SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hollande najmanj priljubljen predsednik zadnjih trideset let

4

termometer

Deset mesecev po nastopu svojega mandata se je francoski predsednik Francois Hollande na javnomnenjskih anketah odrezal slabše kot vsi drugi predsedniki Francije od leta 1981 naprej.

Volivci, ki so se izrekli za Hollanda, se zdaj sprašujejo o usposobljenosti vlade v zvezi z njenim reševanjem gospodarstva, ki je na robu recesije, o seriji odpuščanj v industrijskem sektorju in najvišji brezposelnosti v zadnjih petnajstih letih. Hollandova priljubljenost je v zadnjih, februarskih javnomnenjskih anketah, ki jih je objavil časopis Le Figaro, padla za 5 odstotnih točk. Tistih, ki predsedniku zaupajo, da je sposoben reševanja težav, v katerih se je znašla Francija, je tako samo še 30 odstotkov. Na podlagi ankete je mogoče skleniti, da se nakazuje trend, ko tudi sami Hollandovi volivci ne zaupajo več njegovemu vodenju države, poroča The Telegraph.

Priljubljenost premierja Jean-Marca Ayraulta je prav tako padla za 5 odstotkov na 28 odstotkov tistih, ki mu še zaupajo. Od lanskega novembra do letošnjega januarja je bila Hollandova priljubljenost precej stabilna in se je gibala okrog 35 odstotkov. Vendar se, gledano za nazaj, zdi, da je predsednikova priljubljenost dobila pospešek predvsem zaradi intervencije v Maliju. Tako doma kot pri zaveznikih, na primer v Združenih državah Amerike, je bila intervencija namreč deležna velike podpore.

Zadnji podatki razkrivajo, da je v Franciji zdaj uradno brezposelnih že več kot tri milijone ljudi, kar je največ po letu 1997. Tudi sam Holland priznava, da bo opotekajoča se gospodarska rast le slaba podlaga za uresničitev njegove napovedi, da bo do konca letošnjega leta zajezil rast brezposelnih, še navaja The Telegraph.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin