Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2020,
17.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

48

Natisni članek

Hrvaška Slovenija Jadransko morje

Sreda, 2. 12. 2020, 17.22

3 leta, 4 mesece

Hrvati ne pričakujejo nasprotovanja Slovencev. Kaj pravi Anže Logar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

48

Jadransko morje | Foto STA

Foto: STA

Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko Zgombić je danes za hrvaški radio dejala, da Slovenija ne bo nasprotovala razglasitvi hrvaške izključno gospodarske cone v Jadranu. Pojasnila je, da Slovenija nima niti nobenih posebnih pravic, ko gre za zaščitno hrvaško ekološko-ribolovno cono.

Slovenija vselej ravna v evropskem duhu in enako pričakuje od evropskih partneric, je danes poudaril zunanji minister Anže Logar v povezavi z navedbami Italije in Hrvaške glede izključnih gospodarskih con v Jadranu. Gre za strateško vprašanje, ki ga nameravajo reševati s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti, je še izpostavil.

Logar verjame, da bo evropski duh tudi v prihodnje krepil medsosedske odnose. Spomnil je, da je bilo sprejetih kar nekaj sporazumov oziroma sklepov s posebno referenco na ravnanje v evropskem duhu, na primer tripartitni sporazum iz junija 2004, sklep v saboru glede zaščitne ekološko-ribolovne cone na Jadranu (Zerc) in reference v pogajalskih okvirih.

"V partnerskih odnosih se pričakuje, da evropski duh vsi spoštujemo. Verjamem, da bo v uvidu zaščita Jadrana, ki je pomembna za vse države ob Jadranskem morju," je poudaril v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je v ponedeljek med obiskom v Zagrebu napovedal, da bo Italija razglasila svojo izključno gospodarsko cono v Jadranu ter da je k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. Zatem so v torek iz hrvaške vladajoče stranke HDZ v hrvaškem saboru napovedali, da bodo hrvaško izključno gospodarsko cono razglasili do konca jesenskega zasedanja parlamenta.

Hrvaška koronavirus
Novice Na Hrvaškem znova več kot 3.500 okužb

"Slovenija ne bi smela imeti nič proti"

Metelko Zgombićeva je danes za hrvaški radio potrdila, da se je Hrvaška z Italijo dogovorila za začetek pogajanj o razmejitvi hrvaške in italijanske cone. Menila je, da bi bilo logično, če bi meja obeh con sledila mejni črti epikontinentalnih pasov. Dejala je, da gre za zahteven postopek, a da v pogajanjih Zagreba z Rimom ne pričakuje zapletov.

Izjavila je, da so hrvaško odločitev o razglasitvi izključno gospodarske cone v Jadranu "diskretno" napovedali tudi v Sloveniji. Menila je, da Slovenija ne bi smela imeti nič proti takšni hrvaški odločitvi.

meja Hrvaška
Novice Na Hrvaško brez testa na novi koronavirus? Preverite, ali spadate med izjeme.

Hrvaška sprejema arbitražno sodbo?

"Arbitražna odločitev, ki jo Hrvaška ni sprejela, jo je pa Slovenija, je še enkrat potrdila, da Slovenija nima nobenih posebnih pravic v hrvaški zaščitni ribolovno-ekološki coni. In glede na to, da slovenska vlada sprejema arbitražo, menim, da ne more imeti nič proti nadgradnji naše ERC v izključno gospodarsko cono," je pojasnila Metelko Zgombićeva. "Gre za hrvaško morje, ki se razteza od hrvaške obale proti Italiji," je še poudarila.

Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni, da Hrvaška na nek način sprejema arbitražno sodbo, je Metelko Zgombićeva dejala, da "o tem ni govora". "V tem delu je arbitražna sodba zgolj potrdila tisto, kar je povsem jasno, ko gre za mednarodno pravo, in je potrdila hrvaško stališče, ki je bilo korektno," je še povedala.

Aleš Hojs
Novice Hojs znova izrazil nezadovoljstvo nad hrvaškim varovanjem meje

V radijski oddaji so sodelovali tudi hrvaški opozicijski poslanci, ki podpirajo razglasitev hrvaške izključno gospodarske cone na Jadranu, a so tudi opozorili, da je vprašanje, ali bodo svojo cono razglasili glede na morsko mejo, kot jo vidi Hrvaška, ali glede na tisto, ki jo je določila arbitražna sodba. Če bo slednje, potem bo Hrvaška priznala tudi arbitražo, ki jo je sabor zavrnil, je dejal poslanec SDP Domagoj Hajduković.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v torek za STA dejali, da spremljajo dogajanje glede razglasitve izključno gospodarske cone s strani Italije in Hrvaške "prek običajnih diplomatskih kanalov". Napovedali so, da se bo zunanji minister Anže Logar v Rimu 10. decembra pogovarjal tudi o teh italijanskih načrtih.

Ne spreglejte