leyen

Torek, 13. 4. 2021, 13.45

3 leta

Incident v Ankari: borke za pravice žensk s peticijo zahtevajo odstop Michela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

22

Ursula von der Leyen Charles Michel | Bo moral Charles Michel odstopiti z mesta predsednika Evropskega sveta? | Foto Guliverimage

Bo moral Charles Michel odstopiti z mesta predsednika Evropskega sveta?

Foto: Guliverimage

Protokolarni incident v Ankari, kjer so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela posedli na stol poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa na bližnji kavč, je sprožil burne odzive. Skupine za pravice žensk s peticijo zahtevajo odstop Michela. Več tisoč podpisov bo tako romalo na mizo predsednika Evropskega sveta. 

Ursula von der Leyen je bila na protokolarnem obisku visokih predstavnikov Evropske unije v Ankari več kot očitno presenečena, ko sta dva stola hitro zasedla Michel in turški predsednik Erdogan, sama pa se je znašla na nekoliko odmaknjenem kavču. Incident je sprožil plaz kritik. 

Michelu očitajo neodzivnost in brezbrižnost. Po mnenju nekaterih bi se moral na nerodno situacijo takoj odzvati in morda zahtevati dodaten stol za von der Leyenovo. Sam vse očitke zanika. Kot je zapisal, sta se s predsednikom odločila, da v tistem trenutku situacije ne bosta poslabšala s tem, da bi naredila sceno. Michel je kasneje za nemški Handelsblatt povedal, da je mogoče le naredil napako: "Priznam, ponoči ne spim dobro. Če bi lahko šel nazaj, bi ravnal drugače." 

Ursula von der Leyen Charles Michel
Novice Bruselj po incidentu v Ankari: Von der Leynova in Michel bi morala sedeti na enakih stolih

"Ubogo opravičilo ne bo dovolj"

Ob incidentu se znova poraja vprašanje enakosti moških in žensk. Michelovo "tiho mašo" glasno obsojajo borke za pravice žensk. Millenia2025 Foundation, mednarodna neprofitna organizacija za enakopravnost in opolnomočenje žensk, je začela z zbiranjem podpisov pod peticijo, s katero Michela pozivajo k odstopu z mesta predsednika Evropskega sveta, piše Politico. Michel je s svojim dejanjem kršil pravila diplomacije, človekove pravice in v prvi vrsti pravice žensk, za kar ubogo opravičilo ne bo dovolj, so jasne skupine, ki se zavzemajo za enakopravnost žensk.

V le nekaj dneh jim je uspelo zbrati več kot pet tisoč podpisov. Danes se je zbiranje podpisov zaključilo in peticija bo poslana za enkrat še predsedniku Evropskega sveta Michelu. 

Poleg incidenta treh predstavnikov in dveh stolov, podpornike peticije skrbi dejstvo, da je Turčija odstopila od Istanbulske konvencije, ki je namenjena zaščiti žensk in otrok pred nasiljem. 
Ursula von der Leyen Charles Michel
Novice Turčija kritike na račun protokolarnega incidenta označuje za nepravične

 
Ne spreglejte