SiolNET. Novice Svet
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaška v OECD tudi brez "žegna" Slovenije?

10

termometer

hrvaška zastava
Foto: Bojan Puhek

Evropska komisija, ki je neuradno napovedala aktivnejšo vlogo pri uveljavitvi arbitražne sodbe, je prepričana, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj za članstvo v OECD, poroča nacionalna hrvaška televizija. Ob tem je pozvala Slovenijo in Madžarsko, da odpravita blokado za vstop.

Hrvaški evropski poslanec Tonino Picula je pri predsednici Evropske komisije za trgovino Cecilii Malmström preverjal podporo, da bi Hrvaška vstopila v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Po mnenju Švedinje je stališče EU od leta 2007 isto. To pomeni, da se pristopna pogajanja za vse EU-članice, ki še niso članice OECD, vendar si tja želijo vstopiti, začnejo neposredno, je poročala hrvaška televizija.

"To je stališče, ki za zagovarjamo v Evropski komisiji in ostalih članicah EU o širitvi OECD. Obžalujemo, da sta dve članici od tega odstopili," je po poročanju hrvaške televizije dejala Malmströmnova in dala, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za začetek pristopnih pogajanj.

Povod težave okoli arbitraže

Predsednica Evropske komisije za trgovino Cecilia Malmström meni, da Hrvaška lahko prične pristopne pogajanja za vstop v OECD. Predsednica Evropske komisije za trgovino Cecilia Malmström meni, da Hrvaška lahko prične pristopne pogajanja za vstop v OECD. Foto: Reuters Blokado vstopa je Slovenija Hrvaški izrekla zaradi neupoštevanja določil iz arbitražnega sporazuma. Rok za uveljavitev je potekel ob koncu lanskega leta.

Ob blokadi v OECD Slovenija blokira Hrvaško tudi kot članico schengenskega območja. Kot je pred časom dejal zunanji minister Karl Erjavec, država, ki ne ve, kje je meja, ne more v schengen.

Zunanji minister je v petek napovedal tudi sprožitev tožbe zoper Hrvaški na Sodišču EU. Slovenija naj bi jo Evropski komisiji posredovala že do konca februarja, je napovedal.

Tudi Pahor o vlogi Evropske komisije na svojem kosilu

Vloge Evropske komisije se je v soboto na kosilu s predsednikoma sosednih držav dotaknil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Dejal je, da je posredovanje Evropske komisije verjetno prispevalo tudi k zavedanju na obeh straneh, da je treba dialog nadaljevati.

"Ne nazadnje je Slovenija zdaj v položaju, ko ima odločbo arbitražnega sodišča, in v tem smislu pričakujemo, da bo Evropska komisija Hrvaško pozvala, naj razume nastali položaj," je dejal.

V začetku tedna je hrvaška televizija RTL poročala, da je Zagreb pripravljen priznati večji del arbitražne sodbe, vendar z bilateralnem dogovorom.

Komentarji

25

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • nevem / 14.01.2018. ob 09:49 +17 - 2

  Ne smemo kloniti. Če so Grki toliko časa blokirali Makedonijo in Evropa ni mogla nič, naredimo to končno tudi mi že enkrat. Ne pa da stisnemo rep med noge, ker se ustrašimo komande iz EU.

  +17 - 2
 • stanly / 14.01.2018. ob 10:06 +14 - 3

  NOBENEGA POPUŠČANJA, ČE HRVATI VDIRAJO IN ROPAJO PO slo PIRANSKEM ZALIVU ne more biti nobenega popuščanja saj si ne zaslužijo brez nejasne spoštovane meje v nobeno mednarodno organizacijo

  +14 - 3
 • papirnica / 14.01.2018. ob 10:18 +9 - 2

  Naj Slovenija toliko časa blokira Hrvaško dokler ne reši vse sosednje meje ne samo z Slovenijo, in EU naj pritisne na Hrvaško naj že enkrat upošteva zakone Hrvaška je naj večja kavbojska država na balakanu!

  +9 - 2
delitve: 157
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin