Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2019,
13.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

obrambni proračun ZDA vojaška letala Hrvaška

Petek, 8. 2. 2019, 13.27

5 let, 2 meseca

Hrvaška se ozira po novih orožarskih nakupih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Lovec F-15 | Po spodrsljaju z nakupom izraelskih lovcev M-16 barak bodo na Hrvaškem sredstva namenili za vnovičen poskus nakupa vojaških lovcev. | Foto Reuters

Po spodrsljaju z nakupom izraelskih lovcev M-16 barak bodo na Hrvaškem sredstva namenili za vnovičen poskus nakupa vojaških lovcev.

Foto: Reuters

Hrvaško obrambno ministrstvo ima v letošnjem proračunu nekaj več kot pet milijard kun oziroma 675 milijonov evrov, kar je za 260 milijonov kun oziroma 35 milijonov evrov več kot lani. Za nabavo orožja in opreme je namenjenih nekaj več kot 2,1 milijarde kun oziroma 283 milijonov evrov. Med prednostnimi investicijami je spet tudi nakup vojaških letal.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo Damir Krstičević je ob četrtkovi predstavitvi načrtov nakupov za leto 2019 povedal, da so iz obrambnega proračuna zagotovili 1,6 milijarde kun oziroma 217 milijonov evrov za postopke javne nabave in več kot 500 milijonov kun oziroma 67,5 milijona evrov za obveznosti iz prejšnjih let.

F-16
Novice Američani blokirajo prodajo izraelskih lovcev F-16 Hrvaški?

Nakup izraelskih lovcev je padel v vodo

Po spodrsljaju z nakupom izraelskih lovcev M-16 barak bodo sredstva namenili za vnovičen poskus nabave vojaških lovcev. Za letos načrtujejo tudi nadaljevanje splošne revizije tankov M84 in gradnjo objektov za vzdrževanje eskadrilje gasilskih letal.

Med proračunskimi postavkami so tudi vlaganja v vojaško patruljno ladjo in topništvo dolgega dosega ter protizračni obrambni sistem, ki bo kompatibilen s standardi zveze Nato. Načrtujejo tudi gradnjo, prenovo in posodobitev več vojaških objektov, s čimer bodo izboljšali življenjske in delovne pogoje vojakov.

Med drugim naj bi hrvaška vojska letos vzpostavila kibernetsko poveljstvo. Prav tako predvidevajo nakup cistern za gorivo ter opreme za mornarico, kopensko vojsko in preostale enote.

F16 - lovec letališče Cerklje
Novice Kongres ZDA odobril prodajo izraelskih F-16 Hrvaški

Hrvaška od ZDA sprejela novo vojaško donacijo

Hrvaška vlada je na četrtkovi seji sprejela tudi novo vojaško donacijo iz ZDA, ki je vredna nekaj manj kot dva milijona dolarjev. ZDA bodo podarile Hrvaški 12 sistemov metalcev granat za vojaška vozila s protiminsko zaščito (MRAP) in 16 kompletov radijskih naprav za oklepnike Patria. Opremo bodo pošiljali iz ZDA na Hrvaško med letoma 2019 in 2021.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je za ponedeljek napovedalo podpis pogodb s predstavniki hrvaških podjetij za nabavo opreme, vredne približno 300 milijonov kun oziroma 40,5 milijona evrov.

Ne spreglejte