Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
12.43

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Izrael Namibija

Torek, 16. 1. 2024, 12.43

3 mesece, 2 tedna

Namibija obsodila odločitev Nemčije, da stopi na stran Izraela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Namibija | Na uradu namibijskega predsednika so na družbenem omrežju X zapisali, da je Nemčija na namibijskih tleh zagrešila prvi genocid v 20. stoletju.  | Foto Guliverimage

Na uradu namibijskega predsednika so na družbenem omrežju X zapisali, da je Nemčija na namibijskih tleh zagrešila prvi genocid v 20. stoletju.

Foto: Guliverimage

Namibija je konec tedna obsodila odločitev Nemčije, da v okviru tožbe Južne Afrike glede genocida v Gazi stopi na stran Izraela. Predsednik države Hage Geingob je izrazil obžalovanje nad, kot je dejal, nesposobnostjo Nemčije, nekdanje kolonialne vladarice Namibije, da bi se česa naučila iz svoje grozljive zgodovine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na uradu namibijskega predsednika so na družbenem omrežju X zapisali, da je Nemčija na namibijskih tleh zagrešila prvi genocid v 20. stoletju. Pri tem so imeli v mislih vstajo ljudstev Hereri in Nama med letoma 1904 in 1908 proti nemški kolonialni oblasti v Namibiji, ki jo je takratno Nemško cesarstvo brutalno zatrlo.

Življenje je v spopadih, predvsem pa v koncentracijskih taboriščih, izgubilo na desetine tisoče ljudi. Zgodovinarji zato ta dogodek na splošno štejejo za prvi genocid 20. stoletja. Nemčija je šele maja 2021 priznala, da je v tem primeru zagrešila genocid.

Južna Afrika je tožbo proti Izraelu vložila konec decembra 

Po oceni urada se Nemčija ne more moralno zavezati konvenciji ZN o preprečevanju in kaznovanju genocida, obenem pa podpirati "enakovreden holokavst in genocid v Gazi". V luči tega so nemško vlado pozvali, naj o svoji odločitvi ponovno razmisli. Po besedah Geingoba namreč Nemčija s tem ignorira smrt več kot 23 tisoč Palestincev v enklavi.

Južna Afrika je tožbo proti Izraelu na Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) vložila konec decembra. V njej izraelskim oblastem očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi. Poleg Nemčije so tožbo kot neutemeljeno zavrnile tudi ZDA in Velika Britanija, medtem ko večina drugih zahodnih držav še ni oblikovala jasnega stališča.

Heiko Maas
Novice Nemčija prvič priznala, da je v Namibiji zagrešila genocid
Novice Kdo se boji genocida?
Ne spreglejte