Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
14. 1. 2018,
8.42

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

Natisni članek

OECD Hrvaška Slovenija arbitraža

Nedelja, 14. 1. 2018, 8.42

6 let, 3 mesece

Hrvaška v OECD tudi brez "žegna" Slovenije?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

25

hrvaška zastava | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Evropska komisija, ki je neuradno napovedala aktivnejšo vlogo pri uveljavitvi arbitražne sodbe, je prepričana, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj za članstvo v OECD, poroča nacionalna hrvaška televizija. Ob tem je pozvala Slovenijo in Madžarsko, da odpravita blokado za vstop.

Hrvaški evropski poslanec Tonino Picula je pri predsednici Evropske komisije za trgovino Cecilii Malmström preverjal podporo, da bi Hrvaška vstopila v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Po mnenju Švedinje je stališče EU od leta 2007 isto. To pomeni, da se pristopna pogajanja za vse EU-članice, ki še niso članice OECD, vendar si tja želijo vstopiti, začnejo neposredno, je poročala hrvaška televizija.

"To je stališče, ki za zagovarjamo v Evropski komisiji in ostalih članicah EU o širitvi OECD. Obžalujemo, da sta dve članici od tega odstopili," je po poročanju hrvaške televizije dejala Malmströmnova in dala, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za začetek pristopnih pogajanj.

Povod težave okoli arbitraže

Predsednica Evropske komisije za trgovino Cecilia Malmström meni, da Hrvaška lahko prične pristopne pogajanja za vstop v OECD. | Foto: Reuters Predsednica Evropske komisije za trgovino Cecilia Malmström meni, da Hrvaška lahko prične pristopne pogajanja za vstop v OECD. Foto: Reuters Blokado vstopa je Slovenija Hrvaški izrekla zaradi neupoštevanja določil iz arbitražnega sporazuma. Rok za uveljavitev je potekel ob koncu lanskega leta.

Ob blokadi v OECD Slovenija blokira Hrvaško tudi kot članico schengenskega območja. Kot je pred časom dejal zunanji minister Karl Erjavec, država, ki ne ve, kje je meja, ne more v schengen.

Zunanji minister je v petek napovedal tudi sprožitev tožbe zoper Hrvaški na Sodišču EU. Slovenija naj bi jo Evropski komisiji posredovala že do konca februarja, je napovedal.

Tudi Pahor o vlogi Evropske komisije na svojem kosilu

Vloge Evropske komisije se je v soboto na kosilu s predsednikoma sosednih držav dotaknil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Dejal je, da je posredovanje Evropske komisije verjetno prispevalo tudi k zavedanju na obeh straneh, da je treba dialog nadaljevati.

"Ne nazadnje je Slovenija zdaj v položaju, ko ima odločbo arbitražnega sodišča, in v tem smislu pričakujemo, da bo Evropska komisija Hrvaško pozvala, naj razume nastali položaj," je dejal.

V začetku tedna je hrvaška televizija RTL poročala, da je Zagreb pripravljen priznati večji del arbitražne sodbe, vendar z bilateralnem dogovorom.

Ne spreglejte