SiolNET. Novice Svet
6,49

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Američani bodo Hrvatom podarili dva nova vojaška helikopterja

6,49

termometer

helikopter
Black hawk UH-60M je najnovejša različica znanega ameriškega večnamenskega vojaškega helikopterja. Nova različica ima najsodobnejšo komunikacijsko, navigacijsko in senzorsko opremo. Ob zračnih napadih je helikopter mogoče uporabiti tudi za transport, evakuacijo ranjenih, v iskalnih in reševalnih akcijah pa tudi pri gašenju požarov in nadzoru meje. Foto: Reuters

Na vojaškem delu zagrebškega letališča sta v četrtek pristala dva nova ameriška vojaška helikopterja black hawk UH-60M, ki ju namerava vlada ZDA podariti hrvaški vojski. Vrednost helikopterjev z opremo in rezervnimi deli je približno 50 milijonov dolarjev, v sestavi hrvaške vojske pa bosta od leta 2020.

Novo pridobitev hrvaških letalskih sil je prejšnji teden omenil minister za obrambo Damir Krstičević, ko je v Zagrebu napovedal veliko vojaško vajo hrvaške vojske Velebit 18, ki bo potekala v različnih delih Hrvaške od sobote do ponedeljka.

Donacija še en dokaz močnega strateškega partnerstva

Helikopterja sta v četrtek prispela na Hrvaško, da bi tudi hrvaški javnosti predstavili, za kakšna zrakoplova gre, danes poroča Jutarnji list. Poudarja, da je ameriška donacija še en dokaz močnega strateškega partnerstva ZDA in Hrvaške.

vojska Novice V Nemčiji Slovenski vojski ukradli del tovora

Krstičević je že lani povedal, da se z ameriškimi partnerji pogajajo o nakupu dveh helikopterjev black hawk za potrebe poveljstva hrvaških letalskih sil.

Ruski tehnologiji se bodo odrekli

Hrvaška vojska se namerava v prihodnjih letih odreči ruski vojaški tehnologiji. Eskadriljo novih ameriških helikopterjev nameravajo kupiti do leta 2025, ko se bo iztekla življenjska doba ruskih vojaških helikopterjev mi-8. Po tem naj bi zadržali samo še novejše ruske vojaške helikopterje Mi171Sh, ki jih bodo lahko uporabljali do konca naslednjega desetletja.

Hashim Thaci Gazivoda Novice Vučić razglasil stopnjo najvišje pripravljenosti srbske vojske

Hrvaški spletni portal za obrambna in varnostna vprašanja obris.org navaja, da se bo Hrvaška s sprejemom dveh podarjenih helikopterjev zavezala, da bo od ZDA kupila dodatne ameriške helikopterje namesto ruskih mi-8.

Hrvaška je lani od ZDA dobila 16 helikopterjev

Prva dva black hawka naj bi okrepila hrvaško vojsko leta 2020, ko hrvaška vojska pričakuje tudi prvi dve rabljeni vojaški letali f-16 barack, ki ju je kupila od Izraela. Z njimi bo zamenjala stara ruska vojaška letala mig-21 iz časov nekdanje Jugoslavije. Preostalih deset letal f-16 barack pričakujejo do leta 2022.

Hrvaška je lani od ZDA v okviru vojaške pomoči dobila 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58.

vojska Novice Slovenska vojska si v svoji postavi želi več mladih #video

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • janez123 / 12.10.2018. ob 13:39 +13 0

  ne bo zastonj, Vis bo šel za letališče oziroma za bazo

  +13 0
 • renonisan / 12.10.2018. ob 14:55 +9 - 4

  No Rjovec. Ti pa boš dobil - beri kupil- vse po trojni ceni - kot vedno. Totalni nesposobneži s Korlom na čelu. Živa katastrofa. Res je, da bojo sosedje enkrat vse to plačali. Ampak, sedaj jim to za arbitražo prav pride. Naš kretenizem z mafijskim priokusom (po zakonu) pa neprenehoma deluje na vseh področjih. Adijo Slovenija.

  +9 - 4
 • cuota / 12.10.2018. ob 16:41 +5 - 3

  Revežu lahko samo podariš...

  +5 - 3
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin