SiolNET. Novice Svet
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ian razdejal Florido: poplavni val uničeval tudi deset kilometrov od obale #video

0,49

termometer

Orkan četrte kategorije Ian je v sredo zvečer po srednjeevropskem času udaril ob jugozahodno obalo Floride nedaleč od mesta Fort Myers s hitrostjo vetra 240 kilometrov na uro in prinesel s seboj poplavni val, ki je zalil območja med Fort Myersom in Naplesom tudi več kot deset kilometrov daleč od obale.

Pri Fort Myersu so namerili več kot dva metra visok val plime, kar je rekord, na severu pri Tampi pa je veter orkana pihal s kopnega in v pristanišču je voda upadla za več kot dva metra. Do jutranjih ur po srednjeevropskem času se je veter unesel na še vedno visokih 170 kilometrov na uro.

Orkanski veter je odnašal strehe, drevesa, prometne znake in električne daljnovode. Takoj ob udarcu orkana na kopno je brez elektrike na Floridi ostalo milijon ljudi, nekaj ur kasneje pa že dva milijona.

V akcijo pošiljajo 30 tisoč električarjev

Glavni izvršni direktor floridskega elektropodjetja Eric Silagy je opozoril, da bodo elektriko obnavljali več dni, ponekod tudi več tednov. Pripravljenih je več kot 30 tisoč električarjev s Floride in drugih zveznih držav, pomoč pa pošilja tudi zvezna vlada v Washingtonu. Predsednik ZDA Joe Biden je Floridi zagotovil, da ji bodo pomagali počistiti in obnoviti uničeno.

Največjo težavo za prebivalce Floride predstavlja voda, ki je številna mesta spremenila v jezera. Zalite so ulice in podzemne garaže, prav tako tudi drage hiše ob obali. Ukaz o evakuaciji pred prihodom orkana je zajel kar 2,5 milijona ljudi, a vsi ga niso upoštevali, zato so imeli reševalci precej dela s pomočjo tistim, ki so jih ujele poplavne vode.

Na prihod Iana so se Američani dobro pripravili

Ian se je do jutra premaknil preko Floride na vzhod v Atlantski ocean, kjer naj bi oslabel v tropsko nevihto in se nato v petek pomaknil nazaj na obalo Georgie in Južne Karoline. Škoda bo tako do konca tedna še večja.

Na prihod Iana so se na Floridi in v Washingtonu sicer dobro pripravili. Zvezna vlada je strateško namestila gorivo, vodo in hrano, poslala 300 reševalnih vozil na teren, v pripravljenosti je bilo 350 uslužbencev agencije za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema), aktiviranih je skupaj že okoli osem tisoč pripadnikov nacionalne garde.

Biden nad naftarje

Biden je medtem v Washingtonu naftna podjetja opozoril, naj nikar ne poskušajo orkana izkoriščati za novo navijanje cen bencina. "Orkan ni izgovor za višje cene in če se bo to dogajalo, bom ukazal preiskave. Amerika vas opazuje," je naftarjem sporočil Biden.

Orkan Ian je v ZDA tudi medijsko izjemno dobro pokrit in televizijski novinarji skorajda ne tekmujejo med seboj, kdo bo dlje časa zdržal pod močnim vetrom. Nekateri so zaradi tega celo končali v bolnišnici.

Orkan je že v torek prizadel Kubo, kjer naj bi terjal dve smrtni žrtvi in povzročil skoraj popoln izpad elektrike na otoku.

Pogrešajo približno 20 nezakonitih priseljencev s Kube

V ZDA do srede zvečer o smrtnih žrtvah še niso poročali. Pogrešajo pa skoraj 20 nezakonitih priseljencev s Kube, ki so se v času orkana poskušali prebiti do juga Floride. Nedaleč od obale se jim je prevrnil čoln, obalna straža je tri rešila iz morja, štirje so priplavali do obale, ostale pa pogrešajo.

Ian je dosegel kopno skoraj na povsem enakem mestu kot leta 2004 orkan Charlie in z isto hitrostjo vetra (240 kilometrov na uro).

Orkan Ian je ogromen, s premerom vetrov meri kar 800 kilometrov, orkanski vetrovi pa pustošijo v premeru do sto kilometrov. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da bodo neurja takšnega obsega v času podnebnih sprememb običajna. Orkani bodo vse večji in vse močnejši ter z vse več padavinami.

Exatlon Planet TV Ste videli, kako je orkan Fiona uničil poligone Exatlona? #video Exatlon Planet TV Tako je bilo videti, ko je orkan Fiona zadel prizorišče Exatlona #video Kanada orkan Fiona Novice Zaradi orkana smrtne žrtve v Kanadi, izredne razmere zdaj na Floridi #video Orkan Fiona Kanada Novice Izredne razmere v Kanadi: na vzhodu države udaril orkan Fiona #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin