SiolNET. Novice Slovenija
7,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za začetek novega mandata dvojna odpoved pri Pahorju #Video

7,15

termometer

Borut Pahor
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju dejal, da je bilo kosilo, ki ga je gostil za predsednike sosednjih držav, sijajna priložnost za krepitev dobrih sosedskih odnosov in izpostavil njihov pomen. Temu sta se pridružila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Borut Pahor se je v uvodnem nagovoru še opravičil za odsotnost madžarskega kolega Janosa Aderja, ki je imel neodložljive državniške obveznosti, obenem pa je poslal dobre misli avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu, ki je moral obisk odpovedati zaradi bolezni v družinskem krogu.

[video: 67573 / ]

Pahor je v nagovoru pred slovesnim kosilom izpostavil, da je bilo današnje srečanje "imeniten izgovor" za odprto in odkrito izmenjavo stališč glede najbolj važnih vprašanj, ki zadevajo naše države in medsebojne odnose.

"Vselej sem bil zvest in bom zvest politiki dobrega sosedstva, v primarnem interesu nam je, da z dialogom po mirni poti potrpežljivo in vzajemno iščemo rešitve za probleme in se potem držimo teh dogovorov," je dejal slovenski predsednik.

[video: 67572 / ]

Nadaljeval je, da politične probleme povzročijo ljudje in da jih ljudje lahko tudi rešijo. Po njegovem bi morali biti tisti, ki verjamejo v mir in sožitje, dolžni s svojim zgledom dokazati, da se vse probleme lahko reši mirno in za skupno dobro.

"Dobro sosedstvo je najboljši začetek naše zunanje in varnostne politike," je dodal. Kosilo pa je po njegovem tudi priložnost, da se okrepi skupno evropsko prihodnost, ki "je najboljša obljuba za mirno prihodnosti naših otrok in vnukov".

[video: 67571 / ]

 

"Verjamem, da je vprašanje meje treba reševati na odprt in prijateljski način"

Kolinda Grabar-Kitarović se veseli sodelovanja z Borutom Pahorjem. Kolinda Grabar-Kitarović se veseli sodelovanja z Borutom Pahorjem. Foto: STA Grabar-Kitarovićeva je na kosilu ob začetku drugega Pahorjevega mandata dejala, da se veseli nadaljnjega skupnega sodelovanja, "ki je najvišjega pomena za našo regijo in severovzhodno Evropo".

Po njenem dobre odnose med državama ne bi smelo zasenčiti nekaj odprtih vprašanj, med njimi tudi vprašanje meje, "ki se pojavlja na naslovnicah medijev". Kot je pojasnila, so za Hrvaško pomembni dobri sosedski odnosi. "Verjamem, da je vprašanje meje treba reševati na odprt in prijateljski način," je dejala.

Tudi Mattarella je spregovoril o mejah med državami. "Združuje nas Jadransko morje in v preteklosti smo mislili, da nas morje in meje ločujejo, a v resnici nas združujejo in to zavedanje je temelj Evropske unije in naše skupne evropske prihodnosti," je dejal.

Pozdravil posredovanje Evropske komisije glede arbitraže

Po slovesnem kosilu je ocenil, da je neuradna odločitev Evropske komisije, da se aktivneje vključi v dosego dogovora o uveljavitvi arbitražne odločbe, med drugim prispevala k umiritvi napetosti na obeh straneh meje in še dodal, da je verjetno posredovanje Evropske komisije prispevalo tudi k zavedanju na obeh straneh, da je treba dialog nadaljevati.

"Nenazadnje je Slovenija sedaj v položaju, ko ima odločbo arbitražnega sodišča in v tem smislu pričakujemo, da bo Evropska komisija Hrvaško pozvala, naj razume nastali položaj," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin