SiolNET. Novice Svet
2,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Američani blokirajo prodajo izraelskih lovcev F-16 Hrvaški?

2,49

termometer

F-16
Slika je simbolična. Foto: Reuters

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa blokira pol milijarde dolarjev vredno izraelsko-hrvaško pogodbo o nakupu 12 vojaških letal F-16 barak, je v četrtek poročal ameriški portal axios.com, ki se sklicuje na izraelske vire. Hrvaški mediji danes ocenjujejo, da je Hrvaška kolateralna žrtev ameriško-izraelskega spora.

Ameriški portal trdi, da je izraelsko-hrvaški posel ustavil ameriški obrambni minister James Mattis. Kot dodaja, je ameriška administracija nezadovoljna, ker skuša Izrael zaslužiti z ameriškimi letali. Ameriška vlada mora državi, ki ji je prodala svoja letala, odobriti prodajo letal naprej tretji državi.

Zapletlo naj bi se predvsem zato, ker je v letala F-16 barak vgrajeno veliko sodobne sofisticirane izraelske opreme, s katero so podaljšali življenjsko dobo letal, ki so bila v ZDA izdelana v 80. letih prejšnjega stoletja.

helikopter Novice Američani bodo Hrvatom podarili dva nova vojaška helikopterja

Kaj zahtevajo Američani?

ZDA zahtevajo, da je v letalih ameriška oprema, predvsem računalniška programska oprema za raketni sistem. Ameriški proizvajalec F-16, družba Lockheed-Martin, mora, preden bodo letala izročili Hrvaški, opraviti celoviti remont barakov in podaljšati delovno dobo letal za tri tisoč ur. Za zdaj tehničnih posegov niso začeli.

izpušni sistem dizel Avtomoto Vroče na Hrvaškem: rabljeni dizli iz Nemčije

Ministrova izjava je sprožila medijska ugibanja

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je še pred nekaj tedni v Bruslju izjavil, da je vse pripravljeno za podpis pogodbe o nakupu izraelskih letal in da pričakujejo zeleno luč ZDA. Ministrova izjava je sprožila medijska ugibanja, da so nastali zapleti pri uveljavitvi dogovora z Izraelom. Iz Krstičevićevega kabineta so odgovorili, da pričakujejo uresničitev dogovora, ne da bi se vpletali v odnose med ZDA in Izraelom.

HBO, serija, Uspeh Trendi Hrvaška dobila prvo HBO-jevo serijo, v kateri nastopa tudi Slovenec #foto

Hrvaška v precepu med političnimi in poslovnimi odnosi ZDA in Izraela

Hrvaški Večernji list ocenjuje, da se je Hrvaška znašla v precepu med političnimi in poslovnimi odnosi ZDA in Izraela. Navaja, da za ZDA ni problem preprodaja izraelskih letal Hrvaški, temveč interes nekaterih drugih držav, kot sta Romunija in Bolgarija, za podoben dogovor s Tel Avivom, ki namerava prodati približno sto svojih starih vojaških letal F-16.

Čeprav se zdi, da je Hrvaška kolateralna žrtev v sporu med ZDA in Izraelom, gre tudi za prvi javni spor med Hrvaško in ZDA v okviru vojaškega sodelovanja, pa danes izpostavlja Jutarnji list. Navaja, da bi vgraditev ameriške opreme v F-16 zagotovo zvišala ceno pogodbe, vprašljivo pa je, ali bi Zagreb lahko plačal več denarja.

Medtem so danes iz ameriškega veleposlaništva v Zagrebu sporočili, da so med pogajanji jasno in vztrajno izrazili svoja stališča glede tehničnih pogojev za soglasje pri uresničitvi dogovora. Potrdili so, da sodelujejo s Hrvaško in Izraelom pri iskanju sprejemljive opcije, ki bo zadovoljila hrvaške potrebe znotraj načrtovanega obdobja ter omogočala potrditev izraelsko-hrvaške pogodbe.

Krstičević je danes novinarjem povedal, da nimajo nobenih uradnih informacij o zapletu, o katerem poročajo mediji. Poudaril je, da ima Zagreb dokument, s katerim so ZDA dovolile Izraelu ponudbo vojaških letal ameriškega porekla Hrvaški. Kot dejstvo je dodal tudi zavezo Izraela, da bo Hrvaški izročil letala, ki bodo kompatibilna z zmogljivostmi zveze Nato ter da bodo podaljšanje delovne dobe letal opravili ob soglasju originalnega proizvajalca, Lokheed-Martina. 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mihagapiha / 07.12.2018. ob 11:55 +6 0

  No, mi takšnih problemov nimamo. Motorni zmaji so pač izven vseh resnih vojaških kategorij... 😎

  +6 0
 • armenius / 07.12.2018. ob 13:53 +5 - 4

  Paleoknives, prav imaš...in potem bodo klatili ruse z neba ( prijatelje velikega šamana iz Murgelj), ha ha

  +5 - 4
 • paleoknives / 07.12.2018. ob 12:50 +3 - 2

  Amričani bi radi v take lovce vgradili sabotažno opremo, ki jim pomaga v primeru spopada...

  +3 - 2
delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin