SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški sabor zavrnil interpelacijo proti vladi in konservativni referendumski pobudi

0,04

termometer

Sabor
Plenković je med četrtkovo razpravo v saboru znova zavrnil vse navedbe opozicije kot neutemeljene. Ponovil je, da Hrvaška ni mogla vplivati na zaplete med ZDA in Izraelom glede transferja lovcev.

Večina v hrvaškem parlamentu je danes zavrnila nezaupnico proti vladi, ki jo je sprožila opozicijska SDP zaradi propadlega posla z nakupom izraelskih vojaških letal. Konservativnima referendumskima pobudama za spremembo volilne zakonodaje in proti istanbulski konvenciji pa sta nasprotovali več kot dve tretjini saborskih poslancev.

Največja opozicijska stranka SDP je v zahtevi za odpoklic vlade trdila, da postopek nabave izraelskih letal F-16 barak ni bil niti transparenten niti v skladu s hrvaškimi interesi, ter da je vlada zaradi propadlega posla ogrozila varnost države in njen zunanjepolitični ugled.

Posebej so izpostavili, da hrvaška vlada ni upoštevala opozorila in navodil ZDA, ki vztraja pri strogih zahtevah, ko gre za prodajo vojaškega orožja ameriškega porekla "tretji strani". Zaradi propadlega posla so v SDP zahtevali odgovornost premierja Andreja Plenkovića ter podpredsednika vlade in ministra za obrambo Damirja Krstičevića kot tudi razpis izrednih parlamentarnih volitev.

Ocena gostilne: Kornati Trendi Kornati: hrvaška konoba v avstrijskem Gradcu

Plenković zavrnil vse navedbe opozicije kot neutemeljene

Plenković je med četrtkovo razpravo v saboru znova zavrnil vse navedbe opozicije kot neutemeljene. Ponovil je, da Hrvaška ni mogla vplivati na zaplete med ZDA in Izraelom glede transferja lovcev. Napovedal je, da bodo s pridobljenimi izkušnjami in po dodatnih analizah odločili o načinih, da bi Hrvaška obdržala svoje vojaško letalstvo.

Zavrnitev zahteve opozicije je bila pričakovana, na glasovanju je proti razrešitvi vlade zaradi orožarskega posla glasovalo 79 poslancev, 43 jih je interpelacijo podprlo.

Poslanci so nato glasovali tudi o razpisu referendumov o odstopu od istanbulske konvencije in spremembi volilne zakonodaje, ki sta ju predlagali konservativni državljanski pobudi Resnica o istanbulski in Ljudstvo odloča.

otroci šola Novice Verouk v vrtcih in šolah ni v nasprotju s hrvaško ustavo

Proti razpisu referendumov glasovalo 105 poslancev

Proti razpisu referendumov je glasovalo 105 poslancev, ki so tako potrdili odločitev saborskega odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem, da pobudi nista zbrali potrebnih deset odstotkov podpisov vseh volivcev, da bi lahko v skladu z zakonom sprožili postopek za izvedbo referendumov.

Iz opozicijske skrajno desne stranke Hrvaška rast (Hrast) so tudi danes obtoževali vlado in premierja Plenkovića, da so namenoma obstruirali oba referenduma. Odločitvi sabora so nasprotovali tudi v desnosredinski opozicijski stranki Most.

Vladna koalicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) je danes spomnila, da so oktobra lani vložili kazensko ovadbo zaradi domnevnega ponarejanja podpisov in podobnih malverzacij med zbiranjem podpisov za obe referendumski pobudi.

Glasovanje so v prostorih za saborske goste v živo spremljali tudi predstavniki obeh državljanskih pobud. Pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (EČSP) so napovedali iz pobude Resnica o istanbulski.

Avstrija zastava avstrijska zastava Novice V Avstriji med prepovedanimi simboli tudi simbol hrvaških ustaštev meja Novice Slovenija bo na hrvaški ugovor na tožbo odgovorila v roku Lovec F-15 Novice Hrvaška se ozira po novih orožarskih nakupih

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin