Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
7.10

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

TALCI Varnostni svet ZN ZDA Hamas Izrael

Sreda, 12. 6. 2024, 7.10

1 teden, 1 dan

Hamas v odgovoru na ameriški predlog za prekinitev ognja zahteva nekaj sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Antony Blinken, Benjamin Netanjahu | Izrael do zdaj dogovora uradno še ni sprejel, vendar je ameriški državni sekretar Antony Blinken po srečanju s premierjem Benjaminom Netanjahujem v torek izjavil, da ta dogovor podpira, čakali naj bi le še na Hamas. | Foto Reuters

Izrael do zdaj dogovora uradno še ni sprejel, vendar je ameriški državni sekretar Antony Blinken po srečanju s premierjem Benjaminom Netanjahujem v torek izjavil, da ta dogovor podpira, čakali naj bi le še na Hamas.

Foto: Reuters

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je v torek katarskim in egiptovskim posrednikom poslalo odgovor na ameriški predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki vsebuje nekaj zahtev po spremembah. V skupni izjavi sta Hamas in Islamski džihad potrdila pripravljenost za sklenitev sporazuma, a zahtevata popolno ustavitev vojne.

"Prejeli smo odgovor, ki ga je Hamas posredoval Katarju in Egiptu, ter ga zdaj ocenjujemo," je povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby in dodal, da je gibanje navedlo nekaj zahtev po spremembah.

To sta v skupni izjavi potrdila tudi Hamas in še eno islamistično gibanje v Gazi, Islamski džihad. Kot sta navedla, pozivata k nekaterim spremembam sporazuma, ki sicer potrjujejo prekinitev ognja, umik, obnovo ter izmenjavo talcev in zapornikov.

Obenem sta zagotovila, da bosta pozitivno ukrepala v smeri dogovora za konec vojne. Kot prednostno nalogo pa sporočilo, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, navaja popolno ustavitev vojne na območju Gaze in popoln umik izraelske vojske.

Izraelska potrditev še v zraku

Izrael do zdaj dogovora uradno še ni sprejel, vendar je ameriški državni sekretar Antony Blinken po srečanju s premierjem Benjaminom Netanjahujem v torek izjavil, da ga podpira, čakali naj bi le še na Hamas.

Konec maja je ameriški predsednik Joe Biden predstavil načrt za prekinitev ognja v vojni v Gazi v treh fazah, ki ga je predstavil kot izraelskega.

Načrt predvideva izpustitev določene skupine izraelskih talcev med prekinitvijo ognja in izpustitev več sto palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov. V naslednji fazi bi se spopadi dokončno ustavili, preostale talce bi izpustili, nato bi se v tretji fazi začela obnova Gaze.

Ta načrt je v ponedeljek potrdil Varnostni svet ZN, vendar je izraelska predstavnica takoj po sprejetju resolucije zatrdila, da bo Izrael nadaljeval vojaško operacijo v Gazi do dokončnega uničenja Hamasa.

Vojna v Gazi se je začela oktobra lani, potem ko so pripadniki Hamasa napadli Izrael, ubili več kot tisoč ljudi in zajeli več kot 200 talcev. V posledičnih izraelskih napadih na Gazo je bilo do zdaj ubitih več kot 37 tisoč ljudi.

Hamas, Izrael
Novice Hamas pozdravlja resolucijo o premirju v Gazi
Gaza
Novice Hamas vztraja pri zahtevi po popolni prekinitvi ognja v Gazi in umiku izraelskih sil
Joe Biden
Novice EU podpira Bidnov načrt za prekinitev ognja v Gazi
Rafa, mednarodna pomoč
Novice Zaradi izraelskih napadov v Rafi izpraznili vsa zavetišča za begunce
Ne spreglejte