Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
9.26

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Florida Kanada izredne razmere vreme neurje orkan

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 9.26

1 leto, 7 mesecev

Zaradi orkana smrtne žrtve v Kanadi, izredne razmere zdaj na Floridi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Vzhod Kanade, ki ga je v soboto zajel orkan Fiona, je utrpel ogromno škodo, so v nedeljo sporočile kanadske oblasti in potrdile, da je vremenska ujma terjala dve smrtni žrtvi. Medtem je proti Karibom, kjer je Fiona divjala v začetku preteklega tedna, in Floridi na poti tropska nevihta Ian, ki se vse bolj krepi in bo predvidoma danes postala orkan.

Zaradi močnega vetra in obilnega deževja je bila v soboto na vzhodu Kanade začasno prekinjena dobava električne energije v več kot 500 tisoč gospodinjstvih. Kanadske oblasti so potrdile dve smrtni žrtvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Uničenje je ogromno," je novinarjem povedal premier Nove Škotske Tim Houston in dodal, da je obseg neurja neverjeten. Na pomoč pri sanaciji prizadetega območja so oblasti poslale tudi vojsko.

Ob prihodu orkana v Kanado je veter dosegal hitrost 130 kilometrov na uro in povzročil močan dež ter valove, visoke tudi do 12 metrov. V nedeljo je nato kanadska državna agencija za okolje sporočila, da so vsa varnostna opozorila preklicana, saj je orkan pojenjal. | Foto: Reuters Ob prihodu orkana v Kanado je veter dosegal hitrost 130 kilometrov na uro in povzročil močan dež ter valove, visoke tudi do 12 metrov. V nedeljo je nato kanadska državna agencija za okolje sporočila, da so vsa varnostna opozorila preklicana, saj je orkan pojenjal. Foto: Reuters

Pred tem je Fiona terjala sedem življenj, ko je v začetku prejšnjega tedna pustošila po Karibih. Ti se skupaj s Florido trenutno pripravljajo na tropsko nevihto Ian, ki bo po napovedih ameriškega nacionalnega centra za orkane (NHC) danes postala orkan in se do torka še okrepila.

Središče neurja naj bi bilo danes še nad Kajmanskimi otoki oziroma v njihovi bližini, v torek zvečer pa naj bi se prestavil nad zahod Kube, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto: Reuters Središče neurja naj bi bilo danes še nad Kajmanskimi otoki oziroma v njihovi bližini, v torek zvečer pa naj bi se prestavil nad zahod Kube, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Reuters

Guverner Floride Ron DeSantis je v soboto sporočil, da je razglasil izredne razmere po vsej državi in Floridčane na Twitterju opozoril, da morajo "sprejeti previdnostne ukrepe".

Oblasti v več floridskih občinah so prebivalcem začele brezplačno razdeljevati vreče s peskom. "Za priprave ni nikoli prezgodaj," je na Twitterju zapisala županja Tampe Jane Castor.

Na vzhodu Kanade so utrpeli ogromno škodo.  | Foto: Reuters Na vzhodu Kanade so utrpeli ogromno škodo. Foto: Reuters

Novice Na hrvaškem Jadranu zaradi orkanske burje razglasili rdeči alarm
Burja Dalmacija
Novice V petek ne hodite na hrvaško obalo! Pihala bo orkanska burja
Novice Izredne razmere v Kanadi: na vzhodu države udaril orkan Fiona #video
Ne spreglejte