SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Avstriji med prepovedanimi simboli tudi simbol hrvaških ustaštev

0,53

termometer

Avstrija zastava avstrijska zastava |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Avstrijsko notranje ministrstvo je danes objavilo seznam novih prepovedanih simbolov skrajnih organizacij. Na seznamu je 13 zastav in simbolov, med drugim Muslimanske bratovščine, Sivih volkov in Kurdske delavske stranke (PKK) pa tudi hrvaških ustašev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razširjen seznam prepovedanih simbolov bo stopil v veljavo s 1. marcem. Že pred tem so bili med drugim prepovedani simboli terorističnih organizacij Islamska država in Al Kajda.

Na novem seznamu sta se zdaj znašla tudi dva simbola hrvaških ustašev in tako imenovani volčji pozdrav z rokami turške nacionalistične skupine Sivi volkovi.

Razširitev simbolov je lani predlagala avstrijska vlada, parlament pa je zakon pozneje potrdil. Kršitelji bodo kaznovani z do štiri tisoč evrov kazni oziroma z deset tisoč evri v primeru ponovitve prekrška.

Opozicija dvomi

Opozicija je sicer nasprotovala posodobitvi zakona, ker dvomijo o učinkovitosti prepovedi ter na seznamu pogrešajo skrajno desne skupine, kot so na primer Identitarci.

Izjemoma se lahko sicer tudi po 1. marcu simboli pojavijo v medijskem poročanju, filmih, gledaliških predstavah in na razstavah, če je jasno, da namen prikazovanja ni propaganda.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin