Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2024,
6.32

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

Izrael vojna Rdeče morje tanker Hutiji

Petek, 19. 1. 2024, 6.32

3 mesece, 1 teden

105. DAN VOJNEV IZRAELU

Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje v Gazi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje Gaze, kjer je bilo ponoči ubitih več deset ljudi. Spopadi med izraelskimi silami in borci palestinskega gibanja Hamas so zlasti intenzivni v mestu Han Junis na jugu Gaze. V oblegani palestinski enklavi so že sedmi dan zapored prekinjene skoraj vse povezave z zunanjim svetom.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

17.50 V Jemnu protesti proti ameriškim in britanskim napadom na hutijske cilje
17.46 EU zaradi financiranja Hamasa uvedla sankcije proti šestim posameznikom
15.56 ZN: Na tisoče zaprtih Palestincev verjetno podvrženih pretepanju in mučenju
11.36 Izraelska vojska ob spopadih v Han Junisu nadaljuje bombardiranje Gaze
8.56 Netanjahu zavrnil možnost samostojne palestinske države po vojni
6.44 Hutiji na ameriški tanker izstrelili dve balistični raketi 

17.50 V Jemnu protesti proti ameriškim in britanskim napadom na hutijske cilje

Več tisoč privržencev uporniških hutijev so je danes podalo na ulice v prestolnici Sana in mestu Sada na severozahodu države, ki velja za trdnjavo hutijev. Na shodih so obsodili nedavne vojaške napade ZDA in Velike Britanije na položaje hutijev v državi ter vzklikali, da ZDA ne bodo ostale nekaznovane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah lokalnih medijev je več tisoč protestnikov na trgu al Sabeen v prestolnici Sana vzklikalo "Amerika, mati terorizma, ne bo ostala nekaznovana" in "Amerika je največji hudič". Protesti so potekali tudi v mestu Sada na severozahodu države. K protestom je v četrtek pozval vodja hutijev Abdel Malek al Huti in ob tem poudaril, da bodo napadi ZDA in Velike Britanije spodbudili hutije k razvoju lastnih vojaških zmogljivosti.

Visoki predstavnik hutijev Mohamed al Buhaiti je medtem danes izjavil, da ruski in kitajski ladijski promet v regiji ni ogrožen. "Kar zadeva vse druge države, vključno z Rusijo in Kitajsko, njihov ladijski promet v regiji ni ogrožen," je zagotovil ter napovedal, da se bodo napadi na izraelske ladje in ladje, ki so z Izraelom kakorkoli povezane, nadaljevali.

Hutiji v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor nedavno izvedli napade na njihove položaje v Jemnu. ZDA z njimi nadaljujejo, da pa bo tako tudi v prihodnje, je v četrtek potrdil ameriški predsednik Joe Biden.

17.46 EU zaradi financiranja Hamasa uvedla sankcije proti šestim posameznikom

Evropska unija je danes proti vidnejšemu članu političnega krila palestinskega gibanja Hamas in še petim posameznikom iz Libanona, Sudana in Jordanije uvedla sankcije zaradi financiranja Hamasa. Zamrznili so jim premoženje v EU in jim prepovedali vstop na ozemlje unije. Med sankcioniranimi je visoki član političnega urada Hamasa Musa Dudin, ki kot član Hamasovega urada za naložbe sodeluje pri financiranju dejavnosti organizacije, je razvidno iz uradnega lista EU.

Unija je poleg tega sankcije uvedla proti trem Libanoncem, ki delujejo v menjalnicah denarja. Bruselj jim očita vpletenost v pranje in posredovanje denarja Hamasu. Na seznam sankcioniranih so uvrstili še državljana Sudana in Jordanije, ki sodelujeta pri upravljanju Hamasovih naložb v tujini.

Svet EU je danes vzpostavil tudi poseben okvir omejevalnih ukrepov, ki bo EU omogočil, da hitro ukrepa proti vsem posameznikom in subjektom, ki podpirajo, spodbujajo, načrtujejo ali kakorkoli omogočajo nasilna dejanja Hamasa in palestinskega oboroženega gibanja Islamski džihad. To med drugim vključuje financiranje ter dobavo, prodajo ali prenos orožja teroristična organizacijama, podpiranje njunih dejavnosti, ki ogrožajo stabilnost ali varnost Izraela, ter kršenje mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, je sporočil Svet EU.

"Z odločitvijo o posebnem okviru omejevalnih ukrepov proti podpornikom nasilnih dejanj Hamasa in Islamskega džihada Evropska unija dokazuje, da je pripravljena sprejeti odločne ukrepe v odziv na brutalnost, ki so jo teroristi pokazali 7. oktobra," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V svojem govoru na univerzi v Valladolidu v Španiji pa je zatrdil, da je Izrael v preteklih letih financiral in s tem pripomogel k ustanovitvi Hamasa, s ciljem, da bi oslabil gibanje Fatah, piše na spletni strani Reutersa.

EU tako zaostruje sankcije proti tej organizaciji, ki jo že dolgo obravnava kot teroristično, po njenem napadu na Izrael v začetku oktobra lani. Ta je zahteval okoli 1.140 življenj, Izrael pa je nanj odgovoril s silovito ofenzivo na Gazo. Ta je doslej zahtevala več kot 24.700 življenj. Svet EU je v torek na teroristični seznam unije dodal političnega voditelja Hamasa Jahjo Sinvarja. S tem ukrepom mu je EU zamrznila premoženje, financirati ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije.

Sankcije proti posameznikom, vpletenim v financiranje Hamasa, so članice sprejele pred ponedeljkovim zasedanjem zunanjih ministrov članic, ki se jim bosta ločeno pridružila tudi izraelski zunanji minister Izrael Kac in palestinski zunanji minister Rijad al Maliki. Na zasedanju bodo sodelovali tudi ministrski kolegi iz Egipta, Savdske Arabije in Jordanije. V uniji obenem pripravljajo sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu, za kar se je na decembrskem srečanju v Bruslju zavzela slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

15.56 ZN: Na tisoče zaprtih Palestincev verjetno podvrženih pretepanju in mučenju

Izraelske sile so od začetka trenutne ofenzive v Gazi verjetno priprle na tisoče prebivalcev te palestinske enklave, so sporočili iz ZN. Z več izpuščenimi zaporniki je govoril predstavnik urada ZN za človekove pravice na palestinskih ozemljih Ajith Sunghay, ki je danes med drugim poročal o primerih nečloveškega ravnanja in mučenja.

Sunghay je dejal, da se je srečal z več izpuščenimi palestinskimi zaporniki, ki so opisali, kako so jih izraelske sile v Gazi pridržale in jih na neznanih lokacijah zadrževale do 55 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Nekateri med njimi so poročali, da so jim zavezali oči, jih pretepali in na koncu izpustili brez oblačil, imeli so zgolj plenice, je Sunghay povedal na današnji novinarski konferenci v Ženevi, ki se je je prek video povezave udeležil iz mesta Rafa na jugu Gaze. "Povedali so, da so jih pretepali, poniževali, izpostavljeni so bili slabemu ravnanju in mučenju. Nekateri so dejali, da so imeli po več dni skupaj prevezane oči. Eden od izpuščenih zapornikov je povedal tudi, da se je v 55 dneh pripora lahko le enkrat stuširal," je opisal predstavnik ZN.

Sunghay je dejal še, da se njihova pričevanja ujemajo s poročili o obsežnem pridržanju Palestincev, ki jih je prejel urad ZN za človekove pravice. Po podatkih ZN so mnogi palestinski civilisti pridržani v tajnosti in pogosto podvrženi slabemu ravnanju, nimajo dostopa do svojih družin, odvetnikov ali učinkovite sodne zaščite.

Predstavnik ZN je pojasnil, da ne more navesti natančnega števila pridržanih, po njegovih besedah pa naj bi jih bilo več tisoč. Poudaril je, da je Izrael dolžan zagotoviti, da se z vsemi pridržanimi ravna v skladu z mednarodnim pravom in ob spoštovanju človekovih pravic.

Izraelske sile medtem zanikajo obtožbe in se branijo z argumentom, da so pridržali in zaslišali zgolj posameznike, osumljene terorističnih dejavnosti, poroča AFP. Trdijo, da zapornike obravnavajo v skladu z mednarodnim pravom. Pojasnili so še, da morajo osumljencem pogosto odvzeti oblačila, da bi jih preiskali, saj bi lahko pod obleko skrivali orožje ali bombe.

11.36 Izraelska vojska ob spopadih v Han Junisu nadaljuje bombardiranje Gaze

Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje Gaze, kjer je bilo ponoči ubitih več deset ljudi. Spopadi med izraelskimi silami in borci palestinskega gibanja Hamas so zlasti intenzivni v mestu Han Junis na jugu Gaze. V oblegani palestinski enklavi so že sedmi dan zapored prekinjene skoraj vse povezave z zunanjim svetom.

Priče so zgodaj davi poročale o silovitem obstreljevanju in zračnih napadih izraelskih sil v mestu Han Junis, kjer se po navedbah Izraela skrivajo številni člani vodstva gibanja Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih tednih se večina spopadov in zračnih napadov odvija na jugu Gaze, vendar izraelska vojska trdi, da se z napadi izoliranih skupin Hamasovih borcev še vedno sooča tudi na severu, kjer so izraelske zračne in kopenske sile "ubile več teroristov". Med njimi naj bi bil tudi Wael Abu Fanuna, eden od visokih predstavnikov palestinske veje oboroženega gibanja Islamski džihad, ki je bil po navedbah izraelske vojske v četrtek ubit v zračnem napadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska ob tem še naprej napada bolnišnice - obstreljevali so bolnišnico Al Amal v Han Junisu, iz bližnje bolnišnice Naser pa je zaradi napadov zbežalo na tisoče ljudi. Najmanj 15 ljudi je bilo ubitih tudi v napadu na stanovanjsko stavbo v bližini bolnišnice Al Šifa v mestu Gaza.

Situacija v Gazi ostaja nevzdržna, poroča katarska televizija Al Jazeera. Poleg katastrofalnih humanitarnih razmer so v oblegani palestinski enklavi že sedem dni prekinjene skoraj vse povezave z zunanjim svetom, kar je najdaljši neprekinjen izpad komunikacij od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med izraelskimi silami in gibanjem Hamas.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo danes v izraelskih napadih skupno ubitih več kot 100 ljudi, število mrtvih in ranjenih pa vztrajno narašča. Izraelske sile so od 7. oktobra skupno ubile 24.762 Palestincev, večinoma žensk in otrok, še najmanj 62.108 pa je ranjenih.

8.56 Netanjahu zavrnil možnost samostojne palestinske države po vojni

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek zavrnil možnost ustanovitve samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je vnovič poudaril, da bo Izrael ofenzivo nadaljeval do popolne zmage, uničenja Hamasa in izpustitve talcev. V Washingtonu so izrazili nestrinjanje z njegovimi izjavami.

Na tiskovni konferenci je Netanjahu obljubil, da bo Izrael ofenzivo v Gazi nadaljeval do, kot je dejal, popolne zmage - uničenja palestinskega islamističnega gibanja Hamas in vrnitve preostalih talcev, ki so jih borci gibanja zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. Teh naj bi bilo v Gazi še 132.

"V prihodnosti mora država Izrael nadzorovati celotno območje od reke do morja," je poudaril in zavrnil možnost samostojne palestinske države po vojni. Po njegovi oceni mora imeti namreč Izrael ob morebitnem sporazumu s Palestinci "varnostni nadzor nad celotnim ozemljem zahodno od reke Jordan", kar je "nujen pogoj, ki je v nasprotju z idejo o palestinski suverenosti", poroča britanski BBC.

Za rešitev dveh držav se sicer zavzema vse več zahodnih držav, na čelu z ZDA. Vendar pa po besedah Netanjahuja temu nasprotuje večina Izraelcev in nihče, niti Washington, jih ne more prisiliti v realnost, ki bi ogrozila državo Izrael. "Predsednik vlade mora biti sposoben reči ne našim prijateljem," je dejal izraelski premier in napovedal, da bo vojna trajala še dolgo.

"Končanje vojne, preden dosežemo cilje, bi bilo sporočilo šibkosti, ki bi naše sovražnike spodbudilo k prepričanju, da nas lahko premagajo," je še ocenil in dodal, da bi bil v tem primeru pokol, kakršnega je Hamas izvedel 7. oktobra, le še vprašanje časa.

Medtem je na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu izraelski predsednik Jicak Hercog izjavil, da morajo države, ki se zavzemajo za rešitev dveh držav, najprej pojasniti, kako je v tem primeru Izraelu mogoče zagotoviti varnost.

"Izraelci so izgubili zaupanje v mirovne procese, ker so videli, da naši sosedje poveličujejo teror," je izpostavil Herzog, ki je sicer v govoru na WEF dejal tudi, da je za Izraelce boleče, ker njihovi palestinski sosedje tako trpijo. "Ljudje želijo živeti skupaj in želijo živeti v miru," je še dodal.

Na izjave Netanjahuja so se v četrtek odzvali v Washingtonu, kjer menijo, da je ustanovitev palestinske države edini način za zagotovitev dolgoročne varnosti Izraela. Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da si vlada predsednika Joeja Bidna ne bo prenehala prizadevati za rešitev dveh držav. Ob tem je poudaril, da ponovne zasedbe Gaze ne bo.

Tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby pa je sporočil, da Washington in Izrael očitno na to vprašanje gledata drugače.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dan prej v Davosu pozval k "poti do palestinske države". "Brez tega ne boste dosegli prave varnosti, ki jo potrebujete," je sporočil izraelskim oblastem.

6.44 Hutiji na ameriški tanker izstrelili dve balistični raketi 

Iranska zavezniška milica hutijev je v četrtek zvečer na ameriški tanker izstrelila dve protiladijski balistični raketi, a so rakete k sreči zadele vodo blizu ladje. V napadu ni bilo poškodovanih ali materialne škode, je sporočilo centralno poveljstvo ZDA.

Joe Biden
Novice Biden potrdil, da so ZDA napadle jemenske hutije
Izrael, vojska
Novice Izraelska vojska svari pred povečano verjetnostjo vojne na meji
Natanc, Iran
Novice Orožje, kot ga svet še ni videl: znano je, kdo ga je odnesel v Iran
Namibija
Novice Namibija obsodila odločitev Nemčije, da stopi na stran Izraela
Ne spreglejte